search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:19
MENU CLOSE

Συνέδριο ΝΔ: Γιατί ο Αντώνης Σαμαράς επέλεξε να βάλει μπουρλότο – Όλο το παρασκήνιο

09.05.2022 06:00
samaras_new

Δυο ξένοι στο ίδιο κόμμα. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρώην αρχηγός της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς εμφανίστηκαν χτες τελευταία ημέρα του Συνεδρίου, να μιλούν για την επόμενη μέρα του κυβερνώντος κόμματος έχοντας διαφορετικό ιδεολογικό στίγμα, διαφορετική αντίληψη και διαφορετική στόχευση  για το σύνολο των προβλημάτων που απασχολούν την κοινωνία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρωτολογία και στην δευτερολογία του, έκανε άνοιγμα στην προοδευτική δεξιά απευθυνόμενος στην μεσαία τάξη και στην κεντροδεξιά, ενώ ο Αντ. Σαμαράς εμφανίστηκε ως ο εκφραστής του πατριωτισμού και ο θεματοφύλακας της δεξιάς ιδεολογίας.

Οι διαφορετικές απόψεις -έτσι όπως καταγράφηκαν στις ομιλίες τους- δείχνουν στην πραγματικότητα ότι η ΝΔ του Κωνσταντίνου Καραμανλή -την οποία επιθυμεί να εκφράσει ο Αντ. Σαμαράς– δεν έχει τίποτα κοινό με την ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη και είναι αμφίβολο αν την ώρα της κρίσης αυτές οι δυο τάσεις θα συναντηθούν.

Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στο φιλελεύθερο και νεοφιλελεύθερο κοινό της ΝΔ μιλώντας για προοδευτικότητα και εκσυγχρονισμό, ενώ ο Αντ. Σαμαράς επικαλέστηκε τα συντηρητικά ένστικτα των κομματικών στελεχών, τον ακραίο πατριωτισμό τους και τον ιδρυτή της παράταξης. 

Και μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να απέφυγε να σηκώσει το γάντι και να απαντήσει στις επισημάνσεις του πρώην πρωθυπουργού, οι συνεργάτες του ωστόσο με σκωπτικό τρόπο αφήναν να εννοηθεί, ότι η τόσο επιθετική στάση του Αντ. Σαμαρά, έχει να κάνει σε ένα βαθμό με ότι εκφράζει ότι πιο παλιό και αναχρονιστικό υπάρχει στην ΝΔ, ενώ κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ με αυτό τον τρόπο επιχείρησε να πιέσει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για το θέμα της Novartis, ώστε να μην περάσει την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τους προστατευόμενος μάρτυρες!

Από την άλλη πρώην στενός συνεργάτης του Αντ. Σαμαρά έλεγε στους δημοσιογράφους όταν τον ρώτησαν γιατί ο πρώην πρωθυπουργός αποφάσισε να κάνει Κούγκι το Συνέδριο: « Δεν καταλαβαίνω τί εννοείται. Αν δεν τα έλεγε όλα αυτά, τότε θα γινόταν το Κούγκι. Στις κάλπες. Γιατί κάποιος θα πρέπει να την εκφράσει κι αυτή τη ρημάδα τη δεξιά για να βρει έναν, έστω λόγο, να πάει στις κάλπες και να ψηφίσει τη σημερινή ΝΔ

Ο πρώην πρωθυπουργός καταχειροκροτούμενος από τα στελέχη της ΝΔ, έβαλε μπουρλότο στην εσωκομματική διαδικασία της ΝΔ παρουσιάζοντας στην πραγματικότητα ένα μανιφέστο που τα είχε όλα. Το που πρέπει να κινείται ιδεολογικά η ΝΔ, τι θέση πρέπει να κρατήσει στα εθνικά θέματα το κυβερνών κόμμα, πως πρέπει να χειριστεί τα ενεργειακά ζητήματα.

«Δεν έχουμε εμείς ανάγκη να σαλπάρουμε για ξένα λιμάνια. Έχουμε το δικό μας», είπε ο κ. Σαμαράς, απαντώντας στην πραγματικότητα στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι το κόμμα του θα πρέπει να απευθυνθεί και ν’ αξιοποιήσει πρόσωπα και δυνάμεις από το πολιτικό Κέντρο.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι: «Στη μάχη των ιδεών, ένα κόμμα δεν μπορεί να εκφράζει τους πάντες. Γι’ αυτό και προ καιρού δήλωσα ότι η ΝΔ δεν είναι και δεν μπορεί να γίνει Ποτάμι. Ν’ ανοιχτούμε σε όλους ναι, αλλά να μη χάσουμε τον εαυτό μας. Κεντροδεξιά χωρίς Δεξιά, δεν υπάρχει. Και στα Δεξιά, δεν χωράει η Ακροδεξιά. Το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής εμείς το παραπέμψαμε στη Δικαιοσύνη και σήμερα είναι στη φυλακή». « Είμαστε η Λαϊκή, η Αστική και πάνω από όλα, η Πατριωτική Παράταξη, η Νέα Δημοκρατία!» ανέφερε 

Σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους, ο πρώην πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα προειδοποίησης προς πάσα κατεύθυνση ότι οι Έλληνες δεν θα δεχθούν υπαναχωρήσεις στα εθνικά συμφέροντα της χώρας. «Μην υποτιμάτε τους Έλληνες» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Αντώνης Σαμαράς άσκησε ακόμα δριμεία κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ για το γεγονός ότι καθυστέρησε σημαντικά στο θέμα των υδρογονανθράκων στο Αιγαίο. Φράση «κλειδί» για το θέμα αυτό, ήταν ότι δεν πρέπει να γίνουν «Πρέσπες του Αιγαίου», ενώ εν όψη της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες επανέλαβε τις κόκκινες γραμμές στα ελληνοτουρκικά.

Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του θύμισε στον Αντ. Σαμαρά ότι επί των ημερών του η ΝΔ είχε φτάσει να έχει τα χειρότερα ποσοστά. «Κλονίστηκε και η ΝΔ την εποχή της μεγάλης κρίσης. Φτάσαμε να πάρουμε 18% για να επιστρέψουμε στο 40% ακριβώς επειδή ανανεωθήκαμε χωρίς να εγκαταλείψουμε τις παραδοσιακές μας αξίες» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σ’ ότι αφορά τον ιδεολογικό προσανατολισμό του κυβερνώντος κόμματος ο αρχηγός της ΝΔ είπε: «Κάναμε συζητήσεις για την ταυτότητα της παράταξής μας που έχει γερές άγκυρες και ανοικτά τα πανιά της στον άνεμο της ανανέωσης. Είμαστε ένα κόμμα σε διαρκή κίνηση η ΝΔ είναι ένα κόμμα λαϊκό, πολυσυλλεκτικό και ενωτικό πάνω από όλα. Είναι μια παράταξη που έμεινε όρθια και δυνάμωσε την Ελλάδα και την Ευρώπη, όταν κλονίζονταν παραδοσιακές δυνάμεις».

Διαβάστε επίσης:

Βλαντίμιρ Πούτιν: «Όπως το 1945, η νίκη θα είναι δική μας»

Μητσοτάκης στο συνέδριο της ΝΔ: «Βατήρας» η απλή αναλογική για την αυτοδυναμία

Τραγωδία στη Μονεμβασιά: Σοκ από τα πρώτα λόγια του δράστη – «Δεν έγινε και τίποτα» (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:17