search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 09:04
MENU CLOSE

Τσίπρας: Μηνύματα νίκης, πλατιάς ανανέωσης κι ενότητας – Αιχμές κατά «προεδρικών»

29.05.2022 14:09
tsipras

Σε εξέλιξη είναι η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ προκειμένου να λάβει οριστικές αποφάσεις επί της πρότασης του Αλέξη Τσίπρα για Γραμματέα και Αναπληρωτή Γραμματέα – πρότεινε την πρώην εκπρόσωπο Τύπου Ράνια Σβίγκου και τον πρώην υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη– αλλά και για την σύνθεση της Πολιτικής Γραμματείας.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι με την πρόταση του επιθυμεί να κάνει όσο πιο αισθητή την αλλαγή καθώς όπως είπε αυτό είναι το ένα από τα μηνύματα των εκλογών της 15ης Μάϊου. Η πρότασή του, είπε, ο Αλέξης Τσίπρας βασίζεται σε 5 άξονες: ανανέωση, ίση εκπροσώπηση των φύλων, ενότητα, ανιδιοτέλεια και προοπτική.

Οι προϋποθέσεις που έθεσε για την επιλογή αυτή είναι ο γραμματέας του κόμματος και ο αναπληρωτής, να μην είναι βουλευτές, να δεσμευθούν ότι δε θα είναι υποψήφιοι στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, να μείνουν στο κόμμα και να δουλέψουν αποκλειστικά σε αυτό, κατά συνέπεια «να μη συμμετέχουν στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα, μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές».

Προηγουμένως, ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε θερμά τον Δημήτρη Τζανακόπουλο για τον οποίο σημείωσε πως είναι ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ «που κατάφερε αυτό το μεγάλο οργανωτικό άλμα», και που κατά την παρουσία του πέτυχε να πενταπλασιάσει τα μέλη, και αυτό, είπε είναι γεγονός όχι φιλοφρόνηση. Μεγάλο μέρος της επιτυχίας του υπογράμμισε, οφείλεται στην προσωπική του προσπάθεια, την κομματική του αφοσίωση και την ανιδιοτέλειά του, αλλά και την ιώβεια υπομονή του.

Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε κυρίως στην αναδιοργάνωση του κόμματος και τα καθήκοντα της επόμενης μέρας, μετά την προσέλευση 152 χιλιάδων πολιτών στην κάλπη και την μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σε ένα κόμμα μαζικό, λαϊκό, σύγχρονο κόμμα εξουσίας. Στάθηκε ιδιαίτερα στο ιστορικό γεγονός για ελληνικό κόμμα της ισάριθμης εκπροσώπησης των φύλων στα καθοδηγητικά όργανα, ενώ σημείωσε με έμφαση πως το μήνυμα της κάλπης της 15ης Μάϊου, δεν στρεφόταν μόνο προς το Μαξίμου αλλά και προς τον ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ.

Κάνοντας μια εισαγωγή στην πρότασή του για Γραμματέα και Αναπληρωτή Γραμματέα, σημείωσε «είμαι αποφασισμένος να κάνω βήματα για να γίνει η αλλαγή αισθητή παντού, πρώτα απ’ όλα στον τρόπο που σκεφτόμαστε και δουλεύουμε. Αυτό το ισχυρό μήνυμα θέλω να εκπέμψω και με τις επιλογές τις προτάσεις και τις αποφάσεις μου». Αν ισχύει, είπε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πια ένα άλλο κόμμα με τόσες χιλιάδες νέα μέλη «τότε και εμείς οφείλουμε να αλλάξουμε για να το καθοδηγήσουμε σωστά, εμβαθύνοντας στις αρχές και τις αξίες μας».

Επίσης, κάλεσε σε προετοιμασία για την εκλογική μάχη – κάνοντας την εκτίμηση ότι οι εκλογές μπορεί να είναι πιο σύντομα απ’ ό,τι ακούγεται – προσθέτοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ταυτόχρονα μπροστά του τον αγώνα για το δυνάμωμα της πάλης και της κοινωνικής αντίστασης, καθώς και «το δύσκολο έργο της οργάνωσης στο κόμμα μας».

Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας, έστειλε σκληρά εσωκομματικά μηνύματα – προτιμώ να είμαι δυσάρεστος αλλά χρήσιμος, είπε –  και αυτή τη φορά αποδέκτης ήταν κατά προτεραιότητα το περιβάλλον των σκληρών προεδρικών στελεχών.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «κλείνει ένας μεγάλος κύκλος» και διερωτήθηκε, «είμαστε έτοιμοι ν’ αλλάξουμε»; «Θα συνεχίσουμε ξανά και ξανά να λειτουργούμε με ομάδες και τάσεις-καρικατούρες που ενώ εμφανίζονται ως ρεύματα ιδεών, στην πράξη λειτουργούν ως ρεύματα άγονης εσωκομματικής αντιπαλότητας, και μάλιστα εν ονόματι οποιουδήποτε προσχήματος, ακόμη και του προέδρου του κόμματος;» επέμεινε με έμφαση.

Απευθυνόμενος στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ο Αλέξης Τσίπρας:

*Στάθηκε στην «πρωτοπόρο» απόφαση για την ίση εκπροσώπηση των γυναικών στα καθοδηγητικά όργανα, για την οποία είπε «δεν είναι δώρο κανενός» αλλά κατάκτηση του φεμινιστικού κινήματος

*Σημείωσε ότι είναι μια σπουδαία μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ, και ιστορική μέρα για την αριστερά γιατί «μπορούμε με περηφάνεια να διαπιστώσουμε ότι το κόμμα μας το μικρό κόμμα διαμαρτυρίας που κάποιοι χτυπούσαν» είναι ποια ένα κόμμα μεγάλομαζικόλαϊκόβαθιά δημοκρατικόκόμμα εξουσίας, αριστερό στην ψυχή και τις ιδέες, του αποτελεσματικό στις δράσεις του, ρεαλιστικό στις προθέσεις του.

 Έστειλε μηνύματα νίκης στις επόμενες εκλογές: «Πιστεύω ότι μπορώ να διακηρύξω από αυτό το βήμα των 300 ότι θέλουμε μπορούμε και θα νικήσουμε» είπε.

Πρόσθεσε δε ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ «θα πρέπει να είναι τόσο καθαρή ώστε να μην αφήνει κανενός είδους περιθώρια για αμφισβητήσεις, υπονομεύσεις και κάθε είδους παρασκήνιο».

Έστειλε μηνύματα εσωκομματικής ενότητας, με αποδέκτες εντός κι εκτός κόμματος: «εδώ και τώρα από αυτό το χώρο δίνουμε ένα σύνθημα κι ένα μήνυμα στην κοινωνία της πολιτικής αλλαγής, ενωμένοι και αποφασισμένοι, αφήνοντας οριστικά πίσω μας τους εύλογους ανταγωνισμούς της εκλογικής διαδικασίας, απορρίπτοντας κάθε σκέψη και υποψία για νικητές και ηττημένους». Και «αποκρούοντας κάθε έξωθεν προσπάθεια να διαρραγεί το τείχος της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης».

Έδωσε μια εικόνα της επόμενης κυβέρνησης που θα σχηματίσει ο ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας μεταξύ άλλων ότι θα είναι μια κυβέρνηση στην οποία θα έχουν σημαντικές θέσεις ευθύνης και οι νέοι και οι γυναίκες, ενώ θα έχει εκπροσώπηση από το χώρο της οικονομίας, της επιστήμης και της τέχνης.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε ιδιαίτερα και στην προσπάθεια που θα πρέπει να κάνει το κόμμα από εδώ και πέρα για την αναδιοργάνωση του κόμματος και την ένταξη στις γραμμές του των νέων μελών που όπως είπε, δεν ήρθαν στην κάλπη της 15ης Μάϊου, σε εποχή τέτοιας αποστράτευσης, μόνο για να κάνουν την πλάκα τους. Να καταγράψουμε, είπε, όλα τα νέα μέλη χωρίς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, και ζήτησε «όχι μόνο να τους στέλνουμε τη γραμμή αλλά και να τους ακούμε, να μας δίνουν τον παλμό της κοινωνίας». «Να αναθέσουμε ευθύνες και να κάνουμε και απολογισμό», πρόσθεσε.

Έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκης η ανασφάλεια και οι κοινωνικές ανισότητες

Σε ό,τι αφορά την πολιτική και την κοινωνική κατάσταση, ανέφερε ότι η χώρα και η κοινωνία συμπιέζονται από τις διεθνείς κρίσεις αλλά και την κυβερνητική «ακρισία».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι λέει ψέματα όταν ρίχνει τις ευθύνες, για την ακρίβεια, την πανδημία, κλπ στις διεθνείς κρίσεις. Ο διεθνής χαρακτήρας των κρίσεων δε μπορεί να κρύψει τον χαρακτήρα και τις ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ειδικότερα αναφέρθηκε σε μια αλυσίδα ζητημάτων για τα οποία είπε πως είναι έργο της κυβέρνησης: πρωτιά σε θανάτους στην πανδημία, ακρίβεια στα καύσιμα και την ενέργεια,  παράλυση την πιο κρίσιμη στιγμή του ΕΣΥ, διάλυση της δημόσιας παιδείας, εργασιακή ζούγκλα και καθήλωση των μισθών, καθεστωτικές πρακτικές, ρουσφέτι, σκάνδαλα διανομής των ιματίων της χώρας, ευτελισμός των θεσμών, ληστεία των δημόσιων ταμείων, χωρίς προσχήματα, κ.λπ.

Δίπλα σε αυτά πρόσθεσε, «έχουν τοποθετήσει τη χώρα στη ζώνη υψηλού κινδύνου με την αποστολή όπλων στην Ουκρανία», σε μια στιγμή που η Τουρκία αναβαθμίζει το ρόλο της αλλά και τις προκλητικές της απαιτήσεις από την Ελλάδα.

Όλα αυτά έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η ανασφάλεια που νιώθει ο μέσος πολίτης, η διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, η ανασφάλεια ακόμη και στα θέμα της εξωτερικής πολιτικής.

«Δεν πάει άλλο»

Στο σημείο αυτό αναφώνησε ότι «Δεν πάει άλλο» με αυτή την κυβέρνηση που συρρικνώνει τις δυνατότητες της χώρας και της ελληνικής κοινωνίας.

Πρόσθεσε πως δεν υπάρχουν περιθώρια αναμονής και υπομονής, γιατί το «καθεστώς Μητσοτάκη διαλύει την οικονομία, την κοινωνική συνοχή και την εμπιστοσύνη. Επαναλαμβάνουν με τον πιο ακραίο κυνισμό όλες τις πρακτικές που οδήγησαν στα μνημόνια».

Υπονόησε ότι η κυβέρνηση εκπέμπει σήματα ήττας: «Αναρωτιέται κανείς μήπως έχουν προεξοφλήσει την ήττα τους και αρπάζουν ό,τι προλάβουν»;

Στη συνέχεια αναφέρθηκε εκ νέου στο δόγμα της καμένης γης:

«Η επόμενη κυβέρνηση θα αναλάβει εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα που οι ίδιοι δημιουργούν» είπε χαρακτηριστικά. »Η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία είναι η μόνη διέξοδος εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα».

Προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην επιχειρήσει το επόμενο διάστημα να στήσει εστίες τεχνητής έντασης προκειμένου να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα μεγάλα προβλήματα, αν και, είπε, αυτή είναι η «καταφυγή κάθε καθεστώτος που αισθάνεται ότι έχει χάσει το λαϊκό έρεισμα».

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως οι πολίτες αναρωτιούνται «αν όταν θα αναλάβουμε θα έχουν εξαντληθεί οι δυνατότητες και τα περιθώρια να ξαναβάλουμε τη χώρα σε τροχιά ευημερίας» και απάντησε πως πράγματι, «κάθε μέρα που περνάει τρώνε από το χρόνο και τις αντοχές και τις δυνάμεις της κοινωνίας να σταθεί ξανά στα πόδια της», ενώ ξοδεύουν τους πόρους της ανάκαμψης.

«Το ξέρουμε καλά αυτή είναι η μοίρα μας, η μοίρα της Αριστεράς, να καλείται πάντα στα δύσκολα, να καλείται να μαζέψει τα ερείπια που άφησε η δεξιά». Ωστόσο διαβεβαίωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει όχι μόνο το πρόγραμμα αλλά και την εμπειρία της διακυβέρνησης που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια και την επιτροπεία.

Διαβάστε επίσης:

Τζορτζ Τσούνης: Το backpack, οι δραχμές, ο όρκος στον πατέρα του και το ελληνικό φιλότιμο (Video)

Ανδρουλάκης: ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν στρατηγικό σχέδιο για το μέλλον της οικονομίας

Κεραμέως για τραυματισμό φοιτητή στο ΑΠΘ: «Τι δουλειά έχει ο οποιοδήποτε να μπλοκάρει την ανέγερση μιας βιβλιοθήκης;» (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 09:03