search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 18:49
MENU CLOSE

ΗΠΑ: Ανησυχία για την ελευθεροτυπία και την «εικόνα» της κοινής γνώμης για τους δημοσιογράφους (Πίνακες)

20.06.2022 12:20
journalists new

Το μέλλον της ελευθερίας του Τύπου, η ευρεία παραπληροφόρηση, η πολιτική πόλωση και ο αντίκτυπος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι πηγές ανησυχίας στον δημοσιογραφικό κόσμο των ΗΠΑ, η συντριπτική πλειοψηφία του οποίου θα επέλεγε ξανά την ίδια καριέρα παρά την πολύμορφη κρίση που αντιμετωπίζει ο κλάδος, σύμφωνα με ευρείας έκτασης έρευνα σε 12.000 δημοσιογράφους.

Επτά στους δέκα επαγγελματίες δηλώνουν «πολύ» ή «κάπως» ικανοποιημένοι με τη δουλειά τους και στον ίδιο βαθμό εμφανίζονται υπερήφανοι για αυτό που κάνουν και επίσης ότι αν έπρεπε να κάνουν μια καριέρα θα επέλεγαν πάλι τον κλάδο της Ενημέρωσης.

Ωστόσο πάνω από τους μισούς (57%) εκφράζουν ανησυχία για τους μελλοντικούς περιορισμούς στην ελευθεροτυπία.

Περισσότεροι από τους μισούς δημοσιογράφους που ερωτήθηκαν (57%) δηλώνουν ότι ανησυχούν «εξαιρετικά» ή «πολύ» για την προοπτική επιβολής περιορισμών στον Τύπο στις Ηνωμένες Πολιτείες.


Ανάλογη ανησυχία είχε αναπτυχθεί προσφάτως στην Ελλάδα εξαιτίας διατάξεων πρόσφατου νόμου σύμφωνα με τις οποίες πέραν του ιδιοκτήτη, του διευθυντή και του διευθυντή σύνταξης μιας εφημερίδας υπεύθυνος κατά το νόμο είναι και ο έχων το (τουλάχιστον) 50% των μετοχών της εκδοτικής εταιρείας.

Το «καλύτερο» και το «χειρότερο» στη δημοσιογραφική δουλειά

Στην έρευνα του ερευνητικού κέντρου Pew (Πιού), την έγκριτη μη κομματική- μη κερδοσκοπική δεξαμενή σκέψης της Ουάσιγκτον, και στο ερώτημα ποιο είναι το «καλύτερο» και ποιο το «χειρότερο» κατά την άσκηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος σε μια λίστα με εννέα τομείς, οι συμμετέχοντες απάντησαν εξίσου πως το καλύτερο τους είναι να επικοινωνούν τις ειδήσεις και το χειρότερο να λένε την ιστορία σωστά.

Δεύτερη στα θετικά αποτιμούν την προσαρμογή του κλάδου στις αλλαγές (18%) ενώ δεύτερη στα αρνητικά (23%) αναδεικνύουν την αμεροληψία.

Όταν τους ζητήθηκε να περιγράψουν τον κλάδο τους με μία μόνο λέξη, σχεδόν τα τρία τέταρτα των δημοσιογράφων που συμμετείχαν στην έρευνα (72%) χρησιμοποιήσαν μια λέξη με αρνητική χροιά.

«Αγωνιώδης» και «χαοτική» είναι οι λέξεις που χρησιμοποιούν συχνότερα οι δημοσιογράφοι για να περιγράψουν την εργασία στον κλάδο τους.

Περίπου επτά στους δέκα δημοσιογράφους (71%) λένε ότι οι κατασκευασμένες ειδήσεις και πληροφορίες αποτελούν «πολύ μεγάλο πρόβλημα» για τη χώρα, ποσοστό υψηλότερο από το 50% των ενηλίκων των ΗΠΑ που δηλώνουν το ίδιο.

Κακή δουλειά στη διαχείριση της παραπληροφόρησης

Ταυτόχρονα, τέσσερις στους δέκα δημοσιογράφους λένε ότι οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί κάνουν γενικά κακή δουλειά στη διαχείριση της παραπληροφόρησης ή την αποκατάσταση της αλήθειας.

Η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσιογράφων που πήραν μέρος στην μελέτη του ερευνητικού κέντρου Pew (διενεργήθηκε στο διάστημα Φεβρουαρίου Μαρτίου 2022) δηλώνει ότι όταν εργάζεται σε ένα θέμα έρχεται αντιμέτωπη με την παραπληροφόρηση σχετικά συχνά, οι περισσότεροι δηλώνουν σίγουροι για την ικανότητά τους να την αναγνωρίζουν, όμως ένας στους τέσσερις (26%) δηλώνει ότι έχει αναφερθεί εν αγνοία του σε ένα θέμα που αργότερα διαπιστώθηκε ότι περιείχε ψευδείς πληροφορίες.

Σχεδόν καθολική είναι η παραδοχή ότι οι δημοσιογράφοι συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό στα βασικά γεγονότα – ακόμα κι αν παρουσιάζονται με διαφορετικούς τρόπους- οι μισοί όμως λένε ότι δεν είναι δυνατόν να μεταδώσουν ειδήσεις «τις οποίες σχεδόν όλοι θεωρούν ακριβείς».

Το ποσοστό της κοινής γνώμης που έχει την ίδια αντίληψη- ότι δηλαδή δεν μπορεί να μεταδίδεται ότι θεωρείται ακριβής ως είδηση- είναι εξίσου υψηλό (62%).

Στο μεταξύ οι δημοσιογράφοι των ΗΠΑ αναγνωρίζουν ότι η κοινή γνώμη αντιμετωπίζει την δουλειά τους με επιφύλαξη.

Και όταν τους ζήτησαν να περιγράψουν με μια λέξη τί πιστεύει ο κόσμος για τον κλάδο των ΜΜΕ, οι περισσότερες είχαν αρνητικό πρόσημο, μεταξύ των οποίων «ανακρίβεια», «αναξιοπιστία», «προκατάληψη», «κομματικοποιημένος».

Τα ευρήματα της έρευνας του Κέντρου Pew έρχονται να προστεθούν σε εκείνα της επίσης νέας έρευνας του Ινστιτούτου Ρόιτερς για τη Μελέτη της Δημοσιογραφίας- πραγματοποιείται σε παγκόσμια κλίμακα- στην οποία αποτυπώνεται με μάλλον απτό τρόπο η φθορά εμπιστοσύνης του κόσμου στους οργανισμούς ενημέρωσης αλλά και την κάμψη ενδιαφέροντος στην προσφερόμενη ενημέρωση, έστω σε συγκεκριμένους τομείς της ειδησεογραφίας.

Διαβάστε επίσης

Βαλάντης για Survivor και παραγωγή: «Είναι ηθικοί εγκληματίες – Φέρθηκαν απάνθρωπα» (Video)

ΣΚΑΪ: Το προσφυγικό στο επίκεντρο νέας ελληνικής σειράς (Photo)

Έξαλλος ο Πορτοσάλτε με τον Φοίβο Κλαυδιανό – Έφυγε από το studio: «Ρε δεν μας παρατάς πρωί-πρωί» (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 18:49