search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 11:54
MENU CLOSE

Χρυσούλα Ζαχαροπούλου: Τρίτη καταγγελία για βιασμό σε βάρος της υφυπουργού του Μακρόν – Η θέση της κυβέρνησης

23.06.2022 16:05
chrysoula_zacharopoulou_new
credit: Facebook/@Chrysoula Zacharopoulou

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των γαλλικών ΜΜΕ βρίσκεται η Ελληνογαλλίδα υφυπουργός στην κυβέρνηση Μακρόν και γυναικολόγος εξειδικευμένη στην πάθηση της ενδομητρίωσης, Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, η οποία κατηγορείται από δύο ασθενείς της ότι το 2016 τις υπέβαλε σε επώδυνες ιατρικές εξετάσεις, χωρίς τη συναίνεσή τους.

Τις καταγγελίες εξετάζει προς το παρόν «σε ιατρικά πλαίσια» η εισαγγελία του Παρισιού, όπου βρίσκεται το νοσοκομείο στο οποίο εργαζόταν τότε η Ελληνογαλλίδα ιατρός, με στόχο να διαπιστώσει αν πρέπει να δοθεί νομική συνέχεια στην υπόθεση.

Σήμερα (23/6) είδε το φως της δημοσιότητας και τρίτη καταγγελία σε βάρος της υφυπουργού της γαλλικής κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, μία τρίτη γυναίκα ηλικίας 26 ετών, που ζει στην περιοχή του Παρισιού, μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο με αλλαγμένο όνομα ως «Jade», σημειώνοντας ότι στα τέλη του 2016 είχε απευθυνθεί στη Χρυσούλα Ζαχαροπούλου καθώς αντιμετώπιζε προβλήματα ενδομητρίωσης.

Η εξέταση έγινε παρουσία ενός ειδικευόμενου γιατρού. Σύμφωνα με την περιγραφή της «Jade», η γυναικολόγος «υποχρέωσε τον ειδικευόμενό της να με εξετάσει γυναικολογικά».

«Εκείνη ένιωθε ότι δεν αισθανόμουν καθόλου άνετα, ούτε εκείνος, το σώμα μου ήταν κλειστό, μπλοκαρισμένο, το ένιωθε», όπως αναφέρει η «Jade». 

«Τότε ήρθε η σειρά της. Μου είπε, χρησιμοποιώντας γνωστούς όρους: “Θα πρέπει να ανοίξεις. Εγώ, δεν είμαι αυτός”. Προσπαθούσε, προσπαθούσε, δεν ήταν καθόλου χαρούμενη. Εγώ ήμουν πολύ νευρική και μπλοκαρισμένη», πρόσθεσε.

Η νεαρή γυναίκα είπε ότι δεν θυμάται αν η γυναικολόγος είχε λάβει τη συγκατάθεσή της πριν την εξετάσει.

Υποστηρίζει ότι βίωσε αυτό το γεγονός «τουλάχιστον ως σεξουαλική επίθεση», αλλά δεν προχώρησε σε καταγγελία. «Σκεπτόμουν ότι κανείς δεν θα με πίστευε, αλλά πλέον είναι διαφορετικά» λέει αν και προσθέτει ότι «διστάζει».

Οι δύο μηνύτριες μίλησαν σε γαλλικό δίκτυο

Οι δύο μηνύτριες μίλησαν χθες (22/6) για την τραυματική εμπειρία τους σε εκπομπή του γαλλικού δικτύου «TMC».

Η πρώτη υποστήριξε ότι αρνήθηκε την εξέταση του ορθού, κατά τη διάρκεια μιας γνωμάτευσης τον Ιανουάριο του 2016, πράξη την οποία, ωστόσο, της επέβαλε η Ζαχαροπούλου.

«Της λέω όχι. Βλέπω ότι δεν με ακούει και φοράει το ιατρικό γάντι της. Άρχισα να κλαίω. Δεν μπορούσα να μιλήσω, δεν μπορούσα να ανασάνω, ένιωθα αποκομμένη απ’ όλα. Έκλαιγα σιωπηλά. Είπα ότι πονούσα και εκείνη μου είπε: “Όχι, όλα καλά, είναι απλώς μια ψηφιακή εξέταση ορθού”».

Η δεύτερη μηνύτρια επισκέφθηκε τη Χρυσούλα Ζαχαροπούλου για πρόβλημα ενδομητρίωσης και περιγράφει την εμπειρία της τον Ιούνιο του 2016. Θυμάται ότι υποβλήθηκε σε «κολπική εξέταση χωρίς να της πει τίποτε η γυναικολόγος, αιφνιδιαστικά, κάτι που μου προκάλεσε έντονη δυσφορία και ξέσπασα αμέσως σε κλάματα».

Η γυναίκα υποστηρίζει ότι υποβλήθηκε και σε πρωκτική εξέταση «και πάλι χωρίς συναίνεση», κατά τη διάρκεια της οποίας ξέσπασε σε κλάματα, «γιατί είναι μια ωμή, βίαιη, πολύ οδυνηρή διαδικασία. Ήμουν τρομαγμένη». Η ίδια είπε στην εκπομπή ότι βιώνει μετατραυματικό σοκ «που είναι δύσκολο να το διαχειριστεί ακόμη και σήμερα».

Από την πλευρά της Χρυσούλας Ζαχαροπούλου δεν υπήρξε κάποιο σχόλιο, ωστόσο η δικηγόρος της δήλωσε στην εκπομπή «Quotidien» ότι η υφυπουργός «δεσμεύεται από το ιατρικό απόρρητο και δεν μπορεί να μιλήσει για τις ασθενείς της».

Η θέση της κυβέρνησης

Ερωτηθείσα σήμερα (23/6) επί του θέματος η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολίβια Γκρεγκουάρ δήλωσε ότι η γαλλική δικαιοσύνη εξετάζει τις καταγγελίες, ότι «δεν αποδίδουμε δικαιοσύνη ούτε στα κοινωνικά δίκτυα, ούτε στις εφημερίδες, ούτε στα καφέ, ούτε στα πολιτικά κόμματα» και ότι, αν και όταν υπάρξει νομική συνέχεια, θα υπάρξουν και κυβερνητικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με πολλά γαλλικά ΜΜΕ το ζήτημα της υποβολής σε ιατρικές εξετάσεις και ειδικότερα σε γυναικολογικές σχετικές για την ενδομητρίωση, «που δεν θεωρούνται ίδιες με όλες τις άλλες», απασχολεί το γαλλικό σύστημα υγείας εδώ και καιρό, λόγω καταγγελιών που έχουν υπάρξει για τον συχνά επώδυνο χαρακτήρα τους, σε βαθμό που να μπορεί να αναφερθεί ως άσκηση σεξουαλικής βίας.

Στην περίπτωση του νοσοκομείου στο οποίο εργαζόταν το 2016 η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, ο διευθυντής του γυναικολογικού τμήματος έχει δεχτεί πάνω από 20 καταγγελίες, η μια εκ των οποίων έχει οδηγηθεί στην δικαιοσύνη με την κατηγορία, όχι του βιασμού, αλλά της άσκησης βίας από πρόσωπο που ασκεί δημόσιο λειτούργημα.

Ο εν λόγω διευθυντής θεωρείται από τους συναδέλφους του, σύμφωνα με δημοσιεύματα γαλλικών μέσων ενημέρωσης, ένας από τους καλύτερους γυναικολόγους της Γαλλίας με διεθνή αναγνώριση. Ο ίδιος έχει αρνηθεί τις κατηγορίες, ενώ, όπως ανέφεραν αρμόδιοι νοσοκομειακοί παράγοντες της Γαλλίας, δεν έχει υποβληθεί ως τώρα καμία επίσημη καταγγελία κατά της Ζαχαροπούλου.

Αντιθέτως, σε ηλεκτρονικό του μήνυμα ο διευθυντής των νοσοκομείων του Παρισιού την χαρακτηρίζει «ιατρό που αγωνίζεται για την καλύτερη αντιμετώπιση των γυναικών που υποφέρουν εξαιτίας της ενδομητρίωσης».

Από την άλλη, εδώ και χρόνια οργανώσεις για τα δικαιώματα των ασθενών κάνουν λόγο για γυναικολογικές εξετάσεις που γίνονται με «άσκηση ψυχολογικής βίας», υπενθυμίζοντας ότι οι ασθενείς έχουν το δικαίωμα να τις αρνηθούν και να τις διακόψουν ανά πάσα στιγμή.

Διαβάστε επίσης:

Φυσικό αέριο: Ενεργοποιεί το β΄στάδιο συναγερμού του σχεδίου έκτακτης ανάγκης η Γερμανία (Video)

Νέα τουρκική πρόκληση από απόστρατο: Τις φωτιές στην Τουρκία βάζει η Ελλάδα σε συνεργασία με το ΡΚΚ

Λαβρόφ από Ιράν: Η Ρωσία στηρίζει πλήρως την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 11:54