search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 15:47
MENU CLOSE

Βιβλίο: Η τελευταία θυσία

06.07.2022 09:01
teleutaia_thisia_new

Στο καινούργιο μυθιστόρημα της Κικής Τσιλιγγερίδου, μετά την Τριλογία της Στέλλας Άνταμς όπου η δράση εκτυλισσόταν στη σημερινή Αθήνα και περιστρεφόταν γύρω από τη γυναικεία κακοποίηση, το trafficking και τα ομοφοβικά εγκλήματα, η συγγραφέας αφήνει τη δυναμική όσο και ευάλωτη αστυνόμο της με τα κατακόκκινα μαλλιά και μεταφέρεται αρκετά χιλιόμετρα πιο πάνω, στη Χαλκιδική, σε ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό.

Και αυτή δεν είναι η μόνη αλλαγή που παρατηρούμε. Από τη δυναμική περιπέτεια δράσης της αθηναϊκής Τριλογίας, εδώ περνάμε σε κάτι τελείως διαφορετικό. Η «Τελευταία θυσία» είναι ένα καθαρόαιμο θρίλερ, τόσο ψυχολογικό όσο και ατόφιο, που περιστρέφεται γύρω από μία παρέα δεκαεξάχρονων κοριτσιών, όταν το μυθιστόρημα εκτυλίσσεται στο παρελθόν, και των τριανταεξάχρονων γυναικών που έχουν γίνει πια, όταν επιστρέφουμε στο σήμερα, είκοσι χρόνια μετά.

Η συγγραφέας περνά από το χθες στο σήμερα από κεφάλαιο σε κεφάλαιο του βιβλίου παρουσιάζοντάς μας δύο ανεξάρτητες και παράλληλες μεταξύ τους πλοκές. Στη μία, εκείνη που εκτυλίσσεται στα τέλη των 90s μέχρι και τις αρχές της νέας χιλιετίας, ακολουθούμε τις ηρωίδες της και τον μικρό πυρήνα «αντίστασης» που έχουν φτιάξει. Αντίστασης απέναντι στο μικρό χωριό που νιώθουν να τις συνθλίβει, απέναντι στα αγόρια, απέναντι στο φάσμα της ενηλικίωσης, απέναντι στον «κόσμο». Τα κορίτσια συναντιούνται μυστικά από όλους τους άλλους έξω από το χωριό, την Άργιλο, σε μία σπηλιά πάνω στο απόκρημνο ακρωτήριο, στο φρύδι ενός γκρεμού. Εκεί θα ανάβουν τις φωτιές τους, θα λένε τις ιστορίες τους, θα πίνουν αλκοόλ, θα γελάνε, θα χορεύουν… και θα φτιάχνουν μαγικά φίλτρα και ξόρκια. Γιατί είναι «μάγισσες».

Όλο αυτό δεν είναι βέβαια παρά ένα παιχνίδι, ένας ακραίος και ακραία ερωτικός τρόπος για να περάσουν την ώρα τους, μακριά από την ασφυκτική ρουτίνα της μικρής επαρχιακής κοινωνίας. Ένα παιχνίδι όμως που θα διακοπεί απότομα από τον τραγικό θάνατο του ενός κοριτσιού, και από τον φρικτό τραυματισμό και ακρωτηριασμό ενός άλλου, που θα βρει καταφύγιο για να θεραπευτεί στο εξωτερικό — για είκοσι ολόκληρα χρόνια. Μέχρι σήμερα.

Γιατί σήμερα την καλούν να πατήσει τον όρκο της ότι δεν θα επιστρέψει ποτέ πίσω και να έρθει ξανά στην Ελλάδα, επειδή μετά από τόσο καιρό ένα ολόιδιο ατύχημα συνέβη στην, επίσης δεκαεξάχρονη, κόρη της μίας από τις κοπέλες της παλιάς παρέας. Είναι όμως πράγματι ατύχημα; Ή αυτοκτονία; Ή μήπως έγκλημα; Η μόνη που μπορεί να βοηθήσει στην εξιχνίαση του τρομερού γεγονότος είναι η κοπέλα που έχει φύγει, και που δεν θέλει να επιστρέψει με τίποτα στην Άργιλο. Όμως τελικά πείθεται, και το κάνει. Έτσι, μαζί με τις υπόλοιπες παλιές φίλες της, θα βαλθεί να ψάξει την αλήθεια και να ανακαλύψει ποιος μπορεί να κρύβεται πίσω από όλα αυτά.

Ένα ψυχολογικό θρίλερ στην κατηγορία «returning home», όπου κάθε βήμα της έρευνας οδηγεί σε ακόμη πιο καλά κρυμμένα μυστικά, και όπου όλοι εκείνοι οι παλιοί φίλοι ίσως κρύβουν πίσω από το προσωπείο τους έναν άλλο εαυτό: έναν δολοφόνο.

Ατμοσφαιρικό και υποβλητικό, με κεφάλαια που γλιστρούν από το τότε στο τώρα υφαίνοντας μία κοινή, εντέλει, πλοκή, και χτίζοντας λίγο-λίγο ένα οικοδόμημα που μόνο όταν ολοκληρωθεί θα μπορέσουμε να καταλάβουμε τι και γιατί συνέβη. Μυθιστόρημα ανατροπών και υπόγειας έντασης, που θυμίζει άρτια σκηνοθετημένη τηλεοπτική σειρά. Ένα ελληνικό θρίλερ αξιώσεων που σε ανατριχιάζει, και που σε κάνει να δεις τη Χαλκιδική, το ελληνικό καλοκαίρι αλλά και τα δεκαεξάχρονα κορίτσια —τις «μάγισσες»— με άλλο μάτι.

Κική Τσιλιγγερίδου

Η τελευταία θυσία

Εκδόσεις Bell

Σελ.: 386

Διαβάστε επίσης:

Βιβλίο: Εύα Πάλμερ-Σικελιανού, Υφαίνοντας τον μύθο μιας ζωής

Βιβλίο: Μύθοι & Ζωολόγιο

Βιβλίο: Οι γλώσσες των ζώων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 15:47