search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 14:19
MENU CLOSE

Ηπατίτιδα: Συναγερμός μετά τα τρία κρούσματα στην Ελλάδα (Video)

13.05.2022 07:35
hospital new

Ανησυχία έχει προκληθεί στην επιστημονική κοινότητα, μετά τα τρία κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά που εντοπίστηκαν στην Ελλάδα.

Χθες, ο ΕΟΔΥ προχώρησε σε ανακοινώσεις, όπου γνωστοποίησε τα τρία περιστατικά, εκ των οποίων τα δύο χρειάστηκε να νοσηλευτούν, επισημαίνοντας ωστόσο ότι τα παιδιά βρίσκονται πλέον σε άριστη κατάσταση, ενώ δεν παρουσίασαν και κάποια επιπλοκή

Τα συμπτώματα που είχαν τα τρία παιδιά

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα δύο παιδιά, ηλικίας 14 μηνών και 10 ετών, παρουσίασαν συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (κοιλιακό άλγος και εμέτους) και πυρετό, και από τον εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκε αύξηση των ηπατικών ενζύμων (τρανσαμινάσες >500 IU/ml).

Το άλλο παιδί, ηλικίας 18 μηνών, ήταν ασυμπτωματικό και οι τρανσαμινάσες του βρέθηκαν αυξημένες>500 IU/ml σε προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο.

Ο έλεγχος για ιογενείς ηπατίτιδες Α-Ε ήταν αρνητικός σε όλα τα παιδιά. Από τον υπόλοιπο εργαστηριακό έλεγχο, σε κανένα παιδί δεν ανιχνεύτηκε ιός EBV, CMV, αδενοϊός ή SARS-CoV-2. Το ένα δεν νοσηλεύτηκε και τα δύο χρειάστηκαν ολιγοήμερη νοσηλεία

Τι λέει ο ΕΟΔΥ για την οξεία ηπατίτιδα

Στην ανακοίνωση του ΕΟΔΥ αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «στις αρχές Απριλίου, παρατηρήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένας ασυνήθιστα υψηλός αριθμός περιπτώσεων οξείας ηπατίτιδας, σε παιδιά. Σε κανένα περιστατικό δεν τεκμηριώθηκε λοίμωξη από ιούς ηπατίτιδας (Α έως Ε) και δεν διαπιστώθηκε συσχέτιση με ταξίδια ή έκθεση σε τοξικούς ή περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Το κλινικό σύνδρομο εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας έως 16 ετών, με τις περισσότερες περιπτώσεις να είναι ηλικίας 2 έως 5 ετών, και περιλαμβάνει σοβαρή οξεία ηπατίτιδα με αξιοσημείωτα αυξημένες τρανσαμινάσες, συχνά με ίκτερο και συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (εμέτους ως προεξάρχον σύμπτωμα), που προηγούνται του ικτέρου.

Μετά την ανακοίνωση των περιστατικών από τη Μεγάλη Βρετανία, έχουν αναφερθεί ανάλογα περιστατικά σε 16 ευρωπαϊκές χώρες όπως και σε ΗΠΑ, Καναδά, Ιαπωνία, Ισραήλ, Σιγκαπούρη. Ο συνολικός αριθμός περιστατικών παγκοσμίως είναι εξαιρετικά μικρός.

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περίπου 300 περιστατικά, εκ των οποίων τα 163 έχουν δηλωθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο. Αν και προστίθενται χώρες με ύποπτα κρούσματα, δεν φαίνεται να αυξάνεται ο αριθμός των περιστατικών ανά χώρα, γεγονός που υποδηλώνει ότι η διασπορά είναι περιορισμένη

Διαβάστε επίσης

Πατέρας Τοπαλούδη: «Τα ισόβια να είναι ισόβια – Γι’ αυτά τα τέρατα το σύστημα θα πρέπει να είναι τιμωρητικό»

Συγκεντρώσεις σε Προπύλαια και Πλατεία Κλαυθμώνος- Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί (Photos)

Πάτρα: Κιτρίνισε η θάλασσα στις παραλίες της πόλης – Πού οφείλεται το φαινόμενο (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 14:18