search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 12:19
MENU CLOSE

Ενέργεια: Με τον φόβο του δελτίου στο ρεύμα κινείται η κυβέρνηση – Σχέδιο σαράντα ημερών για να αντιμετωπίσει την κατάσταση

15.07.2022 06:00
Maximou_new

Η χθεσινή προειδοποίηση της Gazprom ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφαλή λειτουργία του αγωγού Nord Stream 1 θορύβησε, όπως φαίνεται, την κυβέρνηση, η οποία μέχρι πρότινος εμφανιζόταν ιδιαιτέρα αισιόδοξη, καθώς, όπως έλεγαν κυβερνητικά στελέχη, η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει τα λιγότερα προβλήματα δεδομένου ότι δεν είναι άμεσα εξαρτημένη από τους Ρώσους.

Το μήνυμα του Γάλλου προέδρου Μακρόν, ωστόσο, ότι πρέπει να προετοιμαζόμαστε για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα και οι δραματικές δηλώσεις των Γερμανών αξιωματούχων ότι «οι πολίτες πρέπει να ξεχάσουν την ευημερία που είχαν εδώ και χρόνια» θορύβησε τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου. Όπως λένε, άλλωστε, οι ειδικοί ένα ενδεχόμενο πρόβλημα στην Γερμανία θα λειτουργήσει σαν ντόμινο φέρνοντας όχι μόνο ψηλές τιμές στην ενέργεια, αλλά και έλλειψη σε όλη την Ευρώπη.

Χθες το απόγευμα, λοιπόν, πραγματοποιήθηκε νέα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή των συναρμοδίων κυβερνητικών στελεχών και παραγόντων της αγοράς, προκειμένου να γίνει μία αποτίμηση των βημάτων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την ενεργειακή θωράκιση της χώρας.

Οι πληροφορίες λένε ότι τα κυβερνητικά στελέχη έχουν επικεντρωθεί σε δυο σημαντικές ημερομηνίες . Στην 20ή Ιουλίου, όποτε και θα ανακοινωθεί το σχέδιο της Κομισιόν, το οποίο θα αποτελέσει βάση για συζήτηση στο συμβούλιο των υπουργών ενέργειας και στην 25η Ιουλίου, όπου στην Ελλάδα οι εταιρείες ενέργειας θα πρέπει να ανακοινώσουν την τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθήσουν τον Αύγουστο.

Με δεδομένο ότι η εξάρτηση της χώρας από το υγροποιημένο αέριο έχει αυξηθεί ιδιαίτερα – μόνο το πρώτο εξάμηνο έφτασε σε ποσοστό 47,4% ενώ τα φορτία που φτάνουν στην Ρεβυθούσα είναι δυόμιση φορές περισσότερα από πέρυσι – όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει αυτό τον δρόμο για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που για την ώρα μοιάζει ασφαλής. Ασφαλής αλλά και ιδιαίτερα ακριβός .

Οι ίδιες πηγές, μάλιστα, επιμένουν ότι η κυβέρνηση κάθε ενάμιση μήνα (40 ημέρες) ανανεώνει τις συμφωνίες με τις προμηθεύτριες χώρες, καθώς δεν θέλει να βρεθεί μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις.

Την ίδια στιγμή επιβεβαιώθηκε, πάντως, η επιστροφή της κυβέρνησης στον λιγνίτη, αν και, σύμφωνα με τους ειδικούς, η όλη διαδικασία είναι χρονοβόρα, ιδιαίτερα από την στιγμή που οι περισσότερες λιγνιτικές μονάδες έχουν κλείσει.

«Οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο έχουν ετοιμότητα έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα χρησιμοποίησης diesel. Παράλληλα, οι διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες της Δ.Ε.Η. συνεχίζουν να λειτουργούν… ( δεν παρουσιάζουν ελλείψεις, ενώ τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει και η λειτουργία της νέας λιγνιτικής μονάδας, Πτολεμαΐδα 5”)» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Χθες πάντως ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε από την Επιτροπή Διαχείρισης Ενεργειακών Κρίσεων του ΥΠΕΝ, για τα εναλλακτικά σενάρια που έχει επεξεργαστεί η Επιτροπή σε περίπτωση μειωμένης διάθεσης ή και πλήρους διακοπής ρωσικού φυσικού αερίου.

Κυβερνητικοί παράγοντες σημείωναν, μάλιστα, ότι πλέον βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τους αξιωματούχους άλλων χωρών, καθώς, κανείς δεν μπορεί να δώσει απόλυτες διαβεβαιώσεις ότι τα πράγματα θα κυλίσουν ομαλά το επόμενο χρονικό διάστημα.

Διαβάστε επίσης:

Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ – Απείχε ο ΣΥΡΙΖΑ από την ψηφοφορία

Δημοσκόπηση Pulse: Στις 8 μονάδες η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ – Ανησυχία για ελληνοτουρκικά και ακρίβεια

Σύσκεψη για ενέργεια: Η Ελλάδα σε ευνοϊκότερη θέση από άλλες χώρες της ΕΕ – Αυξάνεται η συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 12:18