search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 11:30
MENU CLOSE

Η Πόλη της Λούλας, του Ένκε και της Βάνας…

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2227
28/04/2022
30.04.2022 06:00
pefani09-new

Ο Ένκε Φεζολλάρι, μετά την επιτυχημένη σκηνοθεσία του στην Παρέλαση, και η Βάνα Πεφάνη, μετά το Διαμάντια και Μπλουζ, όπου έπαιξε δίπλα στις Τζένη Καρέζη και Ζωή Λάσκαρη, επιστρέφουν από τις 5 Μαΐου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στη σημαντική Λούλα Αναγνωστάκη και στο εμβληματικό έργο της Πόλη, από την Τριλογία της Πόλης.

Το έργο. Ο Κίμων και η Ελισάβετ στο διαμέρισμα ή, αν θέλετε, Εμείς σε κατάσταση Άμυνας. Η πόλη έξω από το διαμέρισμα ή, με άλλα λόγια, οι Άλλοι στην Επίθεση. Όσο ο διάλογος του ζευγαριού προχωρά, αποσπασματικός, ελλειπτικός, αγωνιώδης, ένας διάχυτος φόβος ρευστοποιεί τα όρια και το «Τέρας», που μαίνεται απέξω, δεν είναι πια διακριτό, δεν εντοπίζεται και δεν ελέγχεται.

Εντός, κάθε υποψία επικοινωνίας πνίγεται στην αμφισβήτηση, την εχθρότητα, τον εκφοβισμό. Οι σχέσεις συνύπαρξης με τον Φίλο, κι ακόμα πιο βαθιά με τον Εαυτό, προκύπτουν βίαιες, στρεβλές, αδύνατες. Μόνη ελπίδα κι εχέγγυο ψυχικής ισορροπίας είναι να επαληθευτεί ο Άλλος στο πρόσωπο του επισκέπτη Φωτογράφου.

Η συγγραφέας. Η Λούλα Αναγνωστάκη έχει πει: «Δεν ανήκω στους δημιουργούς που, ακολουθώντας μια διαλεκτική διαδικασία, συνθέτουν ένα έργο με ανάγλυφα αίτια και αιτιατά. Εγώ βλέπω μόνο το αποτέλεσμα». Ένα αποτέλεσμα, ωστόσο, που όχι μόνο μας αφορά, αλλά μας εμπεριέχει.

Λέει ο σκηνοθέτης. Οι πόλεις, άλλοτε φρούρια και τώρα φυλακές, μνήμες, τόποι ερημωμένοι, τόποι μαρτυρίου και λύτρωσης. Η Ελισάβετ και ο Κίμων εγκαθίστανται σε μια πόλη που η Ελισάβετ ισχυρίζεται ότι γεννήθηκε – εκεί, σε ένα διαμέρισμα, ζουν και κάθε βράδυ καλούν έναν επισκέπτη. Τα παιχνίδια μνήμης και η παγίδα που στήνει το ζευγάρι στον καλεσμένο έχουν το ίδιο μοτίβο, οριακά παιχνίδια, υπαρξιακά και βίαια σαν ωρολογιακή βόμβα στα χέρια των προσώπων.

INFO

Σκηνοθεσία: Ένκε Φεζολλάρι, σκηνικά: Γιώργος Λυντζέρης, κοστούμια: Μάγδα Καλορίτη

Φωτισμοί: Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου, δραματολόγος: Ναταλί Μηνιώτη

Παίζουν οι ηθοποιοί: Βασίλης Αφεντούλης (Κίμων), Βάνα Πεφάνη (Ελισάβετ), Δημήτρης Μπούρας και Ένκε Φεζολλάρι (Φωτογράφος – διπλή διανομή).

Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21.30

Διαβάστε επίσης:

Ο «ξαφνικός θάνατος» του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας

Βιβλίο: Η αλεπού και ο δρ Σιμαμούρα

Βιβλίο: Ο ενδοξότερος αγώνας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 11:29