search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 11:20
MENU CLOSE

Μητσοτάκης στο συνέδριο της ΝΔ: «Βατήρας» η απλή αναλογική για την αυτοδυναμία

08.05.2022 15:04
Mitsotakis

Με σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία της εκλογικής αναμέτρησης με το σύστημα της απλής αναλογικής, έκλεισε τις εργασίες του 14ου συνέδριου της ΝΔ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την απλή αναλογική ως «μεγάλο εμπόδιο», υποστηρίζοντας ότι υπονομεύει την κυβερνησιμότητα, ενώ επιστρέφοντας στο αίτημά του για αυτοδυναμία της ΝΔ στις εκλογές, έκανε λόγο για «περιχαράκωση» των άλλων κομμάτων και επισήμανε τους κινδύνους να μείνει μετέωρο το τιμόνι της χώρας, ή να υπάρξουν κομματικοί εκβιασμοί.

Στο πλαίσιο αυτό –για πρώτη φορά- ο Κ. Μητσοτάκης «έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου» για ενδεχόμενη «χαλαρή» ψήφο στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση, χαρακτηρίζοντας την απλή αναλογική ως «βατήρα» για την επίτευξη του στόχου της αυτοδυναμίας της ΝΔ, στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, η οποία, πλέον, φαντάζει σχεδόν δεδομένη.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής ως την τελική κάλπη. Γιατί εκείνη θα κρίνει τους συσχετισμούς που θα επικυρωθούν στη δεύτερη κάλπη», χαρακτηρίζοντας ως «εφιάλτη» άλλα σενάρια.

«Ο λαϊκισμός θα παίξει το τελευταίο του χαρτί»

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε δριμεία και πολυμέτωπη επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι εν όψει των εκλογών «ο λαϊκισμός θα παίξει το τελευταίο του χαρτί και θα είναι η πιο σκληρή και χυδαία μάχη», κατηγορώντας το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης ότι έκανε στην πανδημία υγειονομικό σαμποτάζ και σήμερα κάνει κοινωνικό σαμποτάζ, όσον αφορά στην ακρίβεια στην ενέργεια.

Σε πολύ υψηλούς τόνους, ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «οι αντίπαλοι μας αναζητούν το κομματικό φιλί της ζωής στην τεχνητή αναπνοή της δημαγωγίας», αν και συμπλήρωσε ότι «τα όμορφα λόγια, όμορφα καίγονται και οι λαϊκιστές ξεχνούν αμέσως όσα έταζαν και αφήνουν τους πολίτες να ζουν στα ερείπια, που εκείνοι δημιούργησαν».

Αυξάνοντας την πόλωση, ο πρωθυπουργός είπε για τη διακυβέρνηση της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «είναι κάτι που το ζήσαμε και το πληρώσαμε. Δεν πρέπει ποτέ να το ξεχάσουμε, δεν πρέπει ποτέ να το ξαναζήσουμε», ενώ επιτιθέμενος και κατά του Αλέξη Τσίπρα, τον κατηγόρησε ότι δεν μπορεί καν να υπολογίσει τα νέα μέτρα για το ρεύμα.

Μάλιστα, σε μια ιδιαίτερα αιχμηρή αποστροφή, είπε ότι ο Α. Τσίπρας «μιλάει για λογαριασμούς Μητσοτάκη επειδή δεν τολμά να μιλήσει για λογαριασμούς Πούτιν», ενώ επαναλαμβάνοντας μια ατάκα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, σημείωσε ότι η ΝΔ επιδιώκει τη σύγκριση με τον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα και σε επίπεδο στελεχών.

«Σκεφθείτε πως θα ήταν τα πράγματα με την κ. Χριστοδουλοπούλου στον Έβρο, τον κ. Πολάκη στην πανδημία, τον κ. Βαρουφάκη στην οικονομία, το δίδυμο Κοτζιά-Καμμένου στα εθνικά θέματα. Γιατί αυτή τελικά θα είναι η εικόνα της σύγκρισης στην επόμενη αναμέτρηση», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι «όχι σε όλα, ναι στο τίποτα».

Κατά τα λοιπά, ο Κ. Μητσοτάκης για άλλη μια φορά επιχείρησε να βάλει τέλος στα σενάρια για πρόωρες εκλογές, καθώς, απευθυνόμενος στους συνέδρους (2.500 συν 6.000 παρατηρητές), είπε ότι «εσείς θα βάλετε την υπογραφή σας σε μία ακόμη εκλογική νίκη σε 12 μήνες από τώρα», ενώ αναφέρθηκε και πάλι σε δύο «σταθμούς» για την κυβέρνηση, την έξοδο από την αυξημένη εποπτεία το καλοκαίρι του 2022 και την επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023.

Αναφερόμενος, δε, στην επικείμενη επίσκεψη του στις ΗΠΑ, τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την ομιλία του στο Κογκρέσο, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμου, Αβέρωφ Νεοφύτου, που ήταν παρών στο συνέδριο τόνισε ότι «στην Ουάσινγκτον θα μιλήσω όχι μόνο ως πρωθυπουργός της Ελλάδας αλλά και ως εκπρόσωπος του ελληνισμού συνολικά».

Διαβάστε επίσης:

Ανδρουλάκης: «Νέα ψήφος εμπιστοσύνης στην προσπάθεια μας για ένα προοδευτικό κόμμα» – Ποια είναι η συμμετοχή (Photos)

Συνέδριο ΝΔ: Σφοδρή επίθεση Σαμαρά στο «λόμπι του κατευνασμού»

Αβραμόπουλος από Συνέδριο ΝΔ: Δηλώνω στρατευμένος και στην πρώτη γραμμή

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 11:18