search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 19:59
MENU CLOSE

Νέες τουρκικές προκλήσεις – Τσαβούσογλου: Η κυριαρχία των νησιών στο Αιγαίο είναι αμφισβητούμενη

07.06.2022 15:33
Tsavousoglou_new

Δεν περνά μέρα δίχως κάποια νέα τουρκική πρόκληση απέναντι στην Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα οι Τούρκοι αξιωματούχοι επιχειρούν να βαφτίσουν το κρέας ψάρι, μιλώντας για ελληνικές παραβιάσεις στα νησιά του Αιγαίου.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος κατά τις κοινές δηλώσεις με τον ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας Μπουγιάρ Οσμάνι, είπε ότι το καθεστώς των νησιών θα συζητηθεί εάν οι Έλληνες δεν εγκαταλείψουν τις παραβιάσεις, ενώ κατηγόρησε την Ελλάδα για σύμπλεγμα κατωτερότητας.

«Κάθε μέρα βγαίνουν και επιτίθενται στην Τουρκία», είπε και επανέλαβε, όπως κάνουν συντονισμένα πλέον: «Η κυριαρχία των νησιών στο Αιγαίο είναι αμφισβητούμενη».

Ειρωνεύτηκε στη συνέχεια, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια για τις πρόσφατες δηλώσεις τους για την τουρκική προκλητικότητα, λέγοντας ότι «έχουν μεγάλη επιτυχία στο κλάμα».

Ταυτόχρονα, και η εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας έθεσε θέμα ελληνικών παραβιάσεων στα νησιά του Αιγαίου παραθέτοντας μάλιστα πόσες φορές τα έχουν επισκεφθεί Έλληνες αξιωματούχοι.

Όπως είπε η Μπουρτσού Νάλιτς Γιοκούβα «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να προστατεύουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο», ενώ «παρά τις καλοπροαίρετες και ειλικρινείς προσεγγίσεις της Τουρκίας στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας και συμμαχίας, η Ελλάδα συνέχισε την κλιμακούμενη, επιθετική ρητορική, τις προκλήσεις και τις παράνομες ενέργειες, άφησε αναπάντητες όλες τις εκκλήσεις για διάλογο και συνομιλίες και συνέχισε τις αβάσιμες κατηγορίες».

Όπως πρόσθεσε η ίδια, η Ελλάδα «συνεχίζει να παρανομεί στα νησιά μη στρατιωτικού καθεστώτος με τα πλοία και τα αεροσκάφη της», λέγοντας πως η χώρα μας διέπραξε 953 παραβιάσεις το 2022, τόσο στη θάλασσα (οι 316 από τα πλοία του πολεμικού ναυτικού) όσο και στον αέρα (οι 637 από τα αεροσκάφη), ενώ αναφέρθηκε και σε 73 επισκέψεις στα νησιά αυτά, με τις 24 να έχουν γίνει από τον υφυπουργό Άμυνας Νίκο Χαρδαλιά.

«Ευχή μας είναι οι Τούρκοι και οι Έλληνες να ζουν με ειρήνη, ευημερία, ασφάλεια και δίκαιη εκμετάλλευση του πλούτου της περιοχής. Το Αιγαίο είναι μια θάλασσα φιλίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας» ανέφερε η εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, κάνοντας ξανά λόγο για «συνεκμετάλλευση», ενώ επανέλαβε τη θέση της Άγκυρας για το Κυπριακό, λέγοντας πως η μόνη λύση για το νησί είναι «δύο κυρίαρχα, ίσα και ανεξάρτητα κράτη».

Διαβάστε επίσης:

Θετική στον κορωνοϊό η Αναλένα Μπέρμποκ: Ακυρώθηκαν τα ταξίδια της σε Αθήνα και Άγκυρα

ΗΠΑ: Σάλος με τον γιο του Τζο Μπάιντεν – Γυμνός με παράνομο όπλο σε νέο βίντεο (photos)

Οικογένεια Γκούπτα: Το… Eldorado στην Νότια Αφρική, η απίστευτη διαφθορά και το «τέλος» (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 19:58