search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 08:50
MENU CLOSE

Δένδιας: Απαραίτητη η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ

09.05.2022 20:27
dendias-blinken98-new

Τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών των χωρών του σχήματος των 3+1, δηλαδή της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ και των ΗΠΑ πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Antony Blinken, ο Ιωάννης Κασουλίδης, και ο Ισραηλινός ομόλογός τους, Yair Lapid, συζήτησαν για την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη και όχι μόνο, τη συνεργασία στην οικονομία, στις νέες τεχνολογίες, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην πολιτική προστασία.

Ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η ενίσχυση της συνεργασίας στο πλαίσιο και του σχήματος 3+1 είναι απολύτως απαραίτητη, ενώ υπογράμμισε τη σημασία που η Ελλάδα αποδίδει στη διασυνδεσιμότητα και στην ενεργειακή ασφάλεια.

Διπλωματικές πηγές τόνιζαν ότι ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στον υπό κατασκευή σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας από τη ρωσική εταιρία Rosatom, στο Άκουγιου, μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας την ανησυχία της Ελλάδας, ανησυχία την οποία ήδη μετέφερε στον γενικό διευθυντή του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.

Περαιτέρω, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η πολυμερής συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για την εμπέδωση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή.

Επανέλαβε ότι πάγια θέση της Ελλάδας είναι ότι τα πολυμερή σχήματα συνεργασίας, όπως το East Med Gas Forum είναι ανοικτά και σε άλλες χώρες της περιοχής, υπό τον θεμελιώδη όρο ότι τα συμμετέχοντα κράτη θα σεβαστούν το Διεθνές Δίκαιο, όπως το Δίκαιο της Θάλασσας, και βεβαίως τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, που απαγορεύει ρητά την απειλή ή τη χρήση βίας.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζεται πως η απειλή χρήσης βίας, ο αναθεωρητισμός, οι συνεχείς παραβιάσεις της κυριαρχίας άλλων κρατών, δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση για την περιφερειακή συνεργασία.

«Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκα στον νέο πλωτό σταθμό μετατροπής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, την έναρξη υλοποίησης του οποίου εγκαινίασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εδώ και λίγες μέρες. Επίσης, αναφέρθηκα και στην ενεργειακή και την ηλεκτρική σύνδεση μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, μέσω του γνωστού αγωγού EastMed, αλλά και της ηλεκτρικής διασύνδεσης Euro-Asia Interconnector. Αυτά τα δύο έργα, όπως είναι γνωστό, ακολουθούν την ίδια γεωγραφική όδευση» ανέφερε στη δήλωσή του ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι θα πραγματοποιηθεί μία νέα συνάντηση είτε στην Ουάσιγκτον είτε στην Ελλάδα είτε στην Κύπρο, με φυσική παρουσία πριν από το τέλος του έτους 2022 με σκοπό την περαιτέρω εμβάθυνση της πολυμερούς συνεργασίας, αλλά, τη διάχυση του μηνύματος ότι η Ελλάδα, μαζί με την Κύπρο, το Ισραήλ, και τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι πυλώνες της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή.

Επίσης, ο κ. Δένδιας ευχήθηκε περαστικά στον κ. Μπλίνκεν που νοσεί από κορωνοϊό.

Τέλος, ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης του διαλόγου 3+1 μέσω μιας διαδικασίας «από πάνω προς τα κάτω». Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε την ενίσχυση του διακοινοβουλευτικού διαλόγου, υπογραμμίζοντας ότι η σχετική ελληνική κοινοβουλευτική ομάδα έχει ήδη συσταθεί και περιλαμβάνει τρεις πρώην υπουργούς Εξωτερικών.

Διαβάστε επίσης:

ΝΔ: Στημένες οι αντιδράσεις στην περιοδεία Τσίπρα – Ελάτε να δείτε από κοντά την οργή των πολιτών απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ

Τσίπρας για εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Γιορτή της Δημοκρατίας με 1.000 εκλογικά τμήματα (Video)

Μητσοτάκης: Κοινή Διακήρυξη με τον Διάδοχο του Άμπου Ντάμπι για ειρήνη και ασφάλεια – Έρχονται επενδύσεις 4 δισ. στην Ελλάδα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 08:49