search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 20:12
MENU CLOSE

Η πολιτιστική απο-ρωσοποίηση ξεκίνησε στο Κίεβο

23.06.2022 00:17
bono_ukraine_new

Το ουκρανικό κοινοβούλιο ψήφισε νομοσχέδιο που στοχεύει στον περιορισμό της επιρροής της ρωσικής κουλτούρας και γλώσσας στον πολιτισμό της Ουκρανίας. Ρωσική λογοτεχνία και μουσική στο μικροσκόπιο του Κιέβου!

Η Ουκρανία φαίνεται αποφασισμένη να απομακρυνθεί για πάντα από ότι την συνδέει με τη Ρωσία. Οι 450 βουλευτές του «Ανώτατου Συμβούλιου της Ουκρανίας», (Verkhovna Rada) ψήφισε ομόφωνα ένα πακέτο νόμων που αποσκοπούν στον δραστικό περιορισμό της διάδοσης της ρωσικής γλώσσας και των λογοτεχνικών ή μουσικών παραγωγών πολιτών της Ομοσπονδίας της Ρωσίας στη χώρα. 

Πρόκειται για μια νομοθετική παρέμβαση που στοχεύει στην καρδιά των ρωσο-ουκρανικών πολιτισμικών δεσμών που μετά την απροκάλυπτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου επλήγησαν ανεπανόρθωτα. Τις δυο αυτές χώρες με τα πολλά κοινά, θα τις χωρίζει πλέον το χάος… Οι νομοθετικές προτάσεις διαβιβάστηκαν ήδη στον Ουκρανό Πρόεδρο Ζελένσκι ο οποίος έχει δεκαπέντε ημέρες για να τις υπογράψει.

Είναι γνωστό ότι αρκετοί Ουκρανοί πολίτες αισθάνονται μιαν ιστορική προσκόλληση στη Ρωσία και χρησιμοποιούν τη ρωσική γλώσσα στην καθημερινή ζωή, ωστόσο, η εισβολή στην Ουκρανία έχει οδηγήσει πολλούς Ουκρανούς να αποστασιοποιηθούν από τον πολιτισμό της γειτονικής χώρας. Πρόκειται για την αρχή μιας ριζικής αποσύνδεσης της Ουκρανίας από την Ρωσία που δείχνει την ισχυρή και αμετάκλητη θέληση και αποφασιστικότητα να αποκοπεί η χώρα από τους μακραίωνους ιστορικούς και πολιτισμικούς δεσμούς που την συνέδεαν με τη Ρωσία. Ένα από τα νομοθετικά μέτρα που ψηφίστηκαν, στοχεύει στην απαγόρευση εισαγωγής βιβλίων από ρωσικά και λευκορωσικά εδάφη. Επίσης, το νομοσχέδιο απαγορεύει την κυκλοφορία και πώληση βιβλίων που εκδόθηκαν στην Ρωσία μετά τη διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης το 1991. Προφανώς αυτή η ενέργεια έχει και ένα μήνυμα ότι η Ουκρανία θέλει να εξαλείψει κάθε ίχνος της μετασοβιετικής εποχής Πούτιν.

Φυσικά, από τις απαγορεύσεις αυτές εξαιρέθηκαν οι Ρώσοι κλασικοί, όπως ο Πούσκιν ή ο Τολστόι και προφανώς μια πλειάδα άλλων λαμπρών Ρώσων συγγραφέων, κυρίως του 19ου αιώνα. Τα βιβλία αυτών των συγγραφέων δεν θα απαγορευτούν, ωστόσο, η εισαγωγή βιβλίων στη ρωσική γλώσσα θα είναι δυνατή από χώρες όπως για παράδειγμα η Λιθουανία και θα χρειάζεται την άδεια της Κρατικής Επιτροπής Τηλεόρασης και Ραδιοφωνικής Μετάδοσης, ενός φορέα του οποίου οι αρμοδιότητες έχουν ενισχυθεί από το 2016 για την καταπολέμηση της ρωσικής προπαγάνδας.

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Η ανιψιά του Γκιουλέν προσπάθησε να περάσει στην Ελλάδα – Την συνέλαβαν στα σύνορα (Photo)

Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί «ντύθηκε στο χακί» το Χόλιγουντ

Λιούμποφ Τσερνούκιν: Πρόκληση για τους Βρετανούς η Ρωσίδα, που είναι «γενναιόδωρη» με τους Τόριδες (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 18:03