search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:18
MENU CLOSE

Λέκκας: «Όσα δεν έχουν καεί, θα καούν νομοτελειακά» (videos)

21.07.2022 11:02
lekkas_new

Ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, αναφέρθηκε στα αίτια των πυρκαγιών στην Αττική, σημειώνοντας πως «δεν υπάρχει χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός και ξεκάθαρη νομοθεσία».

Μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε πως «δεν υπάρχει χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός και ξεκάθαρη νομοθεσία. Όπου θέλει χτίζει ο καθένας και στη συνέχεια έρχεται το κράτος και νομιμοποιεί τα αυθαίρετα που ως το επί το πλείστον βρίσκονται σε επικίνδυνες περιοχές» είπε και συνέχισε:

«Δεν υπάρχουν οι κατάλληλες μελέτες πριν δοθεί μία περιοχή στον πολεοδομικό σχεδιασμό για να δουν τους κινδύνους και στη συνέχεια υπάρχει μία δαιδαλώδης διαδικασία που επιβραβεύει όσους αυθαιρετούν. Και στη συνέχεια εκατοντάδες αυθαίρετα στην Αττική δεν μπορούν να κατεδαφιστούν για διάφορους λόγους που αντιστοιχούν σε νομοθετικά κοινά».

Παράλληλα, τόνισε τη σημασία της ατομικής ευθύνης: «Βλέπουμε δέντρα να εφάπτονται των κατοικιών, πολλές φορές θέλουμε το δέντρο να μπαίνει μέσα στο σαλόνι μας».

«Κάποιος που επιλέγει να ζήσει σε μία περιοχή με πολύ πιο καλές συνθήκες από ό,τι στο κέντρο της Αθήνας, πρέπει να επωμιστεί και το κόστος αυτής της απόφασης, δεν θα το επωμιστεί ο κάτοικος στο κέντρο της Αθήνας».

Επίσης, προτείνει «για την περίπτωση των μικτών ζωνών αστικών και δασικών περιοχών, να υπάρχει ένα σαφές πλαίσιο για το πώς κάνουμε ό,τι κάνουμε στις ζώνες μείξης».

Είπε ακόμα ότι η πυρκαγιά επιφέρει ακόμα ένα κύκλο καταστροφικών φαινομένων, όπως κατολισθήσεις και πλημμυρικά φαινόμενα, που επιταχύνουν την εμφάνισή τους, ερημοποίηση της περιοχής.

«Χρειάζονται σωστικές παρεμβάσεις στις περιοχές που έχουν καταστραφεί και ενέργειες πρόληψης, γιατί οι περιοχές που δεν έχουν καεί ακόμη, θα καούν νομοτελειακά, δεν υπάρχει περίπτωση».

Στη συνέχεια, περιέγραψε την πιο τραγική εικόνα που αντίκρισε από την φωτιά στην Πεντέλη: «Η πιο τραγική εικόνα ήταν μία πλαγιά της Πεντέλης που έμοιαζε σαν βομβαρδισμένη με αμέτρητους κρατήρες. Ήταν μια περιοχή που είχαν αναδασώσει οι εθελοντικές οργανώσεις. Είχαν μείνει μόνο οι κρατήρες στη βάση των δέντρων, για να ποτίζονται τα δέντρα. Φοβερή εικόνα. Κατάμαυρη περιοχή».

Μιλώντας στο Open TV, υπογράμμισε επίσης την ταχύτητα της εξέλιξης της κρίσης. «Περιμέναμε όλα αυτά να συμβούν μετά το 2040. Είναι η κλιματική κρίση σε εξέλιξη. Από τώρα και πέρα, οι προϋποθέσεις για ανάπτυξη πυρκαγιών θα υπάρχουν σε μεγαλύτερο βαθμό».

Και όπως τόνισε, ενώ «στον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας εδώ και 30 χρόνια έχουμε κάνει τον Αντισεισμικό Κανονισμό και η Ελλάδα είναι πολύ ανθεκτική στους σεισμούς, αντίστοιχος κανονισμός δεν υπάρχει για τις φωτιές και τις πλημμύρες, μόνο κάποιες οδηγίες».

Διαβάστε επίσης:

Απάντηση Πατούλη στον πατέρα της Στεφανίδη: «Η Περιφέρεια Αττικής δεν είναι Πυροσβεστική»

Κίνηση τώρα: Στο «κόκκινο» ο Κηφισός – Προβλήματα σε κέντρο και Πειραιά (live χάρτης)

Αλέξης Κούγιας: Στο πειθαρχικό του ΔΣΑ για τις φωτογραφίες των μαρτύρων στη δίκη Λιγνάδη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:12