search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 09:05
MENU CLOSE

Πτώση ελικοπτέρου στη Σάμο: Έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος – «Ριπή ανέμου μας έφερε “τούμπα”» (videos)

14.07.2022 11:02
samos-elikoptero-ptosi-1-new

Δύο νεκροί και δύο διασωθέντες είναι ο απολογισμός από την πτώση του πυροσβεστικού ελικοπτέρου, που επιχειρούσε στη φωτιά που είχε ξεσπάσει στη Σάμο.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων θα πραγματοποιήσει έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια του δυστυχήματος, ενώ φως στην υπόθεση αναμένεται να ρίξουν και οι καταθέσεις των διασωθέντων.

Σύμφωνα με μαρτυρίες από το νησί, ο αέρας ήταν τόσο δυνατός, που ίσως αυτή να είναι η αιτία του δυστυχήματος. Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, ακούστηκε ένας εκκωφαντικός θόρυβος και το ελικόπτερο εξαφανίστηκε σε λίγα δευτερόλεπτα μέσα στη θάλασσα.

«Στο σημείο που βρισκόμασταν πάνω στο βουνό, βλέπαμε την εξέλιξη. Προσωπικά δεν το είδα να πέφτει, αλλά το είδαν πολλοί, το είδαν από το απέναντι νησί που παρακολουθούσαν τη φωτιά. Το είδαν όλοι να φορτώνει και την ώρα που πάει να απογειωθεί να το καθηλώνει ο αέρας. Ο αέρας χθες ήταν κάτι το φοβερό. Είχες την εντύπωση ότι πετούσε πέτρες. Ήταν πολύ δύσκολη, ειδικά προς το βράδυ που δυνάμωνε, η κατάσταση», δήλωσε στο OPEN ο δήμαρχος Δυτικής Σάμου, Αλέξανδρος Λυμπέρης.

Το ελικόπτερο είχε απογειωθεί στις 16:39 από τη Σάμο για να συμμετάσχει στην κατάσβεση της πυρκαγιάς και το δυστύχημα συνέβη στις 17:55.

Ο Μολδαβός μηχανικός, που ήταν και ο πρώτος που βρέθηκε ζωντανός, παρέμενε στο νερό επί 35 λεπτά ενώ στις πρώτες του δηλώσεις ανέφερε ότι είχε δει και τα άλλα τρία άτομα να βρίσκονται στη θάλασσα. Επίσης ανέφερε ότι υπήρχαν μεγάλα κύματα και ισχυρά θαλάσσια ρεύματα. Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ότι την ώρα που το ελικόπτερο πλησίαζε στη θάλασσα για υδροληψία, ισχυρή ριπή ανέμου χτύπησε το ελικόπτερο και το έφερε «τούμπα». Ο μηχανικός είπε ότι όλοι οι επιβαίνοντες βρέθηκαν στη θάλασσα, αλλά στη συνέχεια και με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν έχασε τα υπόλοιπα μέλη.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών για τον εντοπισμό των άλλων τριών μελών, ο δεύτερος που εντοπίστηκε ήταν ο Έλληνας -σύνδεσμος του πληρώματος- ο οποίος δεν κατάφερε να επιζήσει, ενώ νεκρός βρέθηκε και ο Ρουμάνος συγκυβερνήτης. Αρκετές ώρες αργότερα από την πτώση, εντοπίστηκε ζωντανό το τέταρτος μέλος, ο Μολδαβός πιλότος, ο οποίος βρέθηκε στην περιοχή Πλάκα με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι τα θαλάσσια ρεύματα τον έβγαλαν στην στεριά.

Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ, δύο από τους επιβαίνοντες που εντοπίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή, μεταφέρθηκαν στην ξηρά χωρίς τις αισθήσεις τους. Έγινε επιτόπια προσπάθεια ανάνηψής τους με ΚΑΡΠΑ, προσπάθεια που συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια της διακομηδής τους στο νοσοκομείο, η οποία όμως δεν έφερε αποτελέσματα και όταν έφτασαν στο νοσοκομείο οι γιατροί βεβαίωσαν το θάνατό τους.

Διαβάστε επίσης:

Δήμητρης Λιγνάδης: Βγαίνει από τη φυλακή μια μέρα μετά την καταδίκη του για δύο βιασμούς

Λιβαδειά: Δύο νεκροί και τρεις τραυματίες σε τροχαίο – Έχασαν τον έλεγχο και έπεσαν στο ποτάμι

Φωτιά στην Σάμο: Οριοθετήθηκε το πύρινο μέτωπο – Δεν κινδυνεύει ο οικισμός του Λιμνιώνα (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 09:03