search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 00:47
MENU CLOSE

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις εγκατέλειψαν το Φιδονήσι ως «κίνηση καλής θέλησης»

30.06.2022 15:37
snake island

Οι ρωσικές δυνάμεις εγκατέλειψαν το στρατηγικό φυλάκιο της Μαύρης Θάλασσας το Φιδονήσι την Πέμπτη, σε μια σημαντική νίκη για την Ουκρανία που θα μπορούσε να χαλαρώσει τον αποκλεισμό των ρωσικών εξαγωγών σιτηρών που απειλεί να επιδεινώσει την παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι αποφάσισε να αποσυρθεί ως «χειρονομία καλής θέλησης» που αποδεικνύει ότι η Μόσχα δεν παρεμποδίζει τις προσπάθειες του ΟΗΕ να ανοίξει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο που θα επιτρέπει τη μεταφορά σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι έδιωξε τις ρωσικές δυνάμεις μετά από μιας τεράστιας κλίμακας επίθεση τη νύχτα.

“ΚΑΜΠΟΥΜ!” έγραψε στο Twitter ο Andriy Yermak, επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι. “

«Δεν υπάρχουν πλέον ρωσικά στρατεύματα στο Φιδονήσι. Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας έκαναν εξαιρετική δουλειά».

Η νότια στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας δημοσίευσε στο Facebook μια εικόνα αυτού που φαινόταν να είναι το συγκεκριμένο νησί, όπως φαίνεται από τον αέρα, με τουλάχιστον πέντε τεράστιες στήλες μαύρου καπνού να υψώνονται από πάνω του.

«Ο εχθρός εκκένωσε εσπευσμένα τα απομεινάρια της φρουράς με δύο ταχύπλοα σκάφη και πιθανότατα έφυγε από το νησί. Αυτή τη στιγμή, το νησί έχει καταληφθεί και σημειώνονται φωτιές κι εκρήξεις».

Το γυμνό βραχώδες νησί ελέγχει τις θαλάσσιες διόδους προς την Οδησσό, το κύριο λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας, όπου ο αποκλεισμός της Ρωσίας εμπόδισε τις εξαγωγές σιτηρών από έναν από τους κύριους προμηθευτές του κόσμου, δημιουργώντας παγκόσμια έλλειψη, πληθωρισμό τιμών και κίνδυνο λιμού.

Η Ρωσία κατέλαβε το νησί την πρώτη μέρα του πολέμου, όταν ένας Ουκρανός φρουρός εκεί, που διατάχθηκε από το ρωσικό καταδρομικό Moskva να παραδοθεί, απάντησε μέσω ασυρμάτου «Ρωσικό πολεμικό πλοίο: πήγαινε να γαμ@@@».

Αυτό το περιστατικό απαθανατίστηκε σε ουκρανικό γραμματόσημο. Την ημέρα που εκδόθηκε το γραμματόσημο, η Ουκρανία βύθισε το πλοίο, τη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Τον περασμένο μήνα το βρετανικό υπουργείο Άμυνας είπε ότι εάν η Ρωσία ήταν σε θέση να εδραιώσει την κυριαρχία της στο Φιδονήσι, θα μπορούσε να κυριαρχήσει στη βορειοδυτική Μαύρη Θάλασσα.

Η Ρωσία υπερασπίστηκε σθεναρά το νησί από τον Φεβρουάριο, παρά το γεγονός ότι η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι προκάλεσε σοβαρές ζημιές, βυθίζοντας πλοία ανεφοδιασμού και καταστρέφοντας ρωσικές οχυρώσεις.

Το νησί εμπίπτει στην εμβέλεια των HIMARS που εκτοξεύτηκαν από την ηπειρωτική Ουκρανία. Η Ουκρανία άρχισε να χρησιμοποιεί το ισχυρό νέο πυραυλικό σύστημα που έστειλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες την περασμένη εβδομάδα.

«Η παραλαβή από την Ουκρανία αντιπλοϊκών πυραύλων Harpoon και HIMARS έθεσε τις ρωσικές δυνάμεις στο νησί σε αυξανόμενο κίνδυνο», έγραψε στο Twitter ο Ρομπ Λι, ανώτερος συνεργάτης του Ινστιτούτου Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής που εδρεύει στις ΗΠΑ.

«Η πιο σημαντική πτυχή είναι ότι αυτό θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα στις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών από την Οδησσό, κάτι που είναι κρίσιμο για την οικονομία της Ουκρανίας και για τον παγκόσμιο εφοδιασμό τροφίμων».

Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας είπε ότι οι ουκρανικής κατασκευής οβίδες που έριξαν στο νησί έπαιξαν ρόλο στην εκδίωξη των Ρώσων από αυτό, αλλά ευχαρίστησε επίσης τις ξένες χώρες για την υποστήριξή τους.

Μπόρις Τζόνσον: Η αποχώρηση της Ρωσίας από το Νησί των Φιδιών δείχνει την ικανότητα της Ουκρανίας

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση της Ρωσίας να αποχωρήσει από Νησί των Φιδιών, στρατηγική θέση στη Μαύρη Θάλασσα, αποτελεί ένδειξη της ικανότητας της Ουκρανίας να αντεπιτίθεται.

«Εάν ψάχνατε ενδείξεις για την εκπληκτική ικανότητα των Ουκρανών να αντεπιτίθενται, να ξεπερνούν τις αντιξοότητες και να απωθούν τους Ρώσους, τότε κοιτάξτε αυτό που συνέβη μόλις σήμερα στο Νησί των Φιδιών, όπου και πάλι η Ρωσία αναγκάστηκε να εγκαταλείψει θέσεις», δήλωσε ο Τζόνσον σε συνέντευξη Τύπου στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

«Στο τέλος θα αποδειχθεί αδύνατον για τον Πούτιν να κρατήσει μία χώρα που δεν θα δεχθεί την εξουσία του», δήλωσε ο ίδιος.

Διαβάστε επίσης:

Πούτιν: Χαμός στο Twitter για το νέο… τεράστιο τραπέζι στο Τουρκμενιστάν (Video)

Νέα Υόρκη: Άγνωστος εκτέλεσε μητέρα με μια σφαίρα στο κεφάλι, την ώρα που πήγαινε βόλτα το μωρό της (video)

Ιταλία: Ο Μάριο Ντράγκι επιστρέφει εσπευσμένα – Ένταση με το Κίνημα 5 Αστέρων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 00:45