search
ΤΕΤΑΡΤΗ 16.07.2025 17:53
MENU CLOSE

Μπηχτή Δένδια για Σαμαρά: «Πολλές φορές ο πατριωτισμός κάλυψε ιδιοτελέστατες προσωπικές ατζέντες»

11.05.2022 10:03
DENDIAS_VOULI

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στη Νέα Δημοκρατία με αφορμή την εμφάνιση του Αντώνη Σαμαρά στο συνέδριο του κόμματος.

Στα όσα είπε ο πρώην πρωθυπουργός για την εξωτερική πολιτική και το λόμπι του κατευνασμού έναντι της Τουρκίας, απάντησε χθες χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε αυτόν ονομαστικά, και ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Δένδιας, μιλώντας στην Διαρκή Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων σχολίασε μεταξύ άλλων με νόημα «Πολλές φορές στην ιστορία μας ο πατριωτισμός κάλυψε ιδιοτελέστατες προσωπικές ατζέντες…».

Όσα είπε ο Νίκος Δένδιας

«Γίνεται μια συζήτηση στην ελληνική κοινωνία για τον πατριωτισμό που διατρέχει και κόμματα και παρατάξεις. Ουδείς αρνείται τον πατριωτισμό οιουδήποτε. Αλλά υπάρχει ένα ερώτημα… Πώς όμως προσλαμβάνεται αυτός ο πατριωτισμός; Πολλές φορές στην ιστορία μας ο πατριωτισμός κάλυψε ιδιοτελέστατες προσωπικές ατζέντες» σημείωσε με νόημα ο υπουργός Εξωτερικών, και συνέχισε:

«Αλλά ας ξεχάσουμε το παρελθόν. Πρέπει να δούμε πώς νοηματοδοτεί ο καθένας, πέρα από κόμματα και παρατάξεις, τον πατριωτισμό όταν αναφέρεται σε αυτόν. Η απραξία δεν συνιστά πατριωτισμό. Ο στρουθοκαμηλισμός, επίσης, δεν συνιστά πατριωτισμό. Ιδίως από πολιτικούς του πατριωτισμού ως οπισθοδρομικό σύνδρομο εκχέει μία βαθύτατη ανασφάλεια. Θυμίζει το γνωστό πίσω στα κανόνια μας, ως εάν οι λέξεις θα μπορούσαν να προστατεύσουν τη χώρα».

Ο Νίκος Δένδιας πρόσθεσε: «Εμείς πιστεύουμε σε έναν πατριωτισμό που πηγάζει από αυτοπεποίθηση, από βαθιά αίσθηση της ταυτότητάς μας. Έναν πατριωτισμό ανοικτό, εγκάρδιο, που εκπέμπει αυτοπεποίθηση. Έναν πατριωτισμό που έχει προσλάβει τα μεγάλα διακυβεύματα του 21ου αιώνα. Την ανάγκη να είναι ανοικτή η Ελλάδα στα Βαλκάνια, στην ευρύτερη περιοχή, και όχι αιχμάλωτη των ελληνοτουρκικών διαφορών. Να έχει αίσθηση του ευρύτερου γεωπολιτικού της ρόλου. Η Ελλάδα οφείλει να ανοίξει. Και αυτή η συμφωνία είναι ένα εργαλείο για να αισθανθούμε ασφαλείς εσωτερικά για να μπορέσουμε να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας. Πρέπει να μεγαλώσουμε την αντίληψή μας για τα πράγματα, και όχι να επανέλθουμε σε σύνδρομα φοβικά που τελικά μέσα από τον περιορισμό, αντί να μας ενδυναμώνουν, μας αποδυναμώνουν».

Διαβάστε επίσης:

Γιώργος Κύρτσος: Ερώτηση στην Κομισιόν για την υπόθεση Σαμπάνη – «Καρφιά» για Θεοδωρικάκο

Σακελλαροπούλου: «Στόχος μου να δώσω φωνή σε αυτούς που δεν έχουν, σε όσους έχουν ανάγκη»

Μάχη για την ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία στην Βουλή

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 16.07.2025 17:52