search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 12:38
MENU CLOSE

Πέθανε ο Ροντρίγκες Ορεχουέλα – «Βαρώνος» της κόκας, νέμεση του Εσκομπάρ με το παρατσούκλι «σκακιστής» (Videos)

02.06.2022 13:57
rodríguez-orejuela_new

«Ο Θεός  έχει έναν νέο σκακιστή για να παίξει». Με την φράση αυτή ο δικηγόρος Ντέιβιντ Ο. Μάρκους, ανακοίνωσε τον θάνατο του Ροντρίγκες Ορεχουέλα, ο οποίος κάποτε ήταν ένας από τους μεγαλύτερους βαρόνους της κοκαΐνης στον κόσμο, ελέγχοντας το καρτέλ του Κάλι, στην Κολομβία.

Ο Ορεχουέλα πέθανε σε ηλικία 83 χρόνων στην φυλακή Μπάντνερ, στην Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ.

Ο δικηγόρος του Ορεχουέλα χρησιμοποίησε το παρατσούκλι που είχε ο βαρόνος της κοκαϊνης – «ο σκακιστής» -το οποίο του είχαν προσδώσει επειδή κατάφερνε πάντα να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από τους εχθρούς και τους ανταγωνιστές του στον κόσμο των ναρκωτικών.

Ο σκακιστής που αμφισβήτησε την δύναμη του Εσκομπάρ

«Ο σκακιστής» Ροντρίγκες Ορεχουέλα και ο αδελφός του Μιγκέλ είχαν καταφέρει να χτίσουν μια τεράστια αυτοκρατορία στο Κάλι, αμφισβητώντας την πρωτοκαθεδρία του καρτέλ του Μεντεγίν, το οποίο ήταν υπό τον έλεγχο του άλλου διαβόητου βαρόνου, του Πάμπλο Εσκομπάρ.

Ο Ροντρίγκες Ορεχουέλα κέρδισε την μάχη με τον Πάμπλο Εσκομπάρ, μετά από έναν ανελέητο πόλεμο ανάμεσα σ τα καρτέλ του Κάλι και του Μεντεγίν, για τον έλεγχο των δρόμων της κοκαΐνης.

Ο Ορεχουέλα τα κατάφερε γιατί  ήταν τόσο μεθοδικός που προέβλεπε τις κινήσεις των ανταγωνιστών του, εξ ου και το προσωνύμιο «σκακιστής». Και γι αυτό κέρδισε τον σεβασμό των διακινητών κοκαΐνης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αμερικανικής Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών (DEA), στη δεκαετία του 1990 το αφεντικό του καρτέλ του Κάλι είχε υπό τον έλεγχό του το 80% του παγκόσμιου λαθρεμπορίου κοκαΐνης. Το μονοπώλιο της κοκαϊνης πέρασε στα χέρια του Ορεχουέλα το 1993, όταν σκοτώθηκε σε επιχείρηση της αστυνομίας το αφεντικό του καρτέλ του Μεντεγίν, Πάμπλο Εσκομπάρ, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο στο καρτέλ του Κάλι.

Η αρχή του τέλους για τον σκακιστή

Ο Ροντρίγκες και ο Μιγκέλ Ορεχουέλα συνελήφθησαν το 1995 στην Κολομβία και φυλακίστηκαν εκεί, καθώς η νομοθεσία απαγόρευε την έκδοση Κολομβιανών υπηκόων στο εξωτερικό. Ο Ροντρίγκες Ορεχουέλα συνελήφθη μέσα στο πολυτελές διαμέρισμά του στο Κάλι και λίγους μήνες αργότερα συνελήφθη και ο αδελφός του, που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στις ΗΠ.

Ο Ροντρίγκες Ορεχουέλα παρά την φήμη που είχε, έδινε την εικόνα ενός αξιοσέβαστου επιχειρηματία. Αργότερα όμως παραδέχτηκε πως δωροδοκούσε ισχυρούς πολιτικούς για να εξασφαλίζει αυτά που τον εξυπηρετούσαν.

Όταν αναφερόταν στον εαυτό του ο Ροντρίγκες Ορεχουέλα έλεγε πως ήταν ένας «ειλικρινής μεγιστάνας των φαρμάκων», καθώς η οικογένεια είχε στην κατοχή της μεγάλη αλυσίδα φαρμακείων στην Κολομβία.

Οι αδελφοί Ορεχουέλα είχαν τόσο καλό δίκτυο ώστε εξακολούθησαν να ελέγχουν το λαθρεμπόριο κοκαΐνης ακόμα και μέσα από την φυλακή, πριν εκδοθούν στις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ άσκησαν ασφυκτικές πιέσεις στην κολομβιανή κυβέρνηση, που τελικά άλλαξε το νομικό πλαίσιο που απαγόρευε την έκδοση κολομβιανών υπηκόων και παρέδωσε τους αδελφούς Ορεχουέλα στην αμερικανική δικαιοσύνη.

Το καρτέλ του Κάλι και η ομάδα Pepes

Οι κολομβιανές αρχές όμως λένε πως οι αδελφοί Ορεχουέλα χρησιμοποιούσαν για τις βρόμικες δουλειές την ομάδα «Pepes». Ήταν οι εκτελεστές του καρτέλ του Κάλι και θεωρούνται υπεύθυνοι για τους θανάτους τουλάχιστον 60 συγγενών και συνεργατών του Πάμπλο Εσκομπάρ, μέσα σε ένα ατελείωτο κύκλο βίας.

Η σύγκρουση των δύο καρτέλ της Κολομβίας για τον έλεγχο της παραγωγής και των δρόμων διακίνησης της κοκαΐνης στη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 είχε ως συνέπεια να σκοτωθούν εκατοντάδες άνθρωποι- μέλη συμμοριών, λαθρέμποροι, αλλά και απλοί πολίτες που είχαν την ατυχία να βρεθούν ανάμεσα στα πυρά των συμμοριών.

Το καρτέλ του Κάλι είχε αντίστοιχο τέλος με το καρτέλ του Μεντεγίν. Μετά την σύλληψη των αδελφών Ορεχουέλα, το 1995, και σε διάστημα λίγων μηνών, έξι από τους επτά αρχηγούς του καρτέλ είτε σκοτώθηκαν, είτε βρέθηκαν στις φυλακές.

Διαβάστε επίσης:

Στα 1.21 ευρώ η βενζίνη στη Βουδαπέστη – Λόγω εξαίρεσης από το εμπάργκο (Video)

Τσεχία: Φωτιά σε δομή ασθενών με Αλτσχάιμερ – Δύο νεκροί, πάνω από 50 τραυματίες (photos/videos)

Άμπερ Χερντ: Eτοιμάζει έφεση μετά τη νίκη του Τζόνι Ντεπ στη δίκη (Photos/Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 12:38