search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 13:44
MENU CLOSE

Ο Ερντογάν «μπορεί να πατήσει όλα τα κουμπιά» για να κερδίσει τις εκλογές

06.06.2022 18:18
Erdogan_new

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τον Ερντογάν και τις εκλογές του 2023 και ήδη ο Τούρκος πρόεδρος φροντίζει να βάλει το σχέδιό του σε εφαρμογή προκειμένου να εξασφαλίσει την εκλογική νίκη.

Σύμφωνα με άρθρο Τούρκου αρθρογράφου, του Νταγχάν Ιράκ στην ιστοσελίδα «Ντικέν» τα σενάρια για το πετύχει είναι σε άμεση συνάρτηση με την εξωτερική πολιτική, πεδίο στο οποίο μπορεί να εξασφαλίσει μια «λευκή επιταγή» από την αντιπολίτευση.

Ένα από τα σενάρια «θέλει» την προσάρτηση των Κατεχόμενων στην Τουρκία καθώς ο Ερντογάν επιδιώκει όλο και μεγαλύτερο έλεγχο των Τουρκοκυπρίων. Μέσω ενός πρωτοκόλλου οικονομικής συνεργασίας που έχει ήδη υπογραφεί από τον περασμένο Απρίλιο αρχικά, και στη συνέχεια επισημοποιώντας την προσάρτηση των Κατεχόμενων, ο Ερντογάν θα μπορούσε να κερδίσει τον σεβασμό της τουρκικής κοινής γνώμης.

Σε ό,τι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, η αντιπολίτευση είναι αποφασισμένη να συμπλεύσει με AKP, το οποίο φαίνεται βέβαιο ότι θα ανατραπεί. To CHP λέει ευθαρσώς «Η στάση μας είναι πολύ σαφής. Επιβάλλεται να αυξήσουμε την πίεση στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο».

Προτεραιότητα του Ερντογάν είναι η διεξαγωγή των εκλογών σε «έκτακτες συνθήκες» κι αν είναι δυνατόν ακόμη και σε «Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης»… Αυτό θα δώσει στο κόμμα του την ευκαιρία να χειραγωγήσει τις προεκλογικές συνθήκες καθώς και την ίδια την εκλογή όπως θέλει.

Το τελευταίο σενάριο της εκλογικής διάσωσης του Ερντογάν έχει να κάνει με την πυροδότηση μιας διεθνούς κρίσης. Οι πρόσφατες κινήσεις της εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν, η πολιτική του να αυξάνει τις εντάσεις με την Ελλάδα και τις τελευταίες του επιθέσεις στον Μητσοτάκη, δείχνει ότι οι σχέσεις με την Ελλάδα θα εμφανιστούν στην ημερήσια διάταξη.

Κι αυτό επειδή σύμφωνα με τον αρθρογράφο, το οπλοστάσιο του Ερντογάν στη Μέση Ανατολή έχει εξαντληθεί. Η σημερινή κατάσταση των σχέσεων με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, η υποχρεωτική πίστη στο τρίο Ισραήλ-ΗΑΕ-Σαουδική Αραβία, καθώς και το γεγονός ότι τα σχέδια για τη Μέση Ανατολή προκάλεσαν «αλλεργίες» στα μάτια της κοινωνίας και της αντιπολίτευσης λόγω του σημερινού προσφυγικού προβλήματος, φαίνεται ότι έκλεισε αυτό το μέτωπο. Είναι επίσης σαφές ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για να ανοίξει ένα νέο μέτωπο στο βορρά.

Κατά συνέπεια θα πρέπει να επιστρέψει στα κλασικά.

Επιπλέον, η κλιμακούμενη ένταση με την Ελλάδα συγκεντρώνει την άνευ όρων υποστήριξη της αντιπολίτευσης. Δεν παίρνει μόνο την υποστήριξη των αντι-δυτικών ισλαμιστών καθώς θα φέρει σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και παγιώνει τους φιλόπολεμους εθνικιστές γενικότερα. Ωστόσο, οι κρίσεις με την Ελλάδα για τα νησιά του Αιγαίου και την Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι του είδους που μπορούν να του δώσουν επαρκή υποστήριξη και η τουρκική κοινή γνώμη έχει θετική άποψη για την Ελλάδα σε σύγκριση με το παρελθόν. Αλλά η Κύπρος είναι άλλο θέμα. Γιατί η τουρκική κοινωνία βλέπει τα Κατεχόμενα ως ιδιοκτησία της. Η κατάληψη της Σάμου ή της Κω σήμερα δημιουργεί την αίσθηση του «τι κάνουμε;» στην Τουρκία.

Όμως τα Κατεχόμενα βρίσκονται υπό κατοχή εδώ και μισό αιώνα και η στρατηγική του Ερντογάν για την Κύπρο, έχει φέρει τις διαστάσεις του οφέλους για την Τουρκία στο προσκήνιο.

Διαβάστε επίσης:

Άμπερ Χερντ: Η αλλαγή της Washington Post στο άρθρο της μετά την απόφαση του δικαστηρίου υπέρ του Ντεπ

Έλον Μασκ: Απειλεί να αποχωρήσει από τη συμφωνία με το Twitter

Βρετανία: Σε ισχύ τετραήμερη εβδομάδα εργασίας – Ποιος είναι ο στόχος

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 13:44