search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 01:21
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία – Στο τραπέζι οι αρμοδιότητες των μελών της και η προεκλογική προετοιμασία

21.06.2022 12:22
syriza_politiki_grammateia_new

Συνεδριάζει νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με αντικείμενο τον προσδιορισμό αρμοδιοτήτων και τομέων ευθύνης για τα μέλη της αλλά και τον προγραμματισμό της δουλειάς το αμέσως επόμενο διάστημα.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ ούτως ή άλλως η περίοδος αυτή είναι προεκλογική καθώς η εκτίμηση του ηγετικού επιτελείου είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν αμέσως μετά το καλοκαίρι. Ομοίως, για λόγους προγραμματισμού συνεδριάζει αύριο και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Σε επίπεδο προεκλογικής προετοιμασίας ξεκινά αγώνας δρόμου για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων έως τα τέλη Ιουλίου, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας έχει ζητήσει να είναι έτοιμος και να έχει παρουσιαστεί ο βασικός κορμός τους. Επιδίωξη του Αλέξη Τσίπρα είναι το σήμα ανανέωσης που έχει δοθεί με τις εσωκομματικές διαδικασίες να αποτυπωθεί και στα ψηφοδέλτια, κοινώς επιζητείται η είσοδος νέων προσώπων καθώς απώτερος στόχος είναι η σημαντική ανανέωση της επόμενης κοινοβουλευτικής ομάδας.

Σε επίπεδο ατζέντας ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κρατά στην κορυφή τα θέματα της ακρίβειας και της ενέργειας υπό το σκεπτικό ότι απασχολούν την πλειοψηφία της κοινωνίας και ζορίζουν την κυβέρνηση.

Στα θέματα αυτά αναμένεται να αναφερθεί και ο Αλέξης Τσίπρας στην εισήγησή του προς τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, αντιδρώντας και στις εξαγγελίες Μητσοτάκη για τα καύσιμα, στο σημερινό υπουργικό.

Σφυροκόπημα για την ακρίβεια και τα καύσιμα

Μια πρώτη «γεύση» της στάσης του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, έδωσαν χθες οι τομεάρχες Οικονομικών και Ανάπτυξης. Σε δήλωσή της η Έφη Αχτσιόγλου ανέφερε πως «τα επιδόματα της κυβέρνησης δεν τροφοδοτούν μόνο το φαύλο κύκλο της αισχροκέρδειας, αλλά εξανεμίζονται από τις διαρκείς νέες αυξήσεις, πριν καλά καλά μπουν στους λογαριασμούς των πολιτών». Προσθέτοντας πως «σύντομα οι πολίτες που έχουν ήδη πληρώσει υπέρογκους λογαριασμούς, θα διαπιστώσουν ότι η πολυδιαφημισμένη επιδότηση των 600 ευρώ δεν ήταν πάρα ένας φθηνός εμπαιγμός».

Συνέχεια δόθηκε με ερώτηση 62 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τα καύσιμα με πρωτοβουλία του τομεάρχη Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση, σε συνεργασία με τους αναπληρωτές τομεάρχες, Χάρη Μαμουλάκη και Γιάννη Σαρακιώτη.

Στην ερώτησή τους επισημαίνουν ότι την ώρα που ο πληθωρισμός έχει πιάσει ρεκόρ 28ετίας (11,3%) οι τιμές των καυσίμων από τον Ιανουάριο και μετά «έχουν ξεπεράσει το ιστορικό υψηλό το οποίο έχει καταγραφεί ποτέ στην χώρα και σταθεροποιούνται σε εξαιρετικά υψηλές τιμές (η τιμή της αμόλυβδης άγγιξε τα 2,428 €/l στις 18/6/2022)». Η επίμονη άρνηση από την Κυβέρνηση για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων δημιουργεί ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο. Επικαλούμενοι στοιχεία της έκθεση τους Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το πρώτο 4μηνο του 2022 επισημαίνουν ότι η άρνηση της κυβέρνησης να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις αποτυπώνεται στην πτώση του τζίρου των πρατηρίων υγρών καυσίμων.

Συγκεκριμένα αναφέρουν πως στην έκθεση καταγράφεται «μείωση εσόδων 112 εκατ. ευρώ από το ειδικό φόρο κατανάλωσης καυσίμων, λόγω της πτώσης του τζίρου στα πρατήρια υγρών καυσίμων, η οποία σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων αγγίζει μέχρι και το 80%». Στο πλαίσιο αυτό ρωτούν ποια μέτρα ουσιαστικής στήριξης προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, πόσοι έλεγχοι έχουν γίνει από την αρχή της χρονιάς, πόσες και ποιες οι παραβιάσεις που έχουν εντοπιστεί και τι πρόστιμα έχουν επιβληθεί.

Διαβάστε επίσης:

Fuel Pass – Ανακοινώσεις Μητσοτάκη: Στα 80 ευρώ το επίδομα βενζίνης στην ηπειρωτική χώρα, στα 100 για τα νησιά (video)

Παρέμβαση Δένδια στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για την τουρκική προκλητικότητα

Οικονόμου: «Η Ελλάδα απαντά με πράξεις στην εύκολη και άδικη κριτική της Τουρκίας»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 01:20