search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 08:57
MENU CLOSE

Γαλλία: Η νέα κυβέρνηση Μακρόν πριν τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές

20.05.2022 18:16
macron-new

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διόρισε σήμερα μια έμπειρη διπλωμάτη, την Κατρίν Κολονά, νυν πρέσβη της Γαλλίας στο Λονδίνο, ως επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, και έναν πιστό υποστηρικτή του, τον Σεμπαστιάν Λεκορνύ στο υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων.

Μεταξύ των άλλων μελών της κυβέρνησης υπό την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν που ανακοινώθηκαν σήμερα από την προεδρία, είναι ο ιστορικός ειδικός στις μειονότητες Παπ Ντιαγέ για να ηγηθεί του υπουργείου Εθνικής Παιδείας και μια Γαλλολιβανέζα, η Ριμά Αμπντούλ Μαλάκ στο υπουργείο Πολιτισμού.

Στο υπουργείο Οικονομίας παραμένει ο Μπρούνο Λεμέρ, ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία της Γαλλίας μια Ελληνίδα αναλαμβάνει κυβερνητικό πόστο. Πρόκειται για την ως σήμερα ευρωβουλευτή με το κόμμα του Μακρόν Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, Κορίνθια και ιατρός γυναικολόγος, η οποία ανέλαβε τα θέματα Ανάπτυξης, Γαλλοφωνίας και Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων, προσαρτημένη στην υπουργό Ευρώπης και Εξωτερικών.

Ο κυβερνητικός ανασχηματισμός αναμενόταν ευρέως μετά την επανεκλογή του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν τον Απρίλιο και ενόψει των βουλευτικών εκλογών τον επόμενο μήνα.

Ο Μακρόν θα χρειαστεί νομοθετική πλειοψηφία για να προωθήσει την εγχώρια ατζέντα του μετά την επανεκλογή του, με μια νέα αριστερή συμμαχία και την ακροδεξιά να απειλεί να μπλοκάρει το πρόγραμμά του.

Η τελευταία γυναίκα πρωθυπουργός, η Edith Cresson, διηύθυνε για λίγο το υπουργικό συμβούλιο από τον Μάιο του 1991 έως τον Απρίλιο του 1992 υπό τον Πρόεδρο Francois Mitterrand.

Η Μπορν, 61 ετών, θεωρείται ικανή τεχνοκράτης που μπορεί να διαπραγματευτεί με σύνεση με τα συνδικάτα, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος ξεκινά ένα νέο πακέτο κοινωνικών μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης που κινδυνεύει να πυροδοτήσει διαμαρτυρίες.

Νέα δημοσκόπηση

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της OpinionWay-Kéa Partners ενόψει των βουλευτικών εκλογών για τη γαλλική εφημερίδα  «Les Echos», η αριστερή συμμαχία υπό τον Ζαν Λικ Μελανσόν παραμένει πίσω από την προεδρική πλειοψηφία υπό τον Εμανουέλ Μακρόν στις προθέσεις ψήφου. 

Ειδικότερα, η αριστερή συμμαχία πιστώνεται με το 24% των ψήφων κατά μέσο όρο, σε ολόκληρη την επικράτεια, έναντι 27% που συγκεντρώνουν οι σχηματισμοί που υποστηρίζουν τον Μακρόν.

Αναφέρεται επίσης ότι οι βουλευτικές εκλογές δεν φαίνεται να συγκινούν τους Γάλλους, καθώς μόνο ένας στους δύο ισχυρίζεται ότι «ενδιαφέρεται» για αυτές.

Διαβάστε επίσης:

G7: Έχουμε κινητοποιήσει σχεδόν 20 δισ. δολάρια για την Ουκρανία – Έτοιμοι να συνεχίσουμε την στήριξη αν χρειαστεί

Ο πρώην Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ παραιτείται από τη Rosneft

Το αντίο της NASA στον Βαγγέλη Παπαθανασίου – «Ad astra Vangelis» (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 08:54