search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 12:39
MENU CLOSE

Έναρξη του Φεστιβάλ Αθηνών

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2232
3/6/2022
04.06.2022 06:00
irodeio_new

Το Φεστιβάλ Αθηνών ανοίγει τις πύλες του αυτή την εβδομάδα. Ας δούμε τις παραστάσεις θεάτρου και όπερας τον Ιούνιο στην Πειραιώς 260 και στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού.

Πειραιώς 260
Η έναρξη γίνεται με την παράσταση «Η άλλη πλευρά της καταιγίδας – Μια φανταστική συνάντηση του Όρσον Ουέλς με τον κόσμο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ» που σκηνοθέτησε ο Γιάννης Χουβαρδάς και θα παίζεται μέχρι τις 7 Ιουνίου.
Σ’ αυτήν την πρωτότυπη σύνθεση η σαιξπηρική «Καταιγίδα» συναντιέται με το Χόλιγουντ της «Χρυσής Εποχής» και τον ιδιοφυή δημιουργό Όρσον Ουέλς.

Το κείμενο αντλεί από το τελευταίο θεατρικό έργο του Άγγλου δραματουργού και από την τελευταία ανολοκλήρωτη ταινία του Όρσον Ουέλς «Η άλλη πλευρά του ανέμου». Το μαγικό νησί του Πρόσπερου μεταφέρεται σε ένα παλιό, μεγάλο στούντιο του Χόλιγουντ, και όλα τα πρόσωπα είναι θρυλικές μορφές ταινιών που άφησαν εποχή. Παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί: Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Έκτορας Λυγίζος, Άρης Μπαλής, Ελένη Μπούκλη, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Αντώνης Μυριαγκός, Δημήτρης Παπανικολάου, Δημήτρης Πασάς, Δημήτρης Πιατάς, Άλκηστις Πουλοπούλου, Χάρης Φραγκούλης, Γιάννης Βογιατζής.

  • Στις 15 Ιουνίου το ανατρεπτικό δίδυμο των «Nature Theater of Oklahoma» επανέρχεται στη χώρα μας με μια διεθνή συμπαραγωγή κορυφαίων οργανισμών, στην οποία συμμετέχει το Φεστιβάλ.
    Με τίτλο «Μπερτ Τουρρίντο: Μια Όπερα» το έργο εκτυλίσσεται σε έναν μετα-αποκαλυπτικό κόσμο, όπου κλιματολογικές καταστροφές και γενοκτονίες έχουν αφήσει ελάχιστους ανθρώπους ζωντανούς.
    Δανειζόμενη αναφορές από εμβληματικά έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου, όπως ο «Ιπτάμενος Ολλανδός», αυτή η καφκική, δυστοπική αλλά και ξεκαρδιστική ιλαροτραγωδία αψηφεί τις αυστηρές ταξινομήσεις των ειδών.
  • Με αφορμή την επέτειο 400 χρόνων από τη γέννηση του Μολιέρου η Comedie Francaise και ο Ivo van Hove παρουσιάζουν (16.06-18.6) τον «Ταρτούφο» του Μολιέρου με τίτλο «Ταρτούφος ή ο υποκριτής». Ωστόσο, η παράσταση, που φέρνει το έργο στο σήμερα, βασίζεται στο ανέκδοτο κείμενο της απαγορευμένης πρώτης εκδοχής του, ενώ ο Βέλγος σκηνοθέτης το
    αντιμετωπίζει περισσότερο ως καυστικό κοινωνικό δράμα παρά ως κωμωδία.
  • Στις 22 Ιουνίου ο Μάρκο Λαγέρα και η ομάδα του La Re-Sentida, αντλώντας έμπνευση από την εμπειρία της κοινωνικής εξέγερσης στη Χιλή τον Οκτώβριο του 2019, παρουσιάζουν ένα έργο πάνω στη διαλεκτική της βίας, που ξεπερνά τα σύνορα της χώρας τους και απευθύνεται σε κάθε πολίτη του σύγχρονου κόσμου. Η «Όαση ατιμωρησίας» συγχωνεύει εξεγερσιακά και στοχαστικά στοιχεία, προσεγγίζοντας τη θεατρική δημιουργία ως εργαστήρι κριτικής, περισυλλογής και κοινωνικού οραματισμού.
  • Στις 21 Ιουνίου ο Μάρτιν Τσίμμερμαν ανεβάζει μια ξεκαρδιστική περφόρμανς με τίτλο «Danse macabre». Η παράσταση εξελίσσεται μέσα σε έναν εγκαταλελειμμένο σκουπιδότοπο όπου τρεις κωμικοτραγικοί χαρακτήρες προσπαθούν να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους.
  • Το μυθιστόρημα του Ρομπέρτο Αρλτ «Οι 7 τρελοί» (1929) σκηνοθετεί η Ελεάνα Τσίχλη στις 24 Ιουνίου. Το έργο, που γράφτηκε λίγο πριν ξεσπάσει η διεθνής οικονομική κρίση και πριν από την πρώτη δικτατορία στην Αργεντινή, μας εισάγει σε ένα σύμπαν βίας και τρομοκρατίας, σκιαγραφώντας τον άνθρωπο των μεγαλουπόλεων που συντρίβεται από απόγνωση. Παίζουν: Μιχάλης Βασάογλου, Στέλλα Βογιατζάκη, Μπάμπης Γαλιατσάτος, Γιάννης Καράμπαμπας, Γιώργος Κριθάρας, Γιώργος Σύρμας, Φιντέλ Ταλαμπούκας.
  • Βασισμένο στην ταινία «Dogville» του Λαρς φον Τρίερ, το «Λυκόφως» της Christiane Jatahy (η οποία επωμίστηκε και τη σκηνοθεσία της παράστασης που θα ανέβει στις 27 Ιουνίου), αναφέρεται στον ρατσισμό σε όλες του τις μορφές, τη φαντασίωση του εύκολου πλούτου, την παρανομία και το έγκλημα. Η Βραζιλιάνα Jatahy, που ασχολείται και με τον κινηματογράφο, μόλις απέσπασε Χρυσό Λέοντα από την Μπιενάλε της Βενετίας.

Ωδείο Ηρώδου του Αττικού

  • Έως τις 11 Ιουνίου θα παρουσιάζεται από την Εθνική Λυρική Σκηνή η όπερα του Τζουζέππε Βέρντι «Ριγολέττος», σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου και μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού.
    Ο Βέρντι θέτει στο επίκεντρο του έργου έναν άνθρωπο του περιθωρίου, τον αυλικό γελωτοποιό Ριγολέττο, και με τη μουσική του εξερευνά την προσωπικότητά του.
    Ερμηνεύουν: Δημήτρης Πακσόγλου, Δημήτρης Τηλιακός (Ριγολέττος), Χριστίνα Πουλίτση (Τζίλντα), Πέτρος Μαγουλάς, Μαίρη – Έλεν Νέζη κ.ά.

Διαβάστε επίσης:

Ταινίες Πρώτης Προβολής: Δράμα, τρόμος και «Οι Έρωτες Μιας Ξανθιάς»

Βιβλίο: John Craxton, Ο αγαπημένος της ζωής, μια ελληνική ψυχή  

Βιβλίο: Επί της περιφερείας του κύκλου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 12:37