search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 15:39
MENU CLOSE

HBO Max: «Μαύρη τρύπα» τριών δισ. δολαρίων αναγκάζει την πλατφόρμα σε ανασχεδιασμό – «Παγώνει» ευρωπαϊκές παραγωγές (photos/videos)

07.07.2022 12:21
HBO MAX

Σε ματαίωση σχεδιασμών ανάπτυξης πρωτογενούς περιεχομένου προχωρά το HBO Max επί ευρωπαϊκού εδάφους προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση που προκάλεσε η συγχώνευση των μητρικών εταιρειών Warner Bros-Discovery και ο νέος στόχος είναι η εξοικονόμηση τριών δισ. δολαρίων.

Για το λόγο αυτό αναστέλλει σχέδια παραγωγής περιεχομένου στις σκανδιναβικές χώρες (Δανία, Σουηδία, Νορβηγία, Φινλανδία), την Ολλανδία, την Κεντρική Ευρώπη και την Τουρκία και πρόκειται να κατεβάσει περιεχόμενο προκειμένου να απελευθερωθούν συμφωνίες αδειοδότησης σε άλλες οπτικοακουστικές δραστηριότητες της εταιρείας.

Η απόφαση αναϊεράρχησης προτεραιοτήτων στις υπηρεσίες streaming της Warner Bros-Discovery (WBD), που αποκάλυψε το περιοδικό Variety, έχει προκαλέσει κύμα ανησυχία στο προσωπικό της πλατφόρμας επί ευρωπαϊκού εδάφους που εκτιμά ότι θα επιφέρει απολύσεις.

«Καθώς συνεχίζουμε να δουλεύουμε στον συνδυασμό των HBO Max και Disney+ στη λογική μιας παγκόσμιας υπηρεσίας διαρκούς ροής που αναδεικνύει το εύρος του περιεχομένου της Warner Bros Discovery, επανεξετάζουμε το ήδη υπάρχον περιεχόμενο στις OTT υπηρεσίες μας. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίσαμε να αφαιρέσουμε ορισμένο από το πρωτότυπο περιεχόμενο του HBO Max στη Σκανδιναβία και την Κεντρική Ευρώπη. Σταματήσαμε επίσης την υλοποίηση ανάπτυξης περιεχομένου στην Ολλανδία και την Τουρκία που είχαν αρχίσει από πέρυσι», ήταν η δήλωση -με προσεκτική διατύπωση- του εκπροσώπου της Warner Bros.

Και συνέχισε εξίσου προσεκτικά λέγοντας ότι η δέσμευση της επιχείρησης σε αυτές τις αγορές δεν θα αλλάξει σημειώνοντας πως «θα εξακολουθήσουμε να παραγγέλνουμε στις τοπικές αγορές οπτικοακουστικές παραγωγές για τα γραμμικά κανάλια μας που λειτουργούν σε αυτές τις περιοχές και εξακολουθούν να αγοράζουμε πρόγραμμα από τρίτους για τις διαρκούς ροής υπηρεσίες μας».

Ισχυρό πλήγμα στην ευρωπαϊκή οπτικοακουστική παραγωγή

Η είδηση κοινοποιήθηκε με μέιλ στο προσωπικό και τους συνεργάτες του αμερικανικού οπτικοακουστικού κολοσσού και εκτιμάται ότι θα προκαλέσει βαρύ πλήγμα στις κατά τόπους αγορές που δραστηριοποιούνται στον χώρο της παραγωγής σειρών, ταινιών, εκπομπών.

Ταυτόχρονα θέτει σε αμφισβήτηση και μάλλον εκθέτει την -αξιοσέβαστη, όπως χαρακτηρίζεται- ομάδα του HBO Max Europe η οποία μόλις τον περασμένο Μάρτιος είχε γνωστοποιήσει τη λίστα επιθυμιών της σε ευρωπαίους παραγωγούς και σεναριογράφους στη διάρκεια του περίφημου Series Mania Festival που διοργανώνεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή στη Λιλ της Γαλλίας.

Κάποιες από τις επιτυχημένες σειρές του HBO Max, όπως η σεξουαλική κωμωδία «Lust» και το οικογενειακό δράμα «Kamikaze» είναι σκανδιναβικές παραγωγές (Σουηδίας και Δανίας, αντιστοίχως).

Η μητρική εταιρεία της υπηρεσίας streaming αποσαφηνίζει πως ό,τι πρόγραμμα βρίσκεται ήδη σε παραγωγή θα συνεχίσει και θα υλοποιηθούν κάποια άλλα σχέδια που έχουν ήδη συμφωνηθεί αλλά η Warner Bros δεν έχει ανακοινώσει. Όμως κάποιες από αυτές πιθανόν να πωληθούν σε άλλες πλατφόρμες ώστε η WBD να έχει περισσότερες ευκαιρίες αδειοδότησης σε άλλες περιοχές και υπηρεσίες της.

Από το HBO Max πάντως θα αφαιρεθούν η επιτυχημένη ουγγρική σειρά «the Informant» και οι σκανδιναβικές «Lust» και «Kamikaze».

Τη γλιτώνουν Ισπανία – Γαλλία

Από τη νέα στρατηγική εξαιρούνται η γαλλική και η ισπανική αγορά. Οι ισπανικές/ισπανόφωνες παραγωγές πάνε καλά στο HBO Max διότι πέραν της Ισπανίας έχουν διείσδυση στην τεράστια αγορά της Λατινικής Αμερικής αλλά και στις ΗΠΑ, σημαντικό ποσοστό πληθυσμού της οποίας είναι ισπανόφωνο.

Η Γαλλία για διαφορετικούς λόγους παραμένει στα πλάνα της WBD, παρότι το HBO Max δεν έχει αρχίσει τη λειτουργία του εκεί. Η γαλλική νομοθεσία με τις ποσοστώσεις που ορίζει στους παρόχους περιεχομένου διαρκούς ροής και που ενσωματώνει την ευρωπαϊκή Οδηγία για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών Μέσων, διαμορφώνουν μια ισχυρή αγορά παραγωγής περιεχομένου που θεωρείται απίθανο η Warner να την χάσει.

Πίσω από την λεξιμαγεία των δηλώσεων, στην ευρωπαϊκή ομάδα του HBO Max βλέπουν αθρόες απολύσεις, αν και για την ώρα δεν έχει ακουστεί κάτι.

Η αναδιάρθρωση ωστόσο εκτιμάται ότι θα έχει μεγάλες επιπτώσεις σε όλο τον παραγωγικό οπτικοακουστικό τομέα της Ευρώπης ο οποίος έχει αναθαρρήσει από τις ευκαιρίες που αναδύονται με την ανάπτυξη των μεγάλων «παικτών» του streaming επί ευρωπαϊκού εδάφους και τα σχέδια για αναθέσεις προγραμμάτων που προαναγγέλλουν. Μέχρι τώρα ειδικά η ομάδα του HBO Max Ευρώπης, με τη σταθερότητα και τη συνέπεια που εμφάνιζε είχε κερδίσει, όπως αναφέρεται, την εκτίμηση των εταιρειών παραγωγής στις επί μέρους ευρωπαϊκές αγορές.

Εκτιμάται πως η κίνηση της WBD εν μέρει υπαγορεύεται από την αυξημένη επαγρύπνηση της Wall Street η οποία το τελευταίο διάστημα εξετάζει πολύ προσεκτικά την αγορά υπηρεσιών streaming έπειτα από τη σημαντική απώλεια συνδρομητών του Netflix και τη τρομακτική βουτιά της μετοχή του.

Διαβάστε επίσης:

Άγριες Μέλισσες: Σήμερα το συγκλονιστικό φινάλε (Video)

Survivor: Ο Στάθης Σχίζας ο μεγάλος νικητής – Η ώρα της ανακοίνωσης, τα καυτά φιλιά και η αποκάλυψη για το έπαθλο (Videos)

ΕΡΤ1: Χάνει τον ύπνο του στο «Κάνε ότι κοιμάσαι» ο Σπύρος Παπαδόπουλος

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 15:38