search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:32
MENU CLOSE

Η αποτίμηση της ομιλίας του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο – Τι λένε στην κυβέρνηση – Όλο το παρασκήνιο

18.05.2022 06:00
mitsotakis_new

Σε ασφαλή μονοπάτια βάδισε χθες κατά την ομιλία του στο Κογκρέσο ο πρωθυπουργός, καθώς περιέγραψε όλο το φάσμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε με την γειτονική χώρα χωρίς ωστόσο ποτέ να αναφέρει το όνομα της.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός κανένας αναθεωρητισμός από οποιονδήποτε και η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί καμία παραβίαση της εθνικής της κυριαρχίας. Απευθυνόμενος, δε, στα μέλη του Κογκρέσου, τόνισε ότι θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα οι υπερπτήσεις πάνω από το Αιγαίο, ότι κανείς δεν πρόκειται να δεχθεί ως λύση για το Κυπριακό δύο κράτη, αλλά και ότι όταν οι ΗΠΑ λαμβάνουν αποφάσεις εξοπλισμών σε σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο, είναι σημαντικό να παραμείνουν με συμμάχους που μοιραζόμαστε κοινές αξίες.

Με την τελευταία του αναφορά, «έδειξε» προς στο αίτημα της αμερικανικής διοίκησης προς το Κογκρέσο για την αναβάθμιση των υπαρχόντων αεροσκαφών και την αγορά νέων F-16 από την Τουρκία.

«Η Ελλάδα πάντα αναζητούσε την ειρήνη και τείνει χείρα φιλίας στον διάλογο. Ταυτόχρονα υπάρχει μόνο ένα πλαίσιο για να επιλύσουμε τις διαφορές μας. Το διεθνές δίκαιο και οι σχέσεις καλής γειτονίας. Θα είμαι σαφής. Εμείς δεν θα δεχθούμε καμία πράξη που θα παραβιάζει την εθνική μας κυριαρχία. Αυτό περιλαμβάνει και τις υπερπτήσεις που πρέπει να σταματήσουν άμεσα».

Στην πραγματικότητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσφερε καλές υπηρεσίες στην Αμερικανική κυβέρνηση ακολουθώντας τη γραμμή του Τζο Μπάιντεν ο οποίος σε καμία από τις επίσημες δηλώσεις δεν θέλησε να  αναφερθεί ονομαστικά στην Τουρκία.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν επιθυμούν όπως φαίνεται να πυροδοτήσουν την σχέση τους με την Τουρκία την συγκεκριμένη στιγμή, δεδομένου ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει μπροστά του να λύσει το μείζον θέμα του βέτο του Ταγιπ Ερντογαν για την ένταξη της Σουηδίας και Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ ενώ από την άλλη σήμερα αναμένεται να φτάσει στην Ουάσιγκτον για επίσημη επίσκεψη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μελβουτ Τσαβούσογλου.

Έτσι, ο πρωθυπουργός προτίμησε να μιλήσει για το Κυπριακό και τα ενεργειακά ξέροντας πολύ καλά ότι για αυτά τα δύο θέματα θα βρει ανοικτά αυτιά και καλές προθέσεις .

Κάνοντας πάντως, μια αποτίμηση της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι ήταν μια απόλυτα επιτυχημένη, καθώς η Ελλάδα επέστρεψε δυναμικά στο παγκόσμιο και περιφερειακό γίγνεσθαι, ως ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Μια χώρα που κρατάει τα κλειδιά της ειρήνης και της ενεργειακής σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Επεσήμαιναν ακόμα ότι «η Ελλάδα και οι ΗΠΑ, πέρα από ιστορική φιλία, σήμερα έχουν αμοιβαία συμφέροντα και κοινές καταστατικές αρχές».

Διαβάστε επίσης:

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απένειμε στην Νάνσι Πελόζι τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Τιμής

Δένδιας: Στις ΗΠΑ έχουν αντιληφθεί ότι η Τουρκία είναι ένας ιδιόρρυθμος εταίρος

Αλέξης Τσίπρας: Συνάντηση με τις Οικογένειες Ουράνιο Τόξο – Το δώρο που δέχτηκε (Photos/Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:31