search
ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 05:07
MENU CLOSE

Κυβερνητικές πηγές «κάνουν ταμείο» της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον

17.05.2022 22:19
congress

Για απόλυτα επιτυχημένη επίσκεψη, κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές σε ό,τι αφορά στην επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, ήτοι τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο,Τζο Μπάιντεν και την αποψινή ομιλία στο Κογκρέσο.

«Η Ελλάδα επέστρεψε δυναμικά στο παγκόσμιο και περιφερειακό γίγνεσθαι, ως ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Μια χώρα πόλος σταθερότητας, δικαίου, ασφάλειας και ανάπτυξης. Μια χώρα που κρατάει τα κλειδιά της ειρήνης και της ενεργειακής σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Μια χώρα της οποίας η κληρονομιά, σε αξίες και αρχές, αναγνωρίζεται ως η πηγή του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού».

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι «η Ελλάδα είναι ο ηθικός θεματοφύλακας της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ, πέρα από ιστορική φιλία, σήμερα έχουν αμοιβαία συμφέροντα και κοινές καταστατικές αρχές».

Τα ίδια πρόσωπα επισημαίνουν ότι «η Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια δυναμώνει με την πρόοδο που εξασφαλίζει η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της και του ανθρώπινου δυναμικού της, χάρη στο σχέδιο της Κυβέρνησης. Ο λαός είδε τα αποτελέσματα των μεγάλων πολιτικών μας επιλογών και της εργώδους προσπάθειάς μας. Είμαστε πια στο επίπεδο που μας αξίζει και αυτό είναι αφετηρία για να πάμε ακόμα καλύτερα».

Νωρίτερα σήμερα, με σαφείς αναφορές στην τουρκική προκλητικότητα και νέο κάλεσμα για επίλυση του Κυπριακού στη βάση του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του Σ.Α. του ΟΗΕ συνόδευσε ο πρωθυπουργός την ομιλία του στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Με απολύτως σαφή λόγο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην τουρκική προκλητικότητα, στέλνοντας μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν θα ανεχτεί καμία παραβίαση της εθνικής της κυριαρχίας, αλλά ούτε και τις υπερπτήσεις στο Αιγαίο, λέγοντας ότι «η Ελλάδα είναι πάντοτε ανοιχτή στο διάλογο. Θα ήθελα να είμαι απολύτως σαφής. Δεν θα δεχθούμε καμία συμπεριφορά που παραβιάζει την εθνική μας κυριαρχία. Θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά» και τονίζοντας ότι το μόνο πλαίσιο επίλυσης διαφορών είναι το διεθνές δίκαιο και οι κανόνες καλής γειτονίας.

Σαφής ήταν ο πρωθυπουργός και στην αναφορά του στο Κυπριακό, το οποίο χαρακτήρισε ως «χαίνουσα πληγή», καλώντας, παράλληλα, τους Αμερικανούς γερουσιαστές και βουλευτές να μην ξεχάσουν την εισβολή και τη διχοτόμηση της Κύπρου, ζητώντας λύση στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου και επαναλαμβάνοντας ότι λύση δύο κρατών δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή σε καμία περίπτωση.

Όσον αφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Κ. Μητσοτάκης συνέκρινε την κατάσταση που επικρατεί στη Μαριούπολη με την πολιορκία του Μεσολογγίου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αν αντικαταστήσουμε τη λέξη Ελλάδα με τη λέξη Ουκρανία, θα δείτε τρομακτικές ομοιότητες με το σήμερα. Όπως συμβαίνει με τη Μαριούπολη, το Μεσολόγγι είχε εξαιρετικούς αμυνόμενους πριν από την τελική έξοδο. Όταν βλέπουμε τον ίδιο πόνο, την ίδια θλίψη σε μία πόλη με ελληνικό όνομα, θυμόμαστε το Μεσολόγγι και το κόστος του δικού μας αγώνα».

Παράλληλα, πολλαπλά μηνύματα έστειλε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της ομιλίας του μετά το τέλος των συνομιλιών με τον πρόεδρο των ΗΠΑ στον Λευκό Οίκο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να επενδύει στις Ένοπλες Δυνάμεις της, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα δεχθούν καμία παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας, αλλά και σημειώνοντας ότι κατ’ αυτό τον τρόπο ενισχύεται και η ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στα μαχητικά 5ης γενιάς F-35, λέγοντας ότι η Ελλάδα ελπίζει να εντάξει αυτό το «φανταστικό» αεροσκάφος στις δυνάμεις της, κάνοντας, μάλιστα, λόγο για δύο μοίρες των μαχητικών αυτών.

Διαβάστε επίσης:

ΜέΡΑ25: Επανεξελέγη γραμματέας ο Γιάνης Βαρουφάκης – Ποιοι εκλέγονται στην Κεντρική Επιτροπή

Αλέξης Τσίπρας: Συνάντηση με τις Οικογένειες Ουράνιο Τόξο – Το δώρο που δέχτηκε (Photos/Video)

Κεραμέως: Παράνομη η απεργία κατά της «ελληνικής Pisa» – Κανονικά θα γίνουν αύριο οι εξετάσεις

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 02:46