search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 18:41
MENU CLOSE

Μητσοτάκης από το Ευρωκοινοβούλιο: Καμία ανοχή σε αμφισβήτηση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας

05.07.2022 11:45
mitsotakis-evrokoinovoulio-2

Με αναφορά στα γεγονότα του 2015, αλλά και με έμμεση αναφορά στους εκλογικούς στόχους της ΝΔ, συνόδευσε την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην έναρξη της ομιλίας του αναφέρθηκε στο δημοψήφισμα του 2015, λέγοντας ότι «τέτοιες μέρες το 2015 η Ελλάδα βρέθηκε ένα βήμα από τον γκρεμό της εξόδου από το ευρώ. Την κοινωνία της τότε χτυπούσαν αλλεπάλληλα τυφλού και διχαστικού λαϊκισμού. Σαν σήμερα στις 5 Ιουλίου του 2015 διεξαγόταν ένα δημοψήφισμα που λίγο έλειψε να δώσει τη χαριστική βολή και μόνο μπροστά το φάσμα της άτακτης χρεοκοπίας η τότε κυβέρνηση έκανε πίσω».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «το τίμημα ήταν βαρύ κλειστές τράπεζες, capital controls και ένα τρίτο αχρείαστο Μνημόνιο που μας οδήγησε σε νέο κύκλο λιτότητας. Καμία ελληνική κοινωνία δεν υπέφερε τόσο», προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «η Ελλάδα του 2022 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2015. Εκείνες οι εικόνες έσβησαν οριστικά. Εδώ και τρία χρόνια ο τόπος έχει νέα κυβέρνηση που οδηγεί την πατρίδα σε νέα εποχή. Πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη, στη μείωση της ανεργίας, στην αύξηση των επενδύσεων. Απελευθερωμένη από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, είναι έτοιμη εντός του 2023 να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα».

Ο Κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε την Ευρώπη που «στήριξε τη χώρα μου σε μια εποχή που άλλοι πειραματίζονταν με την ευρωπαϊκή της υπόσταση. Αυτή την έμπρακτη αλληλεγγύη ανταποδίδει η Ελλάδα. Η γκρίζα παρένθεση που προηγήθηκε ήταν τραυματική και διδακτική», προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα άλλαξε σελίδα. Δεν βρίσκεται στα ψεύτικα συνθήματα, αλλά στην αλήθεια της πράξης. Ενίσχυσε την ποιότητα της Δημοκρατίας μας και απαλλάχθηκε από την κηλίδα της Χρυσής Αυγής» προσθέτοντας ότι πλέον «η Ελλάδα είναι ισότιμος και ενεργός εταίρος στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Πρωτοστατήσαμε στις κοινές προσπάθειες για τον κόβιντ, αλλά και στη σύσταση του ταμείου Ανάκαμψης».

Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και στην επιθετικότητα της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η Ελλάδα αποδείχθηκε φρουρός της Ευρώπης όταν το 2020 τα ανατολικά της σύνορα δέχθηκαν απόπειρα εισβολής χιλιάδων μεταναστών από την Τουρκία. Το δείχνουν τα τραγικά γεγονότα στην Ισπανία, συνεχίζονται οι ενέργειες των διακινητών», υπογραμμίζοντας, ταυτόχρονα, ότι «ο πόλεμος επέστρεψε ξανά στην ήπειρο. Η ενεργειακή αναταραχή και οι πληθωριστικές πιέσεις πολιορκούν τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Όλα αυτά διαμορφώνουν ένα σκηνικό με μόνη σταθερά την αστάθεια» και μίλησε για ένα «ταυτοτικό ερώτημα: με ποια πλευρά είμαστε».

«Οι αποκαλούμενες ίσες αποστάσεις οδηγούν στο χαώδες κενό. Και ο ρόλος του επιτήδειου ουδέτερου έχει καταδικαστεί πολλές φορές από την ιστορία. Εμείς είμαστε με την ειρήνη και το διεθνές δίκαιο, γι’ αυτό στεκόμαστε απέναντι στον εισβολέα», είπε, για να επισημάνει ότι «αρνούμαστε τον αυταρχικό νέο-δεσποτισμό. Είμαστε με τη δικαιοσύνη και δεν εξισώνουμε τον θύτη με το θύμα. Ενισχύουμε πάντα τον αμυνόμενο» και τονίζοντας ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία «είναι καμπή στην ιστορία της Ευρώπης. Γίνεται κατανοητό, αν κάνει κανείς την προσομοίωση στα εθνικά του δεδομένα. Να αποτρέψουμε κάθε είδους τετελεσμένο που αύριο θα μπορούσαν να μιμηθούν νέοι επίδοξοι ταραχοποιοί».

Υπογράμμισε, δε, ότι η εξέλιξη αυτή έχει «ξεχωριστή σημασία για Ελλάδα-Κύπρο. Αναφέρομαι στην επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας. Απέναντι της ορθώνονται ξεκάθαρες αποφάσεις του ευρωπαϊκού συμβολαίου. Στους έωλους ισχυρισμούς της, απαντά η πραγματικότητα και το διεθνές δίκαιο. Την ώρα που αντιμετωπίζουμε τη μεγάλη πρόκληση του πολέμου, δεν χρειαζόμαστε νέους αναθεωρητισμούς και αναβιώσεις αυτοκρατορικών φαντασιώσεων». Ξεκαθάρισε δε ότι «η Ελλάδα δεν θα ανεχτεί καμία αμφισβήτηση της κυριαρχίας της και της εδαφικής της ακεραιότητας» και ότι «κρατάμε κλειστές τις πόρτες μας στις απειλές, αλλά ανοιχτά τα παράθυρα στις ειρηνικές επαφές. Οι διαφορές λύνονται με γνώμονα το διεθνές δίκαιο, όχι με νταηλίκια».

Τέλος, κάνοντας μια έμμεση αναφορά στο σύνθημα που έστειλε από το συνέδριο της ΝΔ σχετικά με τις εθνικές εκλογές, ο Κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι χρέος της ΕΕ είναι «να προστατεύσουμε την ελευθερία και την ευημερία και να κατακτήσουμε την ευρωπαϊκή ταυτότητα, να κάνουμε βεβαιότητα τη σταθερότητα, καθώς ισχυρά κράτη είναι τα σταθερά κράτη», κάνοντας λόγο για «αυτοδύναμη ΕΕ».

«Στην Ελλάδα υπάρχει ελευθεροτυπία»

Στη δευτερολογία του, όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε σε ερωτήματα που του έθεσαν οι επικεφαλείς των κοινοβουλευτικών ομάδων του ευρωκοινοβουλίου, ο Κ. Μητσοτάκης επικεντρώθηκε σε δύο ζητήματα, αυτό της ελευθερίας του Τύπου, αλλά και στο μεταναστευτικό.

Για το πρώτο ζήτημα, υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα υπάρχει ελευθεροτυπία και ο καθένας μπορεί να λέει και να γράφει ό,τι θέλει, ενώ επέμεινε στον χαρακτηρισμό «ΜΚΟ» για την οργάνωση «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» που σε έκθεσή της κατέταξε την Ελλάδα στην 108η θέση στην ελευθερία του Τυπου.

Όσον αφορά στο μεταναστευτικό, αφού υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν είχε τη δέουσα αλληλεγγύη από τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, αναφερόμενος στις καταγγελίες για pushbacks, σημείωσε ότι θα πρέπει να δούμε και την άλλη πλευρά, ότι, δηλαδή, δνε είναι δυνατόν οι τουρκικές αρχές να μην γνωρίζουν για τα δίκτυα των διακινητών που βάζουν μετανάστες σε σκάφη που ξεκινούν από την τουρκική πλευρά, καλώντας να «μην διαδίδουμε την τουρκική προπαγάνδα».

Επίσης αναφέρθηκε στο ζήτημα της άρσης εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία από χώρες-μέλη της ΕΕ, καλώντας τις να λάβουν υπόψη ότι η Τουρκία αμφισβητεί ανοιχτά την κυριαρχία της Ελλάδας. Τέλος, έδωσε και το «περίγραμμα» της συζήτησης της Τετάρτης στη Βουλή, λέγοντας ότι θα συζητηθεί το ζήτημα της παραπομπής στο Ειδικό Δικαστήριο δύο στενών συνεργατών του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, δηλαδή, του Νίκου Παππά και του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Δείτε την ομιλία

Διαβάστε επίσης:

Παραδοχή Άδωνι για υπόθεση Novartis: Ναι, δεν είναι σκευωρία το σκάνδαλο – «Έληξε, πάμε παρακάτω» (Video)

Πρόωρες εκλογές: Τι ρόλο θα παίξει ο κορωνοϊός – Τι προβληματίζει την κυβέρνηση

Υποψήφια με τη Νέα Δημοκρατία στην Α’ Αθήνας η Άννα Ροκοφύλλου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 18:41