search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 17:10
MENU CLOSE

Ράλι ευρωπαϊκών παραγωγών στις πλατφόρμες – Το Netflix «οχυρώνεται»

07.06.2022 18:22
platformes76-new

Το Netflix κατάφερε να φθάσει ή και να ξεπεράσει το ποσοστό 30% σε μεγάλες αγορές χωρών- μελών της Ε.Ε., φέρνοντας το μπροστά από τον ανταγωνισμό που αναπτύσσεται στις συνδρομητικές υπηρεσίες διαρκούς ροής.

Το 30% είναι ο δείκτης- το ελάχιστο πλαφόν, αν θέλετε-  που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την ποσόστωση περιεχομένου τοπικής παραγωγής στις συνδρομητικές πλατφόρμες συνεχούς ροής οι οποίες δραστηριοποιούνται και στην Ευρώπη, όπως ορίζει η ντιρεκτίβα για τις Υπηρεσίες Οπτικοακουστικών Μέσων της Κομισιόν.

Πρόσφατη έρευνα της της Ampere Analysis, με έδρα το Λονδίνο, που εξειδικεύεται σε μελέτες στον τομέα των μίντια, έδειξε ότι το Netflix έχει στο περιεχόμενο του ευρωπαϊκές παραγωγές που πληρούν την Οδηγία της Κομισιόν.

Το Disney+ που «πέρασε» στην Ευρώπη το Νοέμβριο του 2019, έχει ευρωπαϊκό περιεχόμενο σε ποσοστό περί το 10%, όμως παρατηρούν οι αναλυτές της Ampere Analysis ότι το τελευταίο διάστημα αύξησε τις αναθέσεις πρωτότυπων ευρωπαϊκών παραγωγών.

Η μελέτη έδειξε ότι το Netflix υστερεί στους ευρωπαϊκούς τίτλους του σε Αγγλία και Ιρλανδία- προσδιορίζεται στο 27%-  και είναι λίγο κάτω από το όριο σε Γαλλία, Βέλγιο και Ελβετία.

Το Netflix στην περίπτωση της Αγγλίας, αναφέρεται στην έρευνα, ότι είτε θα πρέπει να προσθέσει στο προσφερόμενες προτάσεις του 408 ευρωπαϊκούς τίτλους ή να αφαιρέσει 953 παραγωγές μη ευρωπαϊκές ώστε να είναι εναρμονισμένο με την Ευρωπαϊκή οδηγία.

Η πλατφόρμα της Amazon είναι πάνω από το όριο που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε Γερμανία, Ελβετία και Ιταλία, και έχει ίδια χαρακτηριστικά με αυτά του Netflix στην Αγγλία, καθώς οι ευρωπαϊκές παραγωγές της υπολογίστηκαν στο 27%. Σημειώνεται επίσης πως σε άλλες αγορές η OTT της Amazon διαθέτει παραγωγές ευρωπαϊκού περιεχομένου σε ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 16% και 28%.

Το HBO Max εντωμεταξύ στις περισσότερες από τις ευρωπαϊκές αγορές που έχει διεισδύσει έχει καταφέρει να διαθέτει ανάλογες παραγωγές σε ποσοστό που υπερβαίνει το 25%.

Κόντρα αλλά και συμπράξεις με παραδοσιακά κανάλια

Το «ράλι» με τις ευρωπαϊκές παραγωγές στο οποίο παίρνουν μέρος οι συνδρομητικοί πάροχοι περιεχομένου, ναι μεν οφείλεται στην Κομισιόν- που δεν αστειεύεται σε κάτι τέτοια- όμως από ένα σημείο και έπειτα ο «εξοπλισμός» τους με ταινίες και σειρές ευρωπαϊκής προέλευσης  αποτελεί και συνειδητή επιλογή διότι- κατά τους αναλυτές- ανταγωνίζονται πλέον απευθείας τους τοπικούς και περιφερειακούς παίκτες.

Σημειώνεται δε πως οι υπηρεσίες streaming αλλά και ραδιοτηλεοπτικοί οργανισμοί έχουν αρχίσει να συνεργάζονται σε φιλόδοξες σειρές σε κομβικές αγορές.

«Αθόρυβα και χωρίς να γίνει αντιληπτό το Netflix φόρτωσε το μενού του με ταινίες, σειρές και άλλες παραγωγές ευρωπαϊκής προέλευσης οπότε η τήρηση των νέων κανονισμών ποσόστωσης δεν προβλέπεται να του προκαλέσει αρνητικό αντίκτυπο στις περιφερειακές επιχειρηματικές δραστηριότητες του», αναφέρει ο Γκάι Μπίσον, εκ των ιδρυτών της  Ampere Analysis  αλλά και διευθυντής ερευνών της.

Αξιοπρόσεκτο είναι, τόνισε επίσης ο ερευνητής,  το πόσο γρήγορα πλησιάζουν το ποσοστό ευρωπαϊκών παραγωγών στο περιεχόμενο τους ορισμένοι από τους νέους μεν στο χώρο του ΟΤΤ, μεγάλους δε, παίκτες της οπτικοακουστικής βιομηχανίας.

Διαβάστε επίσης:

Γιώργος Πιλίδης: Τι είπε για την «έκρηξή» του στην εκπομπή της Καραβάτου – «Μου την είχαν στημένη» (Video)

Άγριες Μέλισσες – Spoiler: Ένα αναπάντεχο γεγονός χαλάει όλα τα σχέδια

ΑΝΤ1: Πρωτιά και ρεκόρ σεζόν για το «Καλημέρα Ελλάδα»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 17:09