search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 23:25
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Ο εκλογικός πήχης εν όψει της 15ης Μαΐου και ο «ανταγωνισμός» με το ΚΙΝΑΛ

09.05.2022 09:52
tsipras_new

Ψηλά έχει θέσει τον πολιτικό πήχη για τις εσωκομματικές εκλογές τις 15ης Μαΐου η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Ήδη από το κλείσιμο του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ ο Αλέξης Τσίπρας κατέστησε την εσωκομματική κάλπη πρόβα και πρόκριμα για την εθνική κάλπη καλώντας η εκλογή προέδρου και ΚΕ από τη βάση «να γίνει μια μεγάλη γιορτή δημοκρατίας αλλά και η αρχή της αντίστροφής μέτρησης για τη κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Δήλωνε επίσης τότε πως η επιτυχία και μαζική συμμετοχή στη διαδικασία «δε θα είναι μόνο στοίχημα για το ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ θα είναι και «μήνυμα στη χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος», δηλαδή το μήνυμα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δυναμώνει και τελειώνει ο εφιάλτης», ότι «τελειώνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Ακολούθησε η προεκλογική καμπάνια η οποία σε μεγάλο βαθμό έχει επενδύσει στη συγκυρία δηλαδή την φθορά της κυβέρνησης υπό την έντονη κοινωνική δυσαρέσκεια για την ακρίβεια σε αγαθά και σε ενέργεια εξ ου και το σύνθημα «15 Μαΐου ψηφίζουμε όλοι. Τους στέλνουμε πίσω τον λογαριασμό».

Ο λόγος γι’ αυτή τη διαχείριση είναι το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ απευθύνεται σε ένα ευρύτερο ακροατήριο επιχειρώντας να ανεβάσει τη συμμετοχή πέραν των εγγεγραμμένων μελών. Όσο πιο μεγάλο το διακύβευμα και πιο προσιτό στον καθένα τόσο μεγαλύτερη ελπίζεται ότι θα είναι η συμμετοχή.

Γενικότερα, η διαδικασία της ανάδειξης ηγεσίας από την βάση αποτελεί ένα πολιτικό και επικοινωνιακό στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που επιδιώκει να αποδείξει ότι πλέον είναι ένα μαζικό κόμμα εξουσίας και η εποχή των χαμηλών ή και οριακών ποσοστών έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.

«Ο μεγάλος πήχης για μας και η μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε είναι να ενισχύσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να αντιστοιχηθούμε σε μεγάλο βαθμό με την κοινωνική και εκλογική του δυναμική, να γίνει ένα ισχυρό κόμμα» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας την περασμένη εβδομάδα απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Αντώνη Σρόιτερ κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στον Alpha.

Τσίπρας: Ταμείο στις 15 του μήνα

Μολονότι όμως ο πολιτικός πήχης έχει μπει ψηλά, καθώς η εσωκομματική κάλπη έχει λάβει κεντρικό πολιτικό χαρακτήρα, αριθμητικός πήχης δεν προσδιορίζεται. Αντιθέτως αυτό που λέγεται, και λέει και ο Αλέξης Τσίπρας είναι ότι «στις 15 θα τα μετρήσουμε ξανά και τότε θα κάνουμε ταμείο».

Στο πλαίσιο της παραπάνω συνέντευξης ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως δεν είναι εύκολο να προσδιορίσει τον εκλογικό πήχη «διότι είναι μια διαδικασία που και για μας είναι πρωτόγνωρη». Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο «δεν είναι αμιγώς συγκρίσιμη με τις διαδικασίες των άλλων κομμάτων διότι δεν προσκαλούμε γενικά και μέλη άλλων κομμάτων ή ψηφοφόρους άλλων κομμάτων να έρθουν να ψηφίσουν σε εμάς». Εντούτοις η πρόσκληση προς τους «ανθρώπους που θέλουν να ενταχθούν» είναι ανοιχτή, απευθύνεται σε όλους. Δηλαδή «το δικαίωμα να έρθει να ψηφίσει στις 15 του μήνα στην κάλπη του Προέδρου έχει ο καθένας και η καθεμιά που θα θελήσει να συμμετάσχει σε αυτή τη γιορτή της εσωκομματικής δημοκρατίας».

Όσον αφορά τις συγκρίσεις με το Κίνημα Αλλαγής, ερωτηθείς για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ θα θεωρήσει αποτυχία μια προσέλευση χαμηλότερη από εκείνη που πέτυχε ο Νίκος Ανδρουλάκης τον περασμένο Δεκέμβριο όπου στην κάλπη προσήλθαν 270.000 άτομα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία απάντησε: «Δεν θα συγκριθούμε με αυτά τα κριτήρια και δεν μου αρέσει. Σας είπα και πάλι: για εμένα ο μεγάλος στόχος και ο μεγάλος πήχης είναι ούτως ή άλλως η δυνατότητα να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές. Και εκεί δεν θα χρειαστούμε μόνο 250.000 ψηφοφόρους, θα χρειαστούμε  2,5 εκατομμύρια ψηφοφόρους».

Στην συνέντευξή του στην Κυριακάτικης Real News ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε το μήνυμα ότι η συμμετοχή του κόσμου στην εσωκομματική εκλογική διαδικασία αποτελεί εκτός από συμμετοχή σε μια «γιορτή δημοκρατίας» και «μήνυμα πολιτικής αλλαγής». Αναφερόμενος στον εκλογικό πήχη είπε «ξέρετε ότι τα μέλη μας μέχρι σήμερα είναι περίπου 60.000 χιλιάδες. Στις 15 θα τα μετρήσουμε ξανά και τότε θα κάνουμε ταμείο».

Ο πολιτικός πήχης και το ΚΙΝΑΛ «ανεβάζουν» τον αριθμητικό πήχη

Σε κάθε περίπτωση ο πολιτικός πήχης μοιραία συμπαρασύρει ψηλά και τον αριθμητικό πήχη που για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ως βάση εκκίνησης τα 61.600 εγγεγραμμένα μέλη. Από εκεί και πέρα το ηγετικό επιτελείο περιμένει να δει τι θα γράψει η κάλπη της επόμενης Κυριακής προκειμένου να διαχειριστεί επικοινωνιακά το αποτέλεσμα. Έως τότε στην Κουμουνδούρου «κρατούν» το κλίμα που επικρατεί στις περιοδείες του Αλέξη Τσίπρα όπου η προσέλευση των πολιτών είναι μεγάλη και θερμή.

Οι συγκρίσεις με το Κίνημα Αλλαγής, επίσης μοιραία θα γίνουν, είτε αρέσει στον ΣΥΡΙΖΑ  είτε όχι, τόσο η σύγκριση με την εσωκομματική κάλπη εκλογής του Νίκου Ανδρουλάκη τον περασμένο Δεκέμβριο, όσο και με την χθεσινή κάλπη για το όνομα του κόμματος όπου όπως λέγεται η προσέλευση ξεπέρασε τους 150.000 πολίτες.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης στο συνέδριο της ΝΔ: «Βατήρας» η απλή αναλογική για την αυτοδυναμία

Γιατί ο Αντώνης Σαμαράς επέλεξε να βάλει μπουρλότο στο Συνέδριο της ΝΔ – Όλο το παρασκήνιο

Ανδρουλάκης: «Συγκλονιστική συμμετοχή – Ο ήλιος επέστρεψε, προχωράμε με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 23:13