search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 23:35
MENU CLOSE

Οικογένεια Γκούπτα: Το… Eldorado στην Νότια Αφρική, η απίστευτη διαφθορά και το «τέλος» (Videos)

07.06.2022 14:37
gupta_new

Η είδηση θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη για το ευρωπαϊκό κοινό, αλλά η ιστορία πίσω από μία σύλληψη θυμίζει σενάριο κινηματογραφικής ταινίας.

Η είδηση είναι η σύλληψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα του Ατούλ και του Ρατζές Γκούπτα, δύο  μελών μίας πάμπλουτης οικογένειας από την Ινδία και οι συζητήσεις που έχουν αρχίσει για την έκδοσή τους στη Νότια Αφρική.

Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά…

Ψάχνοντας το Eldorado

Μία φιλόδοξη οικογένεια από το κρατίδιο Ουτάρ Πραντές της Ινδίας μεταναστεύει σε μία νέα δημοκρατία, την Νότια Αφρική, στο μακρινό 1993, μόλις δηλαδή τερματίζεται το καθεστώς του απαρτχάιντ. Λέγεται όταν ο Ατούλ έφτασε στη Νότια Αφρική για να στήσει την οικογενειακή επιχείρηση, την Sahara Computers, εντυπωσιάζεται από την έλλειψη γραφειοκρατίας και ρυθμιστικών κανόνων. Βρήκε δηλαδή το… Eldorado. Πίστευε ότι η Αφρική θα είναι ο «νέος κόσμος» του 20ού αιώνα, όπως ήταν η Αμερική όταν έφτασαν εκεί οι Ευρωπαίοι κατακτητές.

Ο Αζάι, ο Ατούλ και ο Ρατζές Γκούπτα ενθουσιάζονται από τους ορίζοντες που ανοίγουν στη νέα Νότια Αφρική και μπαίνουν στην καρδιά του συστήματος. Η Sahara Computers αναπτύσσεται με ιλιγγιώδη ρυθμό, φθάνει να απασχολεί περισσότερους από 10.000 υπαλλήλους και παράλληλα η οικογένεια Γκούπτα μπαίνει στα ορυχεία, τις αεροπορικές συγκοινωνίες, την ενέργεια, την τεχνολογία και τα media.

Η γνωριμία των επενδυτών με τον ανερχόμενο πολιτικό

Ο Ατούλ Γκούπτα συναντά τον Τζέικομπ Ζούμα «που ήταν προσκεκλημένος σε μία από τις ετήσιες εκδηλώσεις της Sahara». Γίνονται φίλοι και ο Ζούμα, λίγο αργότερα, το 2009, γίνεται πρόεδρος της Νότιας Αφρικής.

Sky is the limit, πιστεύουν οι αδελφοί Γκούπτα και με τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής δικό τους άνθρωπο, αποκτούν ακόμα πιο εύκολη πρόσβαση στον κρατικό μηχανισμό, εξασφαλίζουν χρυσά κρατικά συμβόλαια και φτάνουν να διορίζουν δικούς τους ανθρώπους σε θέσεις-κλειδιά.

Οι αποφάσεις για τα συμβόλαια που διεκδικεί και εξασφαλίζει η οικογένεια Γκούπτα λαμβάνονται από ανθρώπους που η ίδια η οικογένεια έχει προωθήσει σε συγκεκριμένες θέσεις. Όσοι συμφωνούν ανταμείβονται- χρήματα υπάρχουν. Κάποιοι γεμίζουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, άλλοι ανεβαίνουν ταχύτατα στην ιεραρχία. Όσοι διαφωνούν απολύονται. Έτσι απλά.

Τον Μάρτιο του 2016, ο τότε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Μκεμπίσι είχε υποστηρίξει ότι μέλος της οικογένειας Γκούπτα του είχε προσφέρει τη δυνατότητα να πάρει προαγωγή και να γίνει υπουργός. Η οικογένεια το διέψευσε, όπως διέψευσε και τον ισχυρισμό μέλους της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος ότι η οικογένεια είχε εκφράσει τη διάθεση να την υπουργοποιήσει, το 2010.

Η νεαρή δημοκρατία της Νότιας Αφρικής δίνει ευκαιρίες. Συχνά με το… αζημίωτο.

Ο Ζούμα παραμένει στην προεδρία επί εννέα χρόνια, μέχρι που αναγκάζεται σε παραίτηση μέσα σε έναν κυκεώνα καταγγελιών για διαφθορά.

Η απαγωγή του κράτους και η… εξαφάνιση της οικογένειας

Ο πλούτος που στο μεταξύ έχει συγκεντρώσει η οικογένεια Γκούπτα και η επιρροή που ασκεί στην πολιτική σκηνή προκαλούν τόσο, που κάποιοι λένε πως η οικογένεια προσπαθεί να «απαγάγει το ίδιο το κράτος».

Και μια ωραία ημέρα, η οικογένεια εξαφανίζεται. Όσοι στηρίζονταν σε αυτήν, αλλά και εκείνοι που την κατηγορούσαν για την παρασκηνιακή δράση της αναρωτιούνται ακόμα πόσο εύκολα μπορεί κάποιος να εξελιχθεί και πόσο αθόρυβα μπορεί να εξαφανιστεί!

Οι αδελφοί Γκούπτα έφυγαν από τη Νότια Αφρική το 2018, όταν μπήκαν στο στόχαστρο της δικαιοσύνης και άρχισε να διερευνάται η εμπλοκή τους σε σκάνδαλα διαφθοράς.

Παράλληλα άρχισαν έρευνες στην Ινδία για ξέπλυμα χρήματος, όταν το 2018 οι ελεγκτικές αρχές έκαναν «φύλλο και φτερό» περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας σε αρκετές πόλεις. Η έρευνα άρχισε με εισβολή των κομάντος των φορολογικών αρχών στα γραφεία της εταιρίας Γκούπτα στο Νέο Δελχί.

Οι Zuptas και οι «άριστοι» συγγενείς

Φυσικά η οικογένεια Γκούπτα αρνείται ότι έχει κάνει κάτι παράνομο, όπως και ο κύριος Ζούμα. Αλλά επειδή οι Γκούπτα και ο Ζούμα έχουν φτάσει να ταυτίζονται, τους έχουν κολλήσει το προσωνύμιο «Zuptas», από την ένωση των επωνύμων τους.

Εντελώς συμπτωματικά μία από τις συζύγους του κυρίου Ζούμα, ένας γιος και μία κόρη του, έχουν καταλάβει υψηλόβαθμες και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας στις εταιρίες που ελέγχει η οικογένεια Γκούπτα.

Η Μπόνγκι Νγκέμα Ζούμα, μία από τις συζύγους του προέδρου εργαζόταν στην ελεγχόμενη από την οικογένεια Γκούπτα εταιρία JIC Mining Services. Λέγεται πως έπαιρνε αποζημίωση 38 εκατομμύρια ραντ και η εταιρία της ενοικίαζε μία βίλα στην Πραιτώρια.

Η Ντουντουζίλε Ζούμα, κόρη του προέδρου, είχε τοποθετηθεί διευθύντρια στην  Sahara Computers. Άρχισε να εργάζεται εκεί έξι μήνες μετά την εκλογή Ζούμα στην προεδρία του κυβερνώνοντος κόμματος.

Ο Ντουντουζάνε Ζούμα, γιος του προέδρου, ήταν διευθυντής στον όμιλο εταιριών Γκούπτα, αλλά παραιτήθηκε το 2016, όταν άρχισαν οι ψίθυροι.

Αλλά είπαμε… όλα αυτά ήταν συμπτωματικά. Εξάλλου ως άνθρωποι του προέδρου Ζούμα είναι … άριστοι και η οικογένεια Γκούπτα το εκτιμά αυτό…

Οι εισαγγελείς που διερευνούν την υπόθεση Γκούπτα λένε ότι ο κύριος Ζούμα «θα έκανε οτιδήποτε ήθελε η οικογένεια». Τα πλοκάμια της οικογένειας βρίσκονται παντού: στα υπουργεία οικονομικών, φυσικού πλούτου, δημοσίων επιχειρήσεων, στην εφορία, στις υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών, στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, τον δημόσιο αερομεταφορέα, τους σιδηρόδρομους, τον ενεργειακό κολοσσό Eskom και ο κατάλογος μπορεί να είναι ατελής.

Τι έκαναν τα «γεράκια» της Νότιας Αφρικής

Επί χρόνια η οικογένεια Γκούπτα ήταν υπεράνω του νόμου, δεν τους άγγιζε κανένας. Όταν όμως τα «γεράκια», όπως αποκαλείται η ελίτ ομάδα της νοτιοαφρικανικής αστυνομίας, εισέβαλαν ξημερώματα  στο πολυτελές συγκρότημα της οικογένειας, στο Γιοχάνεσμπουργκ, με σκοπό να κάνουν συλλήψεις, η χώρα σοκαρίστηκε! Ήταν 14 Φεβρουαρίου του 2018. Τα «γεράκια» δεν βρήκαν τα θηράματά τους. Αλλά είχε γίνει η αρχή για την αποκαθήλωση της οικογένειας Γκούπτα. Και όχι μόνο.

Λίγες ώρες μετά την επιχείρηση των «γερακιών» ο πρόεδρος Ζούμα ανακοίνωσε την παραίτησή του. Τα τρία αδέρφια Γκούπτα είχαν εξαφανιστεί ως δια μαγείας από τη Νότια Αφρική.

Από την πρώτη στιγμή υπήρχαν βάσιμες υποψίες ότι οι Γκούπτας είχαν διαφύγει στο Ντουμπάι, όπου είχαν φροντίσει να έχουν ένα πολυτελές συγκρότημα για τις δύσκολες ώρες.

Η αυτοκρατορία των Γκούπτας αρχίζει να καταρρέει στη Νότια Αφρική. Ένα ορυχείο, ένας τηλεοπτικός σταθμός, ένα υπερπολυτελές τζετ, μία φιλική τράπεζα, μία εταιρία παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων και τουλάχιστον άλλες πέντε εταιρίες κλείνουν, αλλάζουν χέρια, ή κατάσχονται από τις νοτιοαφρικανικές αρχές.

Πάντως εξακολουθεί να ανήκει στην οικογένεια Γκούπτα ένα ακίνητο στο Κέηπ Τάουν, που το αγόρασαν από τον Σερ Μαρκ Θάτσερ, τον γιο της πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ.

Το ηθικό συμπέρασμα της ιστορίας

«Νομίζω ότι θα επιστρέψουν μόνο αν εκδοθούν», λέει ο Μαρκ Χέιγουντ, δικηγόρος της οργάνωσης Section 27, που είναι μία από τις πολλές που πιέζουν τις νοτιοαφρικανικές αρχές για να εξασφαλίσουν την λογοδοσία της οικογένειας Γκούπτα.

«Είναι θρίαμβος… Κινητοποιήσαμε τόσες δυνάμεις για να αναδείξουμε αυτό που γινόταν. Σταδιακά κάναμε αφόρητη την συνέχιση της λειτουργίας του κράτους με αυτόν τον τρόπο. Υποχρεώσαμε τις αρχές να κάνουν αυτό που θα έπρεπε να έχουν κάνει από την αρχή», λέει ο Μάρκ Χέιγουντ στο BBC.

Τα δύο αδέλφια Γκούπτα είναι σήμερα στα χέρια των αρχών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Γίνονται διαπραγματεύσεις για την έκδοσή τους στη Νότια Αφρική.

Ο πρώην πρόεδρος Ζούμα πέρασε για  δύο μήνες από την φυλακή, μετά την καταδίκη του σε 15ετή κάθειρξη στο πλαίσιο της έρευνας για διαφθορά. Μετά από δύο μήνες στη φυλακή, τώρα ο κύριος Ζούμα είναι ένας απλός πολίτης.

Αν έλεγες στους Νοτιοαφρικανούς αυτή την ιστορία, πριν από μερικά χρόνια, δεν θα σε πίστευαν. Αλλά αποδείχτηκε ότι αυτή είναι η πραγματικότητα. Κάποιοι φιλόδοξοι που ήρθαν από το εξωτερικό, έκαναν μια αυτοκρατορία και έφτασαν να ελέγχουν το κράτος!

Μιαν ιστορία που δεν έχει τελειώσει, τουλάχιστον στην συνείδηση των Νοτιοαφρικανών, που ζητούν λογοδοσία, διαφάνεια και πάταξη της διαφθοράς. Γιατί έτσι αυτή η περιπέτεια θα έχει … ηθικό συμπέρασμα. Αλλιώς είναι θέμα χρόνου να επαναληφθεί στη Νότια Αφρική, ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, που την ενδιαφέρει μόνο να προσελκύσει φιλόδοξους επενδυτές με κάθε θυσία.

Διαβάστε επίσης:

«Top Gun»: Στο σκαμνί ο… Maverick – Μήνυση στην Paramount για πνευματικά δικαιώματα

ΗΠΑ: Αστυνομικοί άφησαν άστεγο να πνιγεί! Εκλιπαρούσε για βοήθεια και αδιαφορούσαν (video)

Βρετανία: Πύρρειος νίκη για τον Μπόρις Τζόνσον – 148 βουλευτές του έδειξαν την πόρτα της εξόδου (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 23:13