search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 15:40
MENU CLOSE

Εκρηκτική η κατάσταση στη Δυτική Όχθη – Νεκρός Ισραηλινός στρατιώτης – Επίθεση της αστυνομίας στην κηδεία της δολοφονημένης δημοσιογράφου (Video)

13.05.2022 16:13
280222224_1063375934576778_123064118909271093_n

Η ισραηλινή αστυνομία επιτέθηκε σήμερα στους πενθούντες που ήταν στριμωγμένοι γύρω από το φέρετρο της δολοφονημένης δημοσιογράφου του Al Jazeera, Σιρίν Αμπού Άκλεχ, κατά την έναρξη της νεκρώσιμης πομπής της στην Ιερουσαλήμ την Παρασκευή.

Οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έφοδο σε δεκάδες Παλαιστίνιους που κουνούσαν σημαίες και φώναζαν έξω από το νοσοκομείο St. Joseph στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

Στη συνέχεια, οι αστυνομικοί επιτέθηκαν στο πλήθος και κάποια στιγμή η ομάδα που μετέφερε το φέρετρό της στηρίχτηκε σε έναν τοίχο καθώς παραλίγο να πέσει το φέρετρο, το οποίο κατάφεραν να ανακτήσουν λίγο πριν το ένα άκρο του χτυπήσει στο έδαφος.

Παράλληλα, ένας αστυνομικός των ειδικών δυνάμεων που τραυματίστηκε σοβαρά εν μέσω σφοδρών ανταλλαγών πυρών μεταξύ ισραηλινών στρατευμάτων και Παλαιστινίων ενόπλων στη βόρεια Δυτική Όχθη σήμερα το πρωί υπέκυψε στα τραύματά του, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Ο αξιωματικός ονομαζόταν Νόαμ Ραζ, 47 ετών, βετεράνος της επίλεκτης μονάδας Yamam.

Ο Ραζ μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο Ιατρικό Κέντρο Rambam στη Χάιφα, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του, σύμφωνα με την αστυνομία.

«Σήμερα χάσαμε έναν αληθινό ήρωα, έναν γενναίο πολεμιστή (…) που έθεσε τον εαυτό του σε κίνδυνο για την ασφάλεια του Ισραήλ, κατά τη διάρκεια επιχείρησης “κατά των τρομοκρατών” κοντά στην Τζενίν», αναφέρει ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ στην ανακοίνωση.

Police commando Sgt. Maj. Noam Raz, 47, who was killed in an operation in Jenin on May 13, 2022 (Police)

Οι βίαιες σκηνές ακολουθούν την αυξανόμενη οργή για τη δολοφονία της Σιρίν Αμπού Άκλεχ που έρχεται κλιμακώσει μια ήδη μαινόμενη σύγκρουση.

Η Αμπού Άκλεχ, η οποία είχε καλύψει τις παλαιστινιακές υποθέσεις και τη Μέση Ανατολή για περισσότερες από δύο δεκαετίες, πυροβολήθηκε ενώ έκανε ρεπορτάζ για μια ισραηλινή επιδρομή στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη την Τετάρτη.

Οι παλαιστινιακές αρχές περιέγραψαν τη δολοφονία της ως δολοφονία από τις ισραηλινές δυνάμεις. Η κυβέρνηση του Ισραήλ αρχικά υποστήριξε ότι μπορεί να ευθύνονταν τα πυρά των Παλαιστινίων, αλλά οι αξιωματούχοι είπαν επίσης ότι δεν μπορούσαν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο να ήταν ισραηλινοί πυροβολισμοί που τη σκότωσαν.

Την Παρασκευή, η ισραηλινή αστυνομία είπε ότι ομάδα Παλαιστινίων που περιέγραψε ως ταραχοποιούς είχε αρχίσει να πετάει πέτρες στο συγκρότημα του νοσοκομείου. «Οι αστυνομικοί αναγκάστηκαν να δράσουν», πρόσθεσαν. Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από τις παλαιστινιακές αρχές.

Λίγα λεπτά αργότερα, το φέρετρο της δημοσιογράφου τοποθετήθηκε σε ένα όχημα που κατευθύνθηκε προς τον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Περιτειχισμένη Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, όπου η τελετή συνεχίστηκε ειρηνικά.

Έρευνες και έφοδοι

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε την Παρασκευή ότι η αρχική του έρευνα «κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί με σαφήνεια η πηγή των πυροβολισμών που έπληξαν και σκότωσαν την Άμπου Άκλεχ».

Η έρευνα έθεσε δύο πιθανότητες, ανέφερε ο στρατός σε δήλωση. Η πρώτη, ότι η δημοσιογράφος χτυπήθηκε από Παλαιστίνιους μαχητές που έριξαν δεκάδες σφαίρες προς τα ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα, «που είναι και η κατεύθυνση όπου βρισκόταν η Άμπου Άκλεχ».

Η δεύτερη, ότι ένας Ισραηλινός στρατιώτης ανταπέδωσε τα πυρά από ένα τζιπ προς έναν ένοπλο την είχε χτυπήσει κατά λάθος. Το όχημα βρισκόταν περίπου 200 μέτρα από τη δημοσιογράφο, είπε ο στρατός.

Οι ισραηλινές δυνάμεις επανέλαβαν την Παρασκευή τις επιδρομές στα περίχωρα της Τζενίν, όπου σκοτώθηκε η δημοσιογράφος.

Τουλάχιστον 13 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Ο θάνατος της Άμπου Άκλεχ έχει προκαλέσει ευρεία καταδίκη. Βίντεο από τις στιγμές μετά τον πυροβολισμό της έδειχνε τη δημοσιογράφο, 51 ετών, να φορά ένα μπλε γιλέκο με την ένδειξη “Press”.

Τουλάχιστον δύο από τους συναδέλφους της που ήταν μαζί της είπαν ότι είχαν δεχτεί πυρά ισραηλινών ελεύθερων σκοπευτών και ότι δεν ήταν κοντά σε μαχητές.

Το Ισραήλ, το οποίο έχει εκφράσει τη λύπη του για τον θάνατό της, πρότεινε μια κοινή έρευνα με τους Παλαιστίνιους, ζητώντας τους να δώσουν τη σφαίρα για εξέταση.

Οι Παλαιστίνιοι απέρριψαν το ισραηλινό αίτημα. Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε την Πέμπτη ότι το Ισραήλ είναι πλήρως υπεύθυνο και κάλεσε για διεθνή έρευνα.

Διαβάστε επίσης:

Μυστήριο στον Άρη: Βρέθηκε το σπίτι του ET; (Video)

Επικοινωνία Σολτς – Πούτιν: Ο ισχυρισμός ότι στην Ουκρανία κυβερνούν ναζί είναι λάθος, είπε ο Γερμανός Καγκελάριος

Twitter: Ο Μασκ «παγώνει» προσωρινά τη συμφωνία εξαγοράς – Οι λόγοι και η τεράστια αποζημίωση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 15:39