search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 10:09
MENU CLOSE

Facebook: Επιπλέον 150 εκατ δολάρια στο Συμβούλιο που το εποπτεύει (Photos)

27.07.2022 10:51
facebook 2 new

Η Meta πιστεύει στην εποπτεία περιεχομένου, στην ασφάλεια και προστασία των χρηστών του Facebook, αν και αυτό σηκώνει συζήτηση.

Η ουσία είναι ότι η μητρική εταιρεία του Facebook ενισχύσει οικονομικά το Εποπτικό Συμβούλιο που έχει ιδρύσει γι’ αυτό το λόγο με άλλα 150 εκατ. δολάρια- δεν τα λες και λίγα.

Το Εποπτικό Συμβούλιο, ως ανεξάρτητη αρχή, έχει σκοπό να ελέγχει τη λειτουργία του μέσου κοινωνικής δικτύωσης παγκοσμίως και τις πολιτικές που εφαρμόζει και αναλόγως να ενεργεί.

Όπως και να έχει το Εποπτικό Συμβούλιο δημιουργήθηκε για να κάνει ανεπηρέαστο την δουλειά για την οποία συστήθηκε και για τούτο χρηματοδοτείται μέσω καταπιστεύματος.

Όμως αν και θεωρείται θεσμικό όργανο κύρους, η αξία του έχει αμφισβητηθεί κατά καιρούς από την ίδια την εταιρεία που το ίδρυσε καθώς για αποφάσεις του Εποπτικού Συμβουλίου το Facebook εκδήλωσε απροθυμία να τις εφαρμόσει προς τρίτους.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Για παράδειγμα τον περασμένο Μάιο η Meta απέσυρε το αίτημα που η ίδια είχε απευθύνει στο Εποπτικό Συμβούλιο με το οποίο ζητούσε καθοδήγηση στο χειρισμό πολιτικού περιεχομένου που σχετιζόταν με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κίνηση που χαρακτηρίστηκε απογοητευτική από την Ανεξάρτητη Αρχή.

Ωστόσο η Meta σε άλλες περιπτώσεις έχει εμφανιστεί πρόθυμη να ακολουθήσει τις συστάσεις πολιτικής του Συμβουλίου.

Γιατί έχει σημασία όλο αυτό; Διότι ενώ οι αποφάσεις του Εποπτικού Συμβουλίου που σύστησε το Facebook (Meta) είναι δεσμευτικές, οι συστάσεις του σε ζητήματα πολιτικής δεν είναι!

Παρόλα αυτά, το Εποπτικό Συμβούλιο έχει κάλεσε στο παρελθόν το Facebook να εναρμονιστεί με συστάσεις του- οι οποίες δεν έχουν έτσι κι αλλιώς δεσμευτικό χαρακτήρα- και κατά καιρούς η πλατφόρμα δικτύωσης έχει συμφωνήσει και εφαρμόσει αλλαγές.

Το Συμβούλιο έλαβε το πρώτο χρηματοδοτικό «πακέτο», ύψους 130 εκατ. δολαρίων, το 2019 από την Meta- τότε Facebook- και συστήθηκε το 2020.

Με την ίδρυση δε καταπιστεύματος, στο οποίο κατευθύνεται η χρηματοδότηση, διασφαλίζεται η λειτουργία του Εποπτικού Συμβουλίου ως ξεχωριστή οντότητα, ανεξάρτητη από την Meta.

Το Συμβούλιο αμέσως με τη συγκρότηση του άρχισε να εξετάζει προσφυγές χρηστών του Facebook και σε αρκετές περιπτώσεις υποχρέωσε τη Meta να ανατρέψει προηγούμενες τακτικές και αποφάσεις της σε ζητήματα πολιτικής.

Ο επ’ αόριστον αποκλεισμός του Ντόναλντ Τραμπ

Ένα από τα θέματα που έχει ενδιαφέρον είναι το αίτημα που υπέβαλε το Facebook στο Εποπτικό Συμβούλιο, για επ’ αόριστο αποκλεισμό του Ντόναλντ Τράμπ, τον Ιανουάριο του 2021.

Το Συμβούλιο επικύρωσε το αίτημα του Facebook, ωστόσο συνέστησε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης να επανεξετάσει τον όρο «επ’ αόριστο».

Τελικά η Meta ενημέρωσε ότι επέβαλε διετή αποκλεισμό του Τράμπ από πλατφόρμα του και ανακοίνωσε νέες πολιτικές για τον τρόπο με τον οποίον θα χειρίζεται τον λόγο που θα εκφράζουν, μεσω της πλατφμόρμας κοινωνικής δικτύωσης, πολιτικοί στο εξής.

Μένει να γίνει γνωστή από τη μητρική εταιρεία του Facebook η χρονική στιγμή που θα άρει τον διετή αποκλεισμό του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, εντός του 2023, ένα χρόνο δηλαδή πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2024.

Διαβάστε επίσης

Δυνατή μονομαχία τηλεθέασης ανάμεσα σε δελτίο ειδήσεων και σειρά

Βλαδίμηρος Κυριακίδης: Το spoiler που έδωσε για τη «Μουρμούρα»

«Ανοίγει» το μητρώο εγγραφής του ΕΣΡ για τους δημιουργούς οπτικοακουστικού περιεχομένου στο ίντερνετ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 10:09