search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 14:11
MENU CLOSE

14ο Συνέδριο της ΝΔ: Στόχος η αυτοδυναμία – Ανησυχία για «χαλαρή» ψήφο στην απλή αναλογική

08.05.2022 22:08
Kyriakos Mitsotakis_new

Εδώ και μερικές ώρες το 14ο Συνέδριο της ΝΔ αποτελεί παρελθόν, με τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του κόμματος, ουσιαστικά να κηρύττει την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, το τέλος της οποίας προσδιορίζεται σε περίπου 12 μήνες.

Αν υπάρχουν κάποια πρώτα συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν από τις τριήμερες εργασίες του Συνεδρίου, σε αδρές γραμμές, αυτά είναι τα εξής:

● Επιστροφή στον στόχο της αυτοδυναμίας

Μετά από μια… παράκαμψη του Κ. Μητσοτάκη, όταν και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας, ο πρωθυπουργός επανέφερε με ιδιαίτερη ένταση σε πρώτο πλάνο την επιδίωξη της αυτοδυναμίας της ΝΔ στις εκλογές, επικαλούμενος μάλιστα «περιχαράκωση» των άλλων κομμάτων και μιλώντας για κίνδυνο να μείνει μετέωρο το τιμόνι της χώρας, ή να υπάρξουν κομματικοί εκβιασμοί.

● Ανησυχία για την «πρώτη Κυριακή»

Από το βήμα του Συνεδρίου της ΝΔ, ο Κ. Μητσοτάκης για πρώτη φορά έκανε εκτεταμένη αναφορά στη σημασία της «πρώτης Κυριακής», δηλαδή, των εκλογών με το σύστημα της απλής αναλογικής, προκειμένου να αποτρέψει το φαινόμενο της «χαλαρής ψήφου», για προφανής αντικειμενικούς, αλλά και λόγους εντυπώσεων. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής ως την τελική κάλπη. Γιατί εκείνη θα κρίνει τους συσχετισμούς που θα επικυρωθούν στη δεύτερη κάλπη».

● Αυξάνεται η πόλωση

Καθ’ όλη τη διάρκεια του συνεδρίου, οι υπουργοί, οι βουλευτές και τα στελέχη της ΝΔ εξαπέλυσαν μύδρους κατά της αντιπολίτευσης και ιδίως κατά του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο και κατηγόρησαν για λαϊκισμό, για φλερτ με το «περιθώριο», για κακή διακυβέρνηση της χώρας, για υποκρισία, ενώ επανέφεραν συχνά στο προσκήνιο την θυελλώδη πρώτη περίοδο του 2015. Από το συνέδριο δεν έλειψαν και πιο θεωρητικές προσεγγίσεις, όπως αυτή του ΥΠΕΣ, Μάκη Βορίδη, ο οποίος αναφερόμενος στους αριστερούς διερωτήθηκε «γιατί πάντα βρίσκονται στη λάθος πλευρά της Ιστορίας; Δεν έχουν, μήπως, τόσους πολλούς διανοούμενους μαζί τους; Δεν έχουν, μήπως, τόσους πολλούς καλλιτέχνες να τους στηρίζουν; Δεν έχουν, μήπως, μεγάλη ηγεμονία σε όλους τους ιδεολογικούς μηχανισμούς;», για να απαντήσει ότι αυτό συμβαίνει «γιατί υποστηρίζουν τις λάθος ιδέες. Είναι οι ιδέες τους που είναι λάθος, που τους οδηγούν κάθε φορά στη λάθος πλευρά της Ιστορίας».

● Προβολή του έργου της κυβέρνησης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε κάθε παρέμβασή του υπογράμμισε ότι από εδώ και πέρα τα στελέχη της ΝΔ και ιδίως οι νεολαίοι του κόμματος -τους αποκάλεσε «πρεσβευτές» του- θα πρέπει να οργώσουν την Ελλάδα και να προβάλλουν το έργο και τα επιτεύγματα της κυβέρνησης, αποφεύγοντας, πάντως, φαινόμενα αλαζονείας και καθεστωτισμούς και απαντώντας με επιχειρήματα στους πολίτες.

● Τα μέτρα για την ενέργεια βοήθησαν και το συνέδριο

Η ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό, την παραμονή της έναρξης του Συνεδρίου του «εθνικού σχεδίου» για την αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην θετική ατμόσφαιρα που επικράτησε στις εργασίες, μετά από μια περίοδο έντονης «πίεσης» που τα στελέχη αισθάνονταν από τους πολίτες.

● Ο Σαμαράς δήλωσε «παρών»

Η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού (ο οποίος και καταχειροκροτήθηκε από τους συνέδρους), την τελευταία ημέρα του Συνεδρίου, είχε αρκετά «αγκάθια» για την κυβέρνηση, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς άσκησε κριτική σχεδόν για τα πάντα: από την απολιγνιτοποίηση και την καθυστέρηση της αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη χώρα, μέχρι το νέο κύκλο διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, αλλά και τα ανοίγματα του κόμματος προς στελέχη από άλλους χώρους. Η τοποθέτηση Σαμαρά «απαντήθηκε» εμμέσως από τον Κ. Μητσοτάκη, ωστόσο, ο πρώην πρωθυπουργός έκανε αισθητή την παρουσία του.

● Η ΝΔ και η ευρωπαϊκή δεξιά

Με την Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Γερμανία η εξουσία να έχει περάσει στα χέρια των Σοσιαλιστών, ο Μακρόν να θεωρείται πιο «κεντρώος» και το κόμμα του να ανήκει στην ευρωομάδα των Φιλελευθέρων και την Ιταλία να βαίνει προς απρόβλεπτες εκλογές, η ΝΔ είναι από τα λίγα κόμματα του ΕΛΚ, το οποίο έχει ισχυρή κυβερνητική πλειοψηφία κάτι που επισημάνθηκε ξανά και ξανά και από ευρωπαίους «καλεσμένους» στο συνέδριο.

● Ο πόλεμος στην Ουκρανία

Πολλές ήταν και οι αναφορές στον πόλεμο στην Ουκρανία, από τη μία για να τονιστεί ότι η Ελλάδα τοποθετήθηκε στη σωστή πλευρά της ιστορίας και από την άλλη για να επισημανθεί ότι ο κόσμος γύρω μας αλλάζει και χρειάζεται κυβερνητική σταθερότητα για να προχωρήσει η χώρα σε «ασφαλή ύδατα».

Διαβάστε επίσης:

Βλαντίμιρ Πούτιν: «Όπως το 1945, η νίκη θα είναι δική μας»

Μητσοτάκης στο συνέδριο της ΝΔ: «Βατήρας» η απλή αναλογική για την αυτοδυναμία

Τραγωδία στη Μονεμβασιά: Σοκ από τα πρώτα λόγια του δράστη – «Δεν έγινε και τίποτα» (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 14:11