search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 22:21
MENU CLOSE

Τσίπρας: Δεν θα ακολουθήσουμε τον Μητσοτάκη στον διχαστικό κατήφορο – Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από την ψηφοφορία (Video)

14.07.2022 15:58
tsipras-vouli-aei

Για αλαζονεία, κυνισμό, τοξικότητα και εσκεμμένη πρόκληση διχαστικού κλίματος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή κατά τη δεύτερη μέρα της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας – για το οποίο σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται πως θα μείνει στα χαρτιά, ανακοινώνοντας παράλληλα την αποχώρηση της κοινοβουλευτικής ομάδας από την ψηφοφορία.

Ξεκινώντας από τα θέματα της επικαιρότητας αναφέρθηκε εισαγωγικά στην χθεσινή τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά την οποία ο πρωθυπουργός συνέδεσε την εμπρηστική επίθεση στον Real FM  με την αξιωματική αντιπολίτευση. Ο Αλέξης Τσίπρας τον κατηγόρησε ότι αξιοποίησε το γεγονός κι έσπευσε στη Βουλή κατά την πρώτη μέρα συζήτησης του νομοσχεδίου και όχι κατά την ημέρα ψήφισής του «για να επωφεληθεί μιας άθλιας εμπρηστικής επίθεσης» και να προβεί σε μια «πρωτοφανή ακρότητα», να συνδέσει την επίθεση με την πολιτική αντιπαράθεση και να αφήσει επιπλέον «αισχρά υπονοούμενα για τους πολιτικούς του αντιπάλους».

Στο σημείο αυτό, κάνοντας μια δήλωση προθέσεων, εκ μέρους ολόκληρης της Κοινoβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υπογράμμισε: «το γάντι του διχασμού που μας πέταξε χθες ο κ. Μητσοτάκης, εμείς δεν πρόκειται να το σηκώσουμε». Και συνέχισε, χειροκροτούμενος από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: «Στον στόχο του διχασμού που θέλει για ίδιον όφελος να παρασύρει και την κοινωνία, εμείς θα αντιτάξουμε τον στόχο της ενότητας της κοινωνίας, εναντίον του ίδιου και της καταστροφικής πολιτικής του».

Παραφράζοντας για ακόμη μια φορά την φράση του Ηλία Ηλιού σημείωσε: «Θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα κύριοι, θα σας ταράξουμε στην πολιτική ψυχραιμία, τη νηφαλιότητα και την υπευθυνότητα, δεν θα παρασυρθούμε στον τοξικό σας κατήφορο, είναι επικίνδυνος για τη Δημοκρατία».

Απέδωσε δε την χθεσινή κίνηση του πρωθυπουργού στο πολιτικό του αδιέξοδο, το «αδιέξοδο της ανεπάρκειάς του να διαχειριστεί τις κρίσεις που μεγένθυνε και πολλαπλασίασε».

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ουσιαστικά για υποκρισία λέγοντας ότι πήγε να εκμεταλλευτεί το γεγονός της άθλιας επίθεσης σε ένα ραδιοφωνικό σταθμό την ώρα συνέχεια που η Κομισιόν (χθες) στην έκθεσή της εκφράζει τις ανησυχίες της για την ελευθερία του Τύπου, και λέει ότι υπάρχει θέμα με το καθεστώς προστατευόμενων μαρτύρων, ότι παρακολουθούνται, διώκονται, ακόμα και δολοφονούνται.

Η δήλωση Βερναρδάκη

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην αφορμή της χθεσινής απρέπειας του πρωθυπουργού στη δήλωση Βερναρδάκη, για την οποία σημείωσε ότι είναι καταδικαστέα και δεν εκφράζει ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε τον ίδιο. Σημείωσε όμως πως αποσύρθηκε αμέσως  κι επιτέθηκε στον Μητσοτάκη λέγοντας ότι δεν είναι ένδειξη πολιτικούς ήθους να απαντά στους αντιπάλους του κατηγορώντας τους ως «τσογλάνια», με αφορμή την δήλωση περί «εκτσογλανισμού της πολιτικής ζωής».

Ορμώμενος από την φράση αυτή, συνέχισε λέγοντας θα σας πως εγώ τι σημαίνει «εκτσογλανισμός» της πολιτικής και παρέπεμψε σε πρόσφατα γεγονότα της επικαιρότητας αρχής γενομένης από την χθεσινή απόφαση για την αποφυλάκιση του Δημήτρη Λιγνάδη.

Εκτσογλανισμός είπε, είναι «όταν η κοινωνία αισθάνεται ότι δεν υπάρχει δίκαιη δικαιοσύνη» και «όταν είσαι άνθρωπος της εξουσίας, είσαι φίλος υπουργών και καναλαρχών περιβάλλεσαι από ασυλία. Ακόμα και αν είσαι βιαστής ανηλίκων όπως ο εκλεκτός σας κ. Λιγνάδης, που θα μας κουνάει το δάχτυλο τώρα ότι ήταν πολιτικά τα κίνητρα της δίωξής του».

·       «Το αίσθημα της ατιμωρησίας και της αδικίας που μου μετέφεραν χθες οι γονείς του Ζακ, που οι δράστες της δολοφονίας του είναι ελεύθεροι σκανδαλωδώς μετά την καταδίκη τους και προπηλάκιζαν τη Μάγδα Φύσσα μέσα στο δικαστήριο». 

·       «η έξωση συνταξιούχου από πρώτη κατοικία για χρέη 15.000 ευρώ σε πιστωτικές κάρτες, ενώ ο κ. Μητσοτάκης έχει δάνεια 1,3 εκατ, το υπουργικό σας συμβούλιο 12,4 εκατ. Και η ΝΔ 350 εκατ. Ευρώ και για εσάς δεν τρέχει τίποτα. Κανείς δεν μιλάει για αυτά, αν είναι ρυθμισμένα». 

·       «η λεηλασία των νοικοκυριών από τη ΔΕΗ και τα golden boys που μοιράζονται μπόνους 16 εκατ. Ευρώ με μισθούς 360.000 το χρόνο, ενώ η πλειοψηφία δεν βγάζει το μήνα. Πρώτη στην Ευρώπη σε ακρίβεια ρεύματος στις επιχειρήσεις, τρίτη στα νοικοκυριά σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν». 

·       «η αισχροκέρδεια των παραγωγών που θα φορολογούσατε, που από 1,5 δις. ο κάνατε αρχικά 930 εκατ, το πήγατε στα 600, για να μας πείτε σήμερα ότι είναι μόλις 300 εκατ. Ευρώ. Και τελικά λέτε θα πάρετε 270 εκατ.»

·       «ότι τάξατε power pass 600 ευρώ επιστροφή για τη ρήτρα αναπροσαρμογής και οι πολίτες βλέπουν στους λογαριασμούς τους μεσοσταθμικά μόλις 17 ευρώ το μήνα. Αυτό είναι εκτσογλανισμός, το ψέμα, η κοροϊδία, η εξαπάτηση. 

·       «ότι δίνετε τιμητική πολιτογράφηση σε έναν τούρκο καταζητούμενο της Ιντερπόλ, υμνητή του ψευδοκράτους, ενώ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που ζουν τριάντα χρόνια στην Ελλάδα και έχουν κάνει παιδιά εδώ δεν θα την πάρουν ποτέ. Αυτός επειδή έχει λεφτά μπορεί, αυτό είναι εκτσογλανισμός».

Στην συνέχεια στράφηκε προς τον υφυπουργό Παιδείας Άγγελο Συρίγο σχετικά με τα όσα είχε πει πριν λίγο από το βήμα της Βουλής, δηλώνοντας «έκπληκτος» για την προσπάθεια αναθεώρησης της ιστορίας. «Είστε βουλευτής της ΝΔ, όχι του ΛΑΟΣ ή της Χρυσής Αυγής. Είπατε ότι το Πολυτεχνείο είναι ένας μύθος της μεταπολίτευσης και σε αυτό το μύθο οικοδομήθηκε το Δημόσιο πανεπιστήμιο. Είναι αυτή η θέση της ΝΔ; Του κόμματος του Κωνσταντίνου Καραμανλή;» διερωτήθηκε εκφράζοντας την εκτίμηση πως είτε ο Συρίγος είπε τα παραπάνω «για να επανεκλεγεί βουλευτής από το ακροδεξιό ακροατήριο» είτε πρόκειται για κεντρική γραμμή του Μητσοτάκη «που μας είπε ότι δεν αναγνωρίζει την έννοια λαός, μάλλον γιατί έχει ερωτευθεί το αρκτικόλεξο ΛΑ.Ο.Σ». 

Στο σημείο αυτό στράφηκε και προς το Κίνημα Αλλαγής, λέγοντας «με αυτούς θα φτιάξετε σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση; Με αυτούς με αυτές τις θέσεις»;

Στο δεύτερο σκέλος της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε με τα θέματα του νομοσχεδίου λέγοντας πως αντιδρά σε αυτό το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας.

«Καλούμαστε να ψηφίσουμε» είπε,  «ένα νομοσχέδιο που έχει ένα μοναδικό χαρακτηριστικό: δεν συμφωνεί κανείς από τους άμεσα ενδιαφερόμενους. Οι Σύγκλητοι, οι Σύλλογοι καθηγητών, όλες οι ομοσπονδίες εργαζομένων στα πανεπιστήμια, η Σύνοδος Πρυτάνεων, οι φοιτητές. Ούτε καν η ΔΑΠ, η φοιτητική σας παράταξη δεν συμφωνεί, έβγαλε ανακοίνωση να σας καταγγείλει».

Αναφέρθηκε δε στην επιστολή διαμαρτυρίας από 1.000 επιφανείς επιστήμονες από πολλές χώρες και άλλους τόσους πανεπιστημιακούς από όλη την Ελλάδα που ζητούν την απόσυρσή του.

«Δεν διαφωνεί μόνο όλη η αντιπολίτευση» αλλά το σύμπαν όμως «ουδόλως σας απασχολεί», γιατί «έχετε φανατισμό κατά του δημοσίου πανεπιστημίου και προσήλωση στην κερδοσκοπία της Παιδείας, αποφεύγετε τη συζήτηση για τα πραγματικά προβλήματα».

Διαβάστε επίσης:

Βερναρδάκης: Έκανα μεγάλο ατόπημα – Αν έλεγα ότι η Κεραμέως είναι η Μήδεια της Παιδείας ίσως να μην υπήρχε αντίρρηση

Επιμένει η κυβέρνηση: «Ο ΣΥΡΙΖΑ πολιτεύεται με απρέπεια και ευτέλεια»

Βαρουφάκης: «Με αυτά που έχει υπογράψει ο Τσακαλώτος δεν τον λες αριστερό» (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 22:21