search
ΤΕΤΑΡΤΗ 22.05.2024 04:27
MENU CLOSE

Τα μεθεόρτια της επίσκεψης στην Ουάσιγκτον – «Καυτό» καλοκαίρι και με μεταναστευτικό

23.05.2022 12:35
mitsotakis_new

Μετά τα χειροκροτήματα που απόλαυσε στο αμερικανικό κογκρέσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης (και η χώρα) προσγειώνεται στην οδυνηρή πραγματικότητα των ελληνοτουρκικών η οποία προβάλλει απειλητική τα τελευταία 24ωρα και συνοψίζεται ως εξής:

  • οργανωμένη επιχείρηση «απόβασης» 500 μεταναστών και προσφύγων οι οποίοι επιβαίνοντας σε ιστιοπλοϊκά με την «φροντίδα» των τουρκικών αρχών προσπάθησαν να προσεγγίσουν Χίο και Σάμο.
  • ασυνήθιστα αυξημένη μεταναστευτική πίεση στον Έβρο η οποία ευνοείται και από το τραγικά χαμηλό επίπεδο της στάθμης των νερών του ποταμού

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιχείρηση «απόβασης» συνέπεσε με την έναρξη της μεγάλης αεροναυτικής άσκηση «Καταιγίδα 2022» των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, αλλά και με την άφιξη του τέταρτου τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου, με το οποίο η Αγκυρα όπως έχει ξεκαθαρίσει θα ξεκινήσει γεωτρήσεις μέσα στις ερχόμενες βδομάδες.

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι τις προηγούμενες μέρες, αμέσως μετά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ είχαμε την προσέγγιση της Αλεξανδρούπολης σε απόσταση 2,5 μιλίων από την τουρκικά μαχητικά, τα οποία προκάλεσαν ελληνικά διαβήματα, αλλά και αδιάφορα σφυρίγματα από το αμερικανικό Yπουργείο Eξωτερικών το οποίο κάλεσε τις δύο χώρες να «τα βρουν» σαν καλοί σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με την εκτίμηση έμπειρων διπλωματών, η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά μπορεί να χαρακτηριστεί «εκρηκτική» καθώς η Αγκυρα αυτήν ακριβώς την περίοδο παζαρεύει τη συμφωνία της για την ένταξη Σουηδίας και Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο αυτού του παζαριού, όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, η Τουρκία υπενθυμίζει (στους Αμερικανούς) ότι στο τραπέζι υπάρχουν (και) οι διεκδικήσεις της σε βάρος της Ελλάδας (γκρίζες ζώνες, αποστρατιωτικοποίηση νησιών κλπ) ζητώντας έμμεσα από την Ουάσιγκτον να «συνετίσει» την Ελλάδα…

Διαβάστε επίσης:

Στην Αλβανία ο Δένδιας – Συνάντηση με τον Έντι Ράμα

Δημοσκόπηση GPO: Η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ μετά τα μέτρα και το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Ποιες οι προϋποθέσεις για να στήσει κάλπες το φθινόπωρο η κυβέρνηση – Γιατί την προβληματίζει η Βόρεια Ελλάδα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 22.05.2024 03:01