search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 16:49
MENU CLOSE

Fed: Κλιμακώνει τη δράση κατά του πληθωρισμού, αύξησε τα επιτόκια κατά 0,75%

15.06.2022 21:40
federal-reserve-23-new

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) κλιμάκωσε τη δράση της έναντι του πληθωρισμού την Τετάρτη, αυξάνοντας τα επιτόκια κατά 0,75%, μια κίνηση που ισοδυναμεί με την πιο επιθετική αύξηση από το 1994.

Ειδικότερα, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) ανέβασε το επίπεδο των επιτοκίων στο 1,5%-1,75%, το υψηλότερο από λίγο πριν την έναρξη της πανδημίας, τον Μάρτιο του 2020. Πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη αύξηση.

Επιπλέον, οι αξιωματούχοι της Fed έδειξαν μια πορεία προς νέες αυξήσεις για να σταματήσει ο πληθωρισμός ο οποίος κινείται με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Δεκέμβριο του 1981.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις τους, τα επιτόκια θα κλείσουν το έτος στο 3,4%, το οποίο δείχνει μια αναθεώρηση προς τα πάνω κατά 1,5% από την εκτίμηση του Μαρτίου. Στη συνέχεια, η επιτροπή βλέπει το ποσοστό να αυξάνεται στο 3,8% το 2023.

Οι αξιωματούχοι υποβάθμισαν επίσης σημαντικά τις εκτιμήσεις τους για την οικονομική ανάπτυξη το 2022, καθώς τώρα αναμένουν ανάπτυξη με ρυθμό μόλις 1,7% το 2022, από 2,8% από τον Μάρτιο. Η ανεργία εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 3,7% αντί για 3,5%.

Η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό, αυξήθηκε επίσης στο 5,2% για φέτος από 4,3%, αν και ο βασικός πληθωρισμός, που αποκλείει την ταχεία αύξηση του κόστους τροφίμων και ενέργειας, αναφέρεται στο 4,3%, μόλις 0,2% από την προηγούμενη εκτίμηση. Ο βασικός πληθωρισμός PCE διαμορφώθηκε στο 4,9% τον Μάιο, επομένως οι νέες προβλέψεις δείχνουν προς χαλάρωση των πιέσεων στις τιμές τους επόμενους μήνες.

«Η γενική οικονομική δραστηριότητα ανέκαμψε» μετά τη συρρίκνωση του πρώτου τριμήνου, σημειώνει η Fed στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη συνεδρίασή της όπου επισημαίνει ότι «το ποσοστό της ανεργίας παραμένει σε χαμηλά επίπεδα». Όμως ο πληθωρισμός κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που «αντικατοπτρίζει την ανισορροπία μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης, κάτι που συνδέεται με την πανδημία, το αυξημένο κόστος της ενέργειας και, γενικότερα, τις πιέσεις στις τιμές», πρόσθεσε.

Η ομοσπονδιακή τράπεζα υπενθυμίζει ότι η εισβολή στην Ουκρανία και οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν δημιούργησαν «πρόσθετες πληθωριστικές πιέσεις» και επιβαρύνουν την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα. Επιπροσθέτως, η καραντίνα στην Κίνα επέτεινε τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Όλα αυτά επιβραδύνουν την αμερικανική οικονομία.

Διαβάστε επίσης:

Φυσικό αέριο: Η Gazprom «πνίγει» τη Γερμανία – Έκοψε κι άλλο τις ροές, άλμα στις τιμές

ΕΚΤ: Ευελιξία στις επανεπενδύσεις ομολόγων, στα σκαριά νέο εργαλείο στήριξης

ΔΕΠΑ: Επιβεβαίωση της σκοπιμότητας για τον αγωγό EastMed

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 16:48