search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:57
MENU CLOSE

Οικονόμου για ελληνοτουρκικά: Δεν πηγαίνουμε με λυμένο το ζωνάρι στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

27.06.2022 14:01
oikonomou_new

Την πάγια θέση της κυβέρνησης, ότι, δηλαδή, η Ελλάδα επιθυμεί διάλογο με την Τουρκία, αλλά δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση την αμφισβήτηση της εθνικής της κυριαρχίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εν όψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Ερωτηθείς για το πώς θα αντιδράσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αν ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θέσει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, ο Γιάννης Οικονόμου σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν πηγαίνουμε στη Σύνοδο με το “ζωνάρι λυμένο για καυγά”», αλλά τόνισε ότι η Ελλάδα δεν θα αφήσει αναπάντητη καμία πρόκληση ή αναθεωρητική προσέγγιση της Άγκυρας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η κυβέρνηση «καλύπτεται απόλυτα σε ό,τι αφορά τις τουρκικές προκλήσεις, από τα Συμπεράσματα της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως αυτά υιοθετήθηκαν ομόφωνα. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την τουρκική προκλητικότητα. Υπογραμμίζει ότι η Τουρκία οφείλει να σέβεται την ακεραιότητα και την κυριαρχία όλων των κρατών-μελών της ΕΕ. Απευθύνει παράλληλα, πρόσκληση προς τη γείτονα να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και να μειώσει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο».

Προσέθεσε, δε, ότι «όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, υπάρχουν δύο δρόμοι για την Τουρκία: από τη μια, ο δρόμος της αποκλιμάκωσης και του παραγωγικού διαλόγου, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και από την άλλη, ο δρόμος της κλιμάκωσης ο οποίος θα οδηγήσει την Τουρκία σε περαιτέρω απομάκρυνση από την ευρωπαϊκή οικογένεια, αφήνοντας ανοιχτή τη δυνατότητα λήψης πρόσθετων μέτρων» και επανέλαβε ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να παίξει το παιχνίδι της ρητορικής έντασης, η οποία συχνά στοχεύει στο εσωτερικό ακροατήριο. Θα συνεχίσει ωστόσο να προβάλλει σε όλα τα φόρα τις θέσεις της και να υπερασπίζεται με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα την εθνική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Από εκεί και πέρα, ο Γ. Οικονόμου, ερωτηθείς από το «Π» για την τροπολογία του ΥΠΕΝ σχετικά με το «πάγωμα» της ρήτρας αναπροσαρμογής για ένα χρόνο, αρχής γενομένης από τον Αύγουστο του 2022, περιορίστηκε να επαναλάβει ότι η ρήτρα ουσιαστικά καταργείται από τον Ιούλιο και ότι οι καταναλωτές θα δουν μειώσεις ως και 90% στους λογαριασμούς του ρεύματος, σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, παράλληλα, παρουσίασε έναν… δωδεκάλογο με τα μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα που έχει λάβει ως σήμερα η κυβέρνηση, από τη μείωση της ανεργίας και την αύξηση του κατώτατου μισθού, μέχρι τα μέτρα για την ταχύτερη απονομή των συντάξεων και τις παρεμβάσεις για τις επικουρικές συντάξεις, λέγοντας ότι «από το ξεπερασμένο Κράτος του ΣΥΡΙΖΑ, που ήθελε να ελέγχει κεντρικά τη ζωή των ανθρώπων και να τους καθιστά εξαρτημένους, πάμε σε ένα Κράτος που σέβεται τις προσδοκίες των ανθρώπων. Σε ένα Κράτος ανοιχτό και φιλελεύθερο που εξασφαλίζει ευκαιρίες για όσους διεκδικούν την ατομική τους προκοπή».

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο και τρίτων εκλογών, περιορίστηκε να απαντήσει ότι «σε καιρούς αστάθειας χρειάζεται κυβερνητική σταθερότητα. Οι παρατεταμένες εκλογικές αναμετρήσεις προφανώς δεν συμβάλλουν στην κυβερνητική σταθερότητα», προσθέτοντας ότι «εκείνο που επιδιώκουμε στη δεύτερη εκλογή είναι να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση αντίστοιχη με αυτή του 2019». Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι «από εκεί και πέρα, η βούληση του λαού θα διαμορφώσει τις συνθήκες διακυβέρνησης του τόπου μετά από αυτές τις εκλογές».

Διαβάστε επίσης:

Ανδρουλάκης: «Η κυβέρνηση έχει κατεβάσει τα μολύβια – Ο Μητσοτάκης λέει όχι σε εκλογές ενώ τις ετοιμάζει» 

Ηλιόπουλος κατά ΣΚΑΪ και Αυτιά: «Αυτή είναι η εικόνα της ενημέρωσης στην Ελλάδα του Μητσοτάκη»

Ποια κοινωνική ομάδα θα κρίνει τις εκλογές και γιατί – Πότε θα στηθούν οι κάλπες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42