search
ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 20:53
MENU CLOSE

Πολιτική πολυφωνία και αντικειμενική ενημέρωση… επί τάπητος του ΕΣΡ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2236
30/06/2022
02.07.2022 10:23
Σε απολογία ο ΣΚΑΙ στο ΕΣΡ για το Big Brother - Media

Στην έκκληση για ακρόαση το μεσημέρι της Δευτέρας 28 Ιουνίου ανταποκρίθηκαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Το ΕΣΡ εξετάζει «το ενδεχόμενο παραβίασης κατά το χρονικό διάστημα από 11 Μαρτίου έως 11 Μαΐου 2020 της υποχρέωσης για παροχή αντικειμενικής ενημέρωσης και για τήρηση των αρχών της πολιτικής πολυφωνίας».

Στην πρώτη ακροαματική διαδικασία οι εκπρόσωποι και οι νομικοί σύμβουλοι των ΑΝΤ1, ΣΚΑΪ και Open αποσαφήνισαν, επικαλούμενοι το εγχώριο και διεθνές νομικό πλαίσιο και τις ευρωπαϊκές νόρμες, ότι εφάρμοσαν την θεσμικά κατοχυρωμένη συντακτική ελευθερία και ανέδειξαν το μείζον θέμα της πανδημίας με τρόπο που δεν αντίκειται στην αντικειμενική ενημέρωση και χωρίς να καταστρατηγείται η πολιτική πολυφωνία.

Υποστήριξαν δε ότι, στο πλαίσιο πληροφόρησης της κοινής γνώμης για ένα ζέον θέμα δημόσιας υγείας για την ενημέρωση του κοινωνικού συνόλου, «η κάλυψη των μέτρων από εκπροσώπους της πολιτείας, από επιστημονικούς συμβούλους ή και αξιωματούχους της κυβέρνησης δεν συνιστούν προβολή κυβερνητικού / κομματικού έργου» και ότι η χρονική στιγμή δεν μπορεί να θεωρηθεί προεκλογική περίοδος.

Για το ΕΣΡ κατά τον δειγματοληπτικό έλεγχο δεν ετέθη ζήτημα απόκρυψης πληροφορίας και την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας την προσδιόρισε χρονικά στις 18 και 19 Ιουλίου για τα Mega, Alpha, Star οι ακροάσεις των οποίων αναβλήθηκαν λόγω φόρτου εργασίας των μελών του Συμβουλίου. Σε κάθε περίπτωση προβλέπετε και υποβολή υπομνημάτων γραπτώς.

Απόφαση από την Ολομέλεια αναμένεται κατ’ εκτίμηση αρχές Σεπτεμβρίου καθώς μεσολαβεί ο Αύγουστος, οπότε το ΕΣΡ διακόπτει τις εργασίες του. Κύκλοι του ΕΣΡ, σχολιάζοντας δημοσιεύματα που παρουσίαζαν έλλειμα πολιτικής πολυφωνίας, έκαναν λόγο για «ερμηνεία των ενδεικτικών δεδομένων προς καλλιέργεια εντυπώσεων».

Διαβάστε επίσης:

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων του Σαββάτου (Video)

Μαρία Τζομπανάκη: Η «Καλλιόπη» του Σασμού αποκαλύπτει πώς θα αντιμετωπίσει τα πράγματα στο φινάλε

Νέα συγγνώμη δημοσιογράφου για την fake διαρροή για Παπαγγελόπουλο και Τουλουπάκη – «Λανθασμένη πληροφορία»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 20:52