search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 10:24
MENU CLOSE

Τήνος: Για το Taxidi αφήσαμε (για λίγο) τα χωριά και πήγαμε στη Χώρα

21.07.2022 21:37
taxidi-tinos-gastronomos-1170×658

Πρωινό, ελαφριά γεύματα και αντικείμενα ντιζάιν σε μια όμορφη εσωτερική αυλή που αξίζει να ανακαλύψεις

Σε αντίθεση με τα χωριά του νησιού, η Χώρα της Τήνου δεν φημίζεται για την ατμόσφαιρά της. Το ανάποδο ισχύει για το Taxidi, το concept store που άνοιξε εκεί πριν λίγες εβδομάδες. Από την βαβούρα του λιμανιού ένας στενός διάδρομος σε βγάζει στην ήρεμη εσωτερική του αυλή με τα δεντράκια, τα μυρωδικά και τα αναρριχώμενα.

Το φως από ψηλά, το μικρό κομμάτι θάλασσας που μένει ως θέα στο βάθος και η καλή μουσική φτιάχνουν ένα απρόσμενα ζεν αλλά και ζωηρό σκηνικό ενώ στα τραπέζια σερβίρεται ωραίο πρωινό, ελαφριά γεύματα με έμφαση στην πρώτη ύλη, νόστιμα spritz και κοκτέιλ. Ένα κατάστημα-γκαλερί με επιλεγμένα αντικείμενα ντιζάιν συμπληρώνει το πρότζεκτ, που θα εξελίσσεται συνεχως και θα ξεκινήσει σύντομα να διοργανώνει εκθέσεις και καλλιτεχνικά workshops για ενήλικες και παιδιά.

Πίσω από το Taxidi βρίσκεται ένα ζευγάρι με ενδιαφέρουσα πορεία στον χώρο του ντιζάιν, της τέχνης και της μόδας. O Τηνιακός −γεννημένος στην Καρδιανή− Μάνθος Καλούμενος και η Γαλλο-Βελγίδα σύντροφός του Virginie Muys (Piece D’ Anarchive, Disciplines) έχουν επιμεληθεί κάθε λεπτομέρεια του χώρου. «Η ιστορία της Τήνου είναι πλούσια σε πολιτιστικές ανταλλαγές, καλλιτεχνική δραστηριότητα, χειροτεχνία. Εδώ γεννήθηκαν διάσημοι γλύπτες και ζωγράφοι.

Παρόλα αυτά νιώθαμε ότι έλειπε από το νησί ένας χώρος που να είναι ταυτόχρονα πολιτιστικό κέντρο, καφέ, workshop» λέει η Virginie. «Φανταστήκαμε έναν τόπο όπου άνθρωποι όλων των ηλικιών θα μπορούν να συναντηθούν, να χαλαρώσουν και να μοιραστούν πράγματα. Να πιουν τον καφέ τους, να διαβάσουν ένα βιβλίο, να ακούσουν έναν ωραίο δίσκο, να ανακαλύψουν καινούργιους καλλιτέχνες. Εδώ μπορούν επίσης να εξερευνήσουν μια συλλογή από επιλεγμένα αντικείμενα −από ρούχα μέχρι έπιπλα και από βιβλία μέχρι φυσικά προϊόντα− απολαμβάνοντας παράλληλα κρασί, ποτό και φαγητό» συμπληρώνει.

Πρωινό με φρέσκα υλικά, ελαφριά γεύματα, φαγητό για μοίρασμα αλλά και αρκετές vegan επιλογές συνθέτουν το μενού που δημιούργησε η designer και σεφ Χριστίνα Κοτσιλέλου. Τα λαχανικά και τα φρούτα που χρησιμοποιεί έρχονται στη πλειονότητά τους από τοπικούς παραγωγούς και από τη φάρμα περμακουλτούρας Tinos Ecolodge, ενώ οι μαρμελάδες και τα γλυκά του κουταλιού είναι από «Το περιβόλι της Νικολέτας», τη μικρή επιχείρηση της Τηνιακής μαγείρισσας Νικολέτας Φωσκόλου.

Ανάμεσα στις επιλογές για πρωινό ξεχωρίσαμε το ανοιχτό σάντουιτς με φρυγανισμένο προζυμένιο ψωμί, καρίκι, ροζ ντομάτα, σπιτικές πίκλες κρεμμυδιού και κρίταμο, όπως και το μπριός με βούτυρο αμυγδάλου και μαρμελάδα βερύκοκο που έρχεται πασπαλισμένο με χοντροκομμένους ξηρούς καρπούς και ακατέργαστους κόκκους κακάο. Το απόγευμα μετά το μπάνιο, στη δροσιά της αυλής μπορεί κανείς να παραγγείλει το spritz του και να τσιμπήσει μπρουσκέτες, σαλάτες ή τοπικά τυριά και αλλαντικά. Δοκιμάσαμε τηn τραγανή σαλάτα με κορδέλες κολοκυθιού, αγκινάρα Τήνου και κουκουνάρι, το «gazpacho χωριάτικης σαλάτας» με τυράκι Τήνου, βασιλικό και ξηρούς καρπούς, τη μπρουσκέτα με φανταστικά ντοματίνια από το Tinos Ecolodge, βερύκοκο και σχοινόπρασο, αλλά και ένα προσεγμένο πλατό με καρίκι, παλαιωμένη γραβιέρα Τήνου, ελιές μαριναρισμένες με πορτοκάλι και θυμάρι, σπιτικές πίκλες αγγουριού, πέστο κάππαρης με αμύγδαλο, προζυμένιο ψωμί και τοπικό γλυκό του κουταλιού σταφύλι.

Αρκετά από τα πιάτα αλλάζουν ανάλογα με τα διαθέσιμα προϊόντα της εποχής, όπως το άνυδρο καρπούζι του νησιού που σερβίρεται σε φέτες με μπόλικο τζίντζερ, λάιμ και δυόσμο, που θα αντικατασταθεί σύντομα από μια δροσερή σούπα με σταφύλι, αμύγδαλο, γιαούρτι και αγγούρι.

Όσοι αποφεύγουν το αλκοόλ θα βρουν non alcoholic spritz με βάσεις χειροποίητα σιρόπια από τοπικό μέλι και αποξηραμένα βότανα Daphnis & Chloe. Ο καφές στο Taxidi είναι από την ελληνική εταιρία Kudu ενώ κάποια από τα γλυκά ημέρας έρχονται από το γειτονικό Sol Bakehouse & Coffee Project.

Πηγή: gastronomos.gr

Διαβάστε επίσης:

Κάιλι Τζένερ: «Ζαλίζουν» τα ετήσια έξοδά της – Πόσα χαλάει μέσα σε ένα μήνα

Maya Hawke: Η κόρη της Ούμα Θέρμαν «προκαλεί» στο νέο της video clip – Συμμετοχή σε όργιο και συλλήψεις

Η Μάργκοτ Ρόμπι είναι επισήμως η πιο ακριβοπληρωμένη στο Χόλιγουντ – Το μυθικό ποσό που έλαβε για την «Βarbie»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 09:53