search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 23:32
MENU CLOSE

Ωμός τουρκικός εκβιασμός στο ΝΑΤΟ με την πλάτη του Στόλτενμπεργκ

15.06.2022 06:00
erdogan_stoltenberg_new

Τελεσίγραφο στο ΝΑΤΟ έστειλε η Τουρκία, ότι θα καθυστερήσει για πάνω από ένα χρόνο την ενταξιακή διαδικασία της Σουηδίας και της Φινλανδίας, αν δεν ικανοποιηθούν οι αξιώσεις της, που αφορούν στην λειτουργία κουρδικών οργανώσεων στις δύο αυτές χώρες.

Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας δήλωσε ότι οι αιτήσεις των δύο κρατών για ένταξη στο ΝΑΤΟ θα παγώσουν, εάν το θέμα δεν επιλυθεί στην ζωτικής σημασίας σύνοδο κορυφής που θα αρχίσει στη Μαδρίτη, στις 29 Ιουνίου.

Η Τουρκία κατηγορεί την Σουηδία και την Φινλανδία ότι φιλοξενούν μέλη του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ), το οποίο η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση και διαμαρτύρεται για τις αποφάσεις που έλαβαν το 2019 για πάγωμα των εξαγωγών όπλων στην Τουρκία λόγω της εισβολής του τουρκικού στρατού στην Συρία.

Η Τουρκία ασκεί επιθετική διπλωματία στο θέμα της λειτουργίας κουρδικών οργανώσεων στην Σουηδία και την Φινλανδία και αναμένεται ότι θα φτάσει μέχρι τα άκρα στην σύνοδο της συμμαχίας και φαίνεται πως έχει την απόλυτη κατανόηση –αν όχι την στήριξη του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Οι τουρκικοί ισχυρισμοί

«Είναι θέμα ζωτικού εθνικού συμφέροντος και είμαστε έτοιμοι να εμποδίσουμε την ένταξή τους αν χρειαστεί και για ένα χρόνο», δήλωσε στον Guardian ο Ακίφ Τσαγκατάι Κιλίτς, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ και πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου. «Η Τουρκία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στρατός στο ΝΑΤΟ και παρέχει drones και βοήθεια στην Ουκρανία για να αμυνθεί. Αξίζουμε μεγαλύτερο σεβασμό», δήλωσε ο Τούρκος βουλευτής.

Η Τουρκία σεβάστηκε τις υποχρεώσεις της και τις ευθύνες της έναντι της συμμαχίας, είπε ο Αία Τσαγκατάι Κιλίτς, προσθέτοντας: «Τι κάνουν αυτοί (η Σουηδία και η Φινλανδία); Δίνουν καταφύγιο σε τρομοκρατικές οργανώσεις που σκοτώνουν τον λαό μου, δεν σέβονται τα σύνορά μου, συνιστούν απειλή για την χώρα μου. Μία τρομοκρατική οργάνωση είναι τρομοκρατική οργάνωση».

Ο Τούρκος βουλευτής αρνήθηκε ότι η κρίση που έχει προκληθεί εντάσσεται στο πλαίσιο της αναζωπύρωσης του εθνικισμού ενόψει των δύσκολων εκλογών για τον πρόεδρο Ερντογάν και υποστήριξε ότι όλα τα μη κουρδικά κόμματα της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν την στάση του προέδρου στο θέμα.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ βάζει πλάτη στην Τουρκία

Στη διάρκεια επίσκεψης στην Σουηδία, η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν προειδοποίησε ότι «εάν δεν επιλυθούν αυτά τα θέματα πριν από την (σύνοδο της) Μαδρίτης, υπάρχει κίνδυνος να παγώσει η κατάσταση (της ένταξης). Δεν ξέρουμε πόσο, αλλά θα παγώσει για κάποιο διάστημα.»

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτεμπεργκ, κινούμενος ουσιαστικά στην γραμμή της Τουρκίας, αναγνώρισε ότι εγκαταλείπονται τα σχέδια για ταχεία διαδικασία ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας, παρόλο που η Σουηδία έχει κάνει προσπάθειες να απαντήσει στις τουρκικές ανησυχίες. Και για να προλάβει τα χειρότερα διευκρίνισε ότι η σύνοδος της Μαδρίτης ουδέποτε θεωρήθηκε ως καταληκτική ημερομηνία με βάση την οποία θα κριθεί η ενταξιακή διαδικασία των  δύο χωρών. Δηλαδή ουσιαστικά δίνει χρόνο στην Τουρκία για να συνεχίσει την τακτική του εκβιασμού μέχρι να πετύχει όλους τους στόχους της.

Η Σουηδία υποχώρησε σχεδόν σε όλα τα τουρκικά αιτήματα

Η Σουηδία την περασμένη εβδομάδα προσπαθώντας να κατευνάσει τις τουρκικές αντιρρήσεις έδωσε στη δημοσιότητα έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών με το οποίο τονίζεται η ανάγκη καταπολέμησης της τρομοκρατίας και αφήνει ανοικτό τον δρόμο για την επανάληψη εξαγωγών όπλων στην Τουρκία, που περιορίστηκαν το 2019, όταν η Τουρκία εισέβαλε στη βόρεια Συρία.

Η Σουηδία ετοιμάζεται να θέσει σε ισχύ ένα πιο αυστηρό νόμο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, από την 1η Ιουλίου και διαβεβαιώνει ότι «θα συνεργαστεί σε θέματα ασφάλειας με όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ, περιλαμβανόμενης της Τουρκίας». Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι σουηδικές μυστικές υπηρεσίες θα έχουν δικαιοδοσία να παρακολουθούν τις επικοινωνίες υπόπτων για τρομοκρατική δράση ή και ατόμων που θεωρείται ότι συμπαθούν τρομοκράτες και στη συνέχεια στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ θα συνεργάζονται με την Τουρκία, για οτιδήποτε αφορά στη δράση κουρδικών οργανώσεων.

Η Τουρκία έχει στόχο να ασκήσει πιέσεις για να εξασφαλίσει την έκδοση συγκεκριμένων Κούρδων στην Τουρκία και ζητά «την κεφαλή επί πίνακι» του Σουηδού υπουργού Άμυνας, Πέτερ Χούλτκβιστ, ο οποίος το 2011 είχε συναντηθεί με στελέχη του ΡΚΚ. Η Άγκυρα αξιώνει επίσης από την Σουηδία και την Φινλανδία να διακόψουν κάθε σχέση με την υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ διοίκηση στις αυτόνομες περιοχές των Κούρδων της Συρίας, όπου κατά τους τουρκικούς ισχυρισμούς η ηγεσία ταυτίζεται με τις θέσεις του ΡΚΚ.

Τα περιθώρια κινήσεων που έχει η πρωθυπουργός της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Άντερσον είναι περιορισμένα, καθώς θα πρέπει να αλλάξει όλο το νομικό πλαίσιο για να ικανοποιηθούν οι τουρκικές αξιώσεις για την έκδοση Κούρδων στην Τουρκία. Επιπλέον, μόλις την περασμένη εβδομάδα χρειάστηκε την στήριξη της Κούρδισας βουλευτίνας στο σουηδικό κοινοβούλιο, Αμινέ Κακαμπάβε, για να επιζήσει μίας οριακής ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Η Φινλανδία έχει λιγότερα προβλήματα με την Τουρκία, αλλά εκτιμάται ότι δεν θα προχωρήσει μόνη της για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς την Σουηδία. Τα φινλανδικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η Άγκυρα έχει ζητήσει την έκδοση 10 ατόμων στο διάστημα 2019-2022, εξασφαλίζοντας την έκδοση δύο ατόμων, ενώ οι άλλες περιπτώσεις εξετάζονται.

Διαβάστε επίσης:

Ζεντάγια: Εξηγεί γιατί δεν την ενδιαφέρει να γίνει ποπ σταρ – Παραδέχεται ότι προτιμά την υποκριτική από το τραγούδι

Reuters: Δύσκολος ο χειμώνας για την ΕΕ – Δεν επαρκεί η αποθήκευση φυσικού αερίου

Αλεξέι Ναβάλνι: Μεταφέρθηκε σε φυλακή υψίστης ασφαλείας σε άγνωστη τοποθεσία- Ανησυχούν για την ασφάλειά του συνεργάτες του

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 23:27