search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 19:35
MENU CLOSE

Βιβλίο: Στα ίχνη των Εβραίων της  Ελλάδας        

14.06.2022 09:24
vivlio_new

Στην ιστορία του εβραϊκού λαού αντανακλάται η ιστορία της ανθρωπότητας καθώς πολλές μαζί ψηφίδες μνήμης συγκολλούνται μέσα από μελέτες και έρευνες για τις διάσπαρτες ανά την οικούμενη εβραϊκές κοινότητες.

Η περιπέτεια του εβραϊκού λαού εκτός από συναρπαστική με όλες τις παραμέτρους που μπορεί να ορίσει κανείς το συναρπαστικό, είναι ένας αιώνιος αγώνας επιβίωσης, είναι και μια ιστορία συνύπαρξης  σε όλες τις εκδοχές που αυτή δοκιμάστηκε σε κάθε άκρη της γης. Το δίχως άλλο, ο ελληνικός και εβραϊκός πολιτισμός έχουν σφραγίσει και διαμορφώσει τον δυτικό πολιτισμό. Η ιστορική συνύπαρξη των δυο αυτών αρχαίων λαών που κρατιούνται ζωντανοί και ενεργοί στον σύγχρονο κόσμο παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον.

Όπως διαπιστώνεται από την συγκροτημένη μελέτη του συγγραφέα, η ιστορία των Ελλήνων Εβραίων δεν έχει διερευνηθεί σε βάθος ώστε να έχουμε μια σαφή εικόνα της παρουσίας τους στον ελληνικό χώρο. Έτσι, το βιβλίο αυτό έρχεται να καλύψει όλο το γεωγραφικό και ιστορικό εύρος αυτής της συνύπαρξης που πέρασε μέσα από τους αιώνες και από πολλές διακυμάνσεις. Είναι εντυπωσιακή η διαπίστωση, αν λάβει κανείς υπόψη το εύρος της διασποράς, ότι η εβραϊκή παρουσία δεν επιδεικνύει τόσο έντονη ποικιλομορφία και ενδιαφέρον σε καμιάν άλλη ευρωπαϊκή χώρα όσο στην Ελλάδα.

Το ιστορικό εγχείρημα και λόγω της πολυπλοκότητάς του, αλλά και λόγω του ιστορικού του βάθους δεν είναι εύκολο, καθώς ερευνάται  με επιστημονική μεθοδολογία η παρουσία των Ελλήνων Εβραίων στον ελλαδικό χώρο από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας. Αυτό γίνεται μέσα από ιστορικές πηγές, από μαρτυρίες που διασώθηκαν και όλα εκείνα τα ίχνη που μαρτυρούν αυτήν την μακραίωνη συνύπαρξη που συνεχίζεται ως τις μέρες μας. Προφανώς μέσα από αυτή την μελέτη καταδεικνύεται επίσης η συμβολή των Ελλήνων Εβραίων στην συνολική ζωή της χώρας. Ταυτόχρονα είναι προφανές ότι αυτή η συνύπαρξη έχει τιμηθεί αλλά και αμαυρωθεί -όπως θα ήταν σπάνιο να μην συνέβαινε. Το δίχως άλλο, πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο για ένα ξεχωριστό κομμάτι της ιστορίας μας.

Αναστάσιος Καραμπαμπάς                                                                                        

Στα ίχνη των Εβραίων της Ελλάδας                                                                                  

Εκδόσεις: Ψυχογιός                                                                                           

Σελ.: 320

Διαβάστε επίσης:

Βιβλίο: Ο Παλαμάς και ο Πολιτικός Φιλελευθερισμός

Βιβλίο: JohnCraxton, Ο αγαπημένος της ζωής, μια ελληνική ψυχή

Βιβλίο: Επί της περιφερείας του κύκλου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 19:35