search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 05:27
MENU CLOSE

«Βροχή» από σειρές εποχής του χρόνου

04.05.2022 13:57
kokkino_potami_new

Ήταν να μην γίνει η αρχή. Οι σειρές μυθοπλασίας με πλοκή σε περασμένες εποχές φαίνεται ότι θα είναι το νέο τρεντ της τηλεοπτικής σεζόν 2022-2023.

Πρώτα ήρθαν οι «Άγριες μέλισσες», έπειτα η ΕΡΤ πρότεινε την σειρά «Τα καλύτερα μας χρόνια», ύστερα μετάδωσε τις τηλεοπτικές μεταφορές λογοτεχνικών έργων («Βαρδιάνος στα σπόρκα», «Ποιος ήτον ο φονεύς του αδελφού μου», «Κρίσιμες στιγμές» και «Αγάπη παράνομη») και ο Alpha προβάλλει τα «Νεοκλασικά».

Η στροφή στις σειρές εποχής- historical ή period dramas κατά την διεθνή ορολογία- είναι σαφής.

Στα υπόψη ότι  παγκόσμιο τρεντ είναι και οι προσαρμογές επιτυχημένων τηλεοπτικών παραγωγών.

Αυτό έγινε ξεκάθαρο και στο πρόσφατο τηλεοπτικό παζάρι των Καννών. Όλα τα μεγάλα στούντιο και βαριά ονόματα της οπτικοακουστικής βιομηχανίας, Warner, Sony, Paramount κλπ, ήταν εκεί με διαθέσιμα προς αξιοποίηση δικαιώματα χρήσης παραγωγών μυθοπλασίας τους.

Μέχρι τώρα κάτι τέτοιο ήταν αδιανόητο καθώς όποιες συζητήσεις περιορίζονταν στην εκχώρηση (έναντι τιμήματος φυσικά) δικαιωμάτων σε ψυχαγωγικά προγράμματα πλην παραγωγών μυθοπλασίας.

Επτά -συν μια- σειρές εποχής μόνον από την ΕΡΤ

Η ΕΡΤ ετοιμάζει το μυθιστόρημα «Μια νύχτα του Αυγούστου» της Βικτώρια Χίσλοπ σε σκηνοθεσία Ζωής Σγουρού. Η πλοκή εκτυλίσσεται στον Πειραιά του 1950.

Στο ΕΡΤικό μενού και η τηλεοπτική μεταφορά του ιστορικού μυθιστορήματος «Το βραχιόλι της φωτιάς» της Βετρικής Σαΐα Μαγρίζου (για την ΕΡΤ1)  σε σκηνοθεσία Γιώργου Γκικαπέππα προσαρμογή-διασκευή σεναρίου  Νίκου Απειρανθίτη, με τους Νένα Μεντή, Νίκο Ψαρρά, Θάνο Τοκάκη.

Μια ιστορία που αρχίζει με παραμυθένια τρόπο, όπως παραμυθένια ήταν τα πρώτα παιδικά χρόνια του Ιωσήφ που είχε να θυμάται τις παραδεισένιες αφηγήσεις της μητέρας του για να καταλήξει να βιώνει την φρίκη των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης.

Η πλοκή της σειράς παρακολουθεί την ιστορία του μυθιστορήματος και αρχίζει με την σαρωτική πυρκαγιά του 1917 στη Θεσσαλονίκη, η οποία άλλαξε τα χαρακτηριστικά της πόλης και σχεδόν εξαφάνισε την ακμάζουσα τότε εβραϊκή κοινότητα καθώς κατέστρεψε τα τρία τέταρτα των συνοικιών της.

Στο «οπλοστάσιο» της ΕΡΤ και η μεταφορά του μυθιστορήματος «Φλόγα και άνεμος» του Στέφανου Δάνδολου με επίκεντρο την πολυκύμαντη σχέση του Γεώργιου Παπανδρέου με την Κυβέλη Ανδριανού. Το σενάριο υπογράφει η Ρένα Ρίγγα και τη σκηνοθεσία η Ρέινα Εσκενάζι, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ως τώρα.

Τον Γεώργιο Παπανδρέου θα υποδυθεί στη σειρά ο Άρης Λεμπεσόπουλος και την Κυβέλη Ανδριανού η Καριοφυλλιά Καραμπέτη.

Για την κρατική τηλεόραση επίσης ο Μανούσος Μανουσάκης ετοιμάζει την τηλεοπτική μεταφορά της δεύτερης νουβέλας του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Η φόνισσα» που θεωρείται από τα κορυφαία της νεοελληνικής λογοτεχνίας, το- με παραπλανητικό- τίτλο «Το παράπονο του νεκροθάπτου» του Εμμανουήλ Ροΐδη για το οποίο ο ίδιος ο συγγραφέας είχε σημειώσει ότι δεν πρόκειται «περί συναισθηματικής τινος γλυκαναλατίας».

Στο κάδρο ΕΡΤ και σκηνοθέτη υπάρχει και το «Σχολείο των ντελικάτων εραστών» του Ρήγα Βελεστινλή, το οποίο θεωρείται ως το ριζοσπαστικότερο όλων του πρωτεργάτη του νεοελληνικού Διαφωτισμού διότι επιδιώκει την απελευθέρωση του συναισθήματος από την καταπίεση των κοινωνικών συμβάσεων μεταξύ του άνδρα και της γυναίκας, αναγγέλλοντας, έτσι, διά της διαμαρτυρίας αυτής, τη νέα ηθική.

Η κρατική τηλεόραση εξάλλου εξετάζει και μια πρωτότυπη σειρά τριών επεισοδίων την εβδομάδα που θα διαδραματίζεται στα Μάταλα και στην εποχή των χίπηδων.

Τα «Καλύτερα μας χρόνια», εξάλλου,  την επόμενη σεζόν περνούν στα 80’s και τα χρόνια με ΠΑΣΟΚ.

Με δύο επιλογές και εναλλακτικό σχέδιο ο ΑΝΤ1

Στα σχέδια του ΑΝΤ1- από πέρσι- ήταν η «μεταφορά» των τηλεθεατών στη δεκαετία του ’80 και στην ατμόσφαιρα των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης της εποχής με το «Ντέρτι», το οποίο προορίζεται  για μετάδοση τρεις φορές την εβδομάδα. Πιθανότερη έναρξη προβολής από τον Ιανουάριο του 2023, καθώς νωρίτερα από τον ΑΝΤ1 θα καλυφθεί το Μουντιάλ που θα γίνει Νοέμβριο- Δεκέμβριο στο Κατάρ. Το σενάριο της σειράς υπογράφουν οι Μελίνα Τσαμπάνη και Πέτρος Καλκόβαλης και τη σκηνοθεσία ο Λευτέρης Χαρίτος.

Οι τριάδα των δημιουργών και ο σταθμός έχουν και plan B. Μια αστυνομική σειρά εποχής με τίτλο (εργασίας) «Μάγισσα» και την πλοκή της στην δεύτερη δεκαετία του 19ου αιώνα. Ποιο  από τα δύο θα υλοποιηθεί πρώτα εξαρτάται εν μέρει, όπως λέγεται και από τον ανταγωνισμό.

Διότι ο Alpha εξασφάλισε τα δικαιώματα μεταφοράς του μυθιστορήματος «Αυτή η νύχτα μένει» του Θάνου Αλεξανδρή το οποίο είχε γίνει- αν θυμάστε- ταινία το 1999 από το Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Δύο για τον Alpha

Στη σειρά του Alpha το σενάριο θα αναλάβει ο Γιώργος Μακρής και τη σκηνοθεσία ο Γιώργος Κορδέλας και λέγεται ότι θα παίζουν Βασίλης Μπισμπίκης, Γιάννης Στάνκογλου και Ηλιάνα Μαυρομάτη (κόρη του αξέχαστου Βασίλη Μαυρομάτη και της Λίλας Καφαντάρη).

Εικάζεται ότι το «Ντέρτι» μπορεί να κρατηθεί με τη λογική ότι θα υπάρχουν δύο παραγωγές με παρεμφερή θέματα. Σχετικά είναι αυτά. Σάμπως φέτος δεν είχαμε τις σειρές «Σασμός» και «Η γη της ελιάς» που πραγματεύονταν παρόμοια ζητήματα;

Στο Alpha επίσης εξετάζεται η προσαρμογή στα ελληνικά της επιτυχημένης ιταλικής σειράς εποχής «Ο παράδεισος των κυριών» (Il Paradiso delle signiore»). Η ιταλική εκδοχή «πατά» στο μυθιστόρημα του Εμίλ Ζολά «Στην Ευτυχία των Κυριών» και η ιστορία διαδραματίζεται όταν γεννιέται η σύγχρονη Ιταλία, τις δεκαετίες του ’50 και του ’60. Είναι η εποχή του οικονομικού θαύματος, υπάρχει δουλειά για όλους και η χώρα είναι γεμάτη ελπίδα για το μέλλον.

Στο πυρήνα της ιστορίας είναι το πολυκατάστημα «Ο Παράδεισος των Κυριών», στο κέντρο του Μιλάνου. Παράδεισος πραγματικός, για ις γυναίκες,  γεμάτος πολυτελή και καλόγουστα αντικείμενα, ο τόπος της ομορφιάς και της φινέτσας που χαρακτηρίζουν τον ιταλικό λαό.

Στην ελληνική εκδοχή η δράση θα εκτυλίσσεται σε ένα πολυκατάστημα της Αθήνας των σίξτις. Εξ όσων έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά η σειρά θα είναι καθημερινή και θα μεταδίδεται στις παρυφές του prime time.

Οι προτάσεις του Open

Στο Open υπολογίζουν το «Κόκκινο ποτάμι 2» από τον Μανούσο Μανουσάκη και λέγεται ότι εξασφάλισαν τα δικαιώματα- για προσαρμογή- της τουρκικής σειράς «Κάποτε στην Τσουκούροβα» (κάνει διεθνή καριέρα με τιτλο «Bitter lands») με την πλοκή να διαδραματίζεται σε πόλη της επαρχίας στη δεκαετία του ’50. Στο επίκεντρό της δύο αδέρφια που εργάζονται ως εργάτες σε αγρόκτημα, προσέχοντας τη θετή τους αδερφή, με την οποία ο ένας είναι ερωτευμένος, αλλά κρατούν κρυφή τη σχέση τους.

Διαβάστε επίσης:

Σε «άνθιση» τον Απρίλιο η διαφήμιση στο ραδιόφωνο

Σωτήρης Κοντιζάς: Masterchef και στο βιντεογκέιμ Gran Turismo (Photos/Video)

ΕΡΤ: Τρίτος κύκλος για «Τα καλύτερά μας χρόνια» – Θα διαδραματιστεί στα χρόνια του ΠΑΣΟΚ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33