search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 19:04
MENU CLOSE

Στο φως το απόρρητο non – paper των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο

15.06.2022 20:11
tourkia-simaia-turkey-1-new

Απόρρητο non- paper «φωτιά» που στέλνει η Τουρκία στις ξένες πρεσβείες για να στηρίξει τις εδαφικές διεκδικήσεις και τις θέσεις της κατά της Ελλάδας αποκάλυψε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open.

Επιβεβαιώνοντας τις ελληνικές ανησυχίες, η Τουρκία διανέμει το δισέλιδο έγγραφο με 16 σημεία στις ξένες πρεσβείες για να δικαιολογήσει γιατί ακύρωσε το συμβούλιο συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, τη συνάντηση δηλαδή Μητσοτάκη – Ερντογάν που γινόταν σε ετήσια βάση τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του Open,  στο non paper, μεταξύ άλλων η Άγκυρα κατηγορεί την Αθήνα ότι απειλεί για μονομερή επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια ενώ είναι γνωστό ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμά της Ελλάδας η επέκταση των χωρικών υδάτων.

Σε άλλο σημείο του, η Τουρκία υποστηρίζει ότι γίνονται παραβιάσεις από τα ελληνικά μαχητικά ενώ είναι γνωστό ότι το Πεντάγωνο έχει καταγράψει δεκάδες παραβιάσεις καθημερινά από τουρκικά μαχητικά. Στις 27 Απριλίου μάλιστα είχαμε 141 παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά.

Τρίτο σημείο του non-paper είναι ότι η Τουρκία ισχυρίζεται ότι οι βάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών που είναι στην Ελλάδα στρέφονται εναντίον της Τουρκίας, ενώ η Αθήνα επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι η ελληνοαμερικάνικη αμυντική συμφωνία δε στρέφεται εναντίον κανενός.

Η Άγκυρα ακόμα κατηγορεί την Αθήνα για επιστροφή μεταναστών χρησιμοποιώντας τον όρο pushbacks και κατηγορεί την Αθήνα για απάνθρωπη μεταχείριση, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει για εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Νίκος Δένδιας θα μεταβεί στην Αχρίδα και θα συμμετάσχει σε φόρουμ των Πρεσπών, ενώ έχει απαντήσει θετικά ότι θα λάβει μέρος και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, παρόλο που δεν προβλέπεται συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ.

Διαβάστε επίσης:

Πυρά Μάντζου κατά Στόλτενμπεργκ: Να επιτελέσει τον ρόλο του ως ΓΓ του ΝΑΤΟ και όχι ως εκπρόσωπος ενός μόνο μέλους

Ηλιόπουλος: Ο Μητσοτάκης με το ένα χέρι αδειάζει τις τσέπες των πολιτών στα βενζινάδικα και με το άλλο επιστρέφει ψίχουλα

Μητσοτάκης: Σχεδόν 500 εκατ. ευρώ οι επιχορηγήσεις σε 42 μικρά νησιά – Η συνάντηση με τους δημάρχους (Photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 19:03