search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 11:07
MENU CLOSE

Βιβλία για την παραλία

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2241
4/8/2022
07.08.2022 06:00
vivlia-new

Ευάγγελος Βενιζέλος
Εκδοχές πολέμου 2009-2022
Μια συζήτηση με τον Γιώργο Κουβαρά για το παρασκήνιο της οικονομικής κρίσης και όσα ακολούθησαν
Εκδόσεις: Πατάκης
Σελ.: 448

Η δεκαετία 2009-2019, η λεγόμενη δεκαετία της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων, δεν τελείωσε. Έχει την ιδιορρυθμία να εισχωρεί στην περίοδο που ακολουθεί, η οποία δεν σηματοδότησε ποτέ την επάνοδο στην κανονικότητα, καθώς η κρίση με τις πολλαπλές μορφές της έχει καταστεί πλέον συστατικό της κανονικότητας. Μιας κανονικότητας μετανεωτερικής και αρχαϊκής ταυτοχρόνως. Μιας νέας πραγματικότητας που κοιτάζει ως Ιανός προς το μέλλον αλλά και προς το παρελθόν. Το βιβλίο προσπαθεί να τοποθετήσει δύσκολες πολιτικές επιλογές που έγιναν υπό ασφυκτική πίεση και υπό συνθήκες υπαρξιακής εθνικής κρίσης στα ευρωπαϊκά και διεθνή συμφραζόμενά τους και στον ορίζοντα του μακρού ιστορικού χρόνου που ήδη τον χρωματίζει η πανδημία και ο πόλεμος, η Λερναία Ύδρα της Ιστορίας.

Hillary Rodham-Clinton – Louise Penny Κράτος τρόμου Μετάφραση: Νίκος Ιβραηνίας Εκδόσεις: Bell Σελ.: 540

Έπειτα από μια ταραχώδη περίοδο στην αμερικανική πολιτική σκηνή, μια νέα κυβέρνηση ορκίζεται και, προς μεγάλη έκπληξη όλων, ο Πρόεδρος επιλέγει μια πολιτική του αντίπαλο για την καίρια θέση της υπουργού Εξωτερικών. Δεν υπάρχει καμία απολύτως συμπάθεια ανάμεσα στον Πρόεδρο των ΗΠΑ και την Έλεν Άνταμς, τη νέα υπουργό. Όμως με αυτή τη στρατηγική κίνηση ο Πρόεδρος απαλλάσσεται από μία από τις σκληρότερες επικρίτριές του. Κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσημης ομιλίας του Προέδρου στο Κογκρέσο, μια νεαρή διπλωματική υπάλληλος που ασχολείται με θέματα του Πακιστάν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ δέχεται ένα περίεργο SMS από έναν άγνωστο αριθμό. Πολύ αργά, αντιλαμβάνεται πως το μήνυμα είναι μια βιαστικά κωδικοποιημένη προειδοποίηση. Το Κράτος Τρόμου είναι ένα συναρπαστικό θρίλερ, αποτέλεσμα της συγγραφικής συνεργασίας της συγγραφέως Louise Penny και της Hillary Rodham-Clinton, 67ης υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Jeanne Roques-Tesson
Μικρά αθηναϊκά χρονικά
Καθημερινές ιστορίες στην Αρχαία Αθήνα
Μετάφραση: Μαρία Παπαδήμα – Μαρίνα Λεοντάρη Εκδόσεις: Αιώρα Σελ.: 190

Έκλεβαν την εφορία οι αρχαίοι Έλληνες; Τι έκαναν για την εμφάνιση και τη διατροφή τους; Υπήρχαν άστεγοι στους δρόμους; Σε ποια ηλικία παντρεύονταν τα κορίτσια; Τι ονόμαζαν «εργαστήριον»; Ποια ταβέρνα της αρχαίας Αθήνας είχε το καλύτερο κρασί; Γιατί ο Περικλής είχε το παρατσούκλι Σχινοκέφαλος; Πώς ξέσπασε η πανδημία στην αρχαία Αθήνα; Η συγγραφέας αλιεύει περίεργες, χιουμοριστικές, ακόμα και συγκινητικές λεπτομέρειες, που φωλιάζουν κρυμμένες σε μερικά από τα σπουδαιότερα κείμενα της αρχαιοελληνικής γραμματείας, και αφηγείται την καθημερινότητα στην αρχαία Αθήνα έτσι όπως δεν την είχαμε φανταστεί ποτέ. Σκιτσάρει τον Περικλή, τον Σωκράτη, τον Ευριπίδη, τον Αισχύλο αλλά και τους ανώνυμους κατοίκους της Αθήνας στην εργασία, στις συναλλαγές τους, στην κοινωνική ζωή και στις προσωπικές τους στιγμές – να διασκεδάζουν, να τσακώνονται, να εξαπατούν, να ερωτεύονται– σε μια πόλη που σφύζει από ζωή όπως η σημερινή Αθήνα.

Όλγκα Τοκάρτσουκ
Οδήγησε το αλέτρι σου πάνω από τα οστά των νεκρών
Μετάφραση: Αναστασία Χατζηγιαννίδη Εκδόσεις: Καστανιώτη Σελ.: 284

Τον χειμώνα η όμορφη Κοιλάδα του Κλότζκο μετατρέπεται σε ένα μέρος αρκετά ερημικό και μάλλον αφιλόξενο. Μεταξύ των λιγοστών κατοίκων που παραμένουν εκεί είναι η Γιανίνα Ντουσέικο, λάτρις της αστρολογίας, η οποία στον ελεύθερο χρόνο της προσέχει τα σπίτια των απάντων γειτόνων και μεταφράζει ποιήματα του Μπλέικ. Κάπως έτσι γεμίζει τις μέρες της αυτή η ώριμη και μοναχική γυναίκα. Από τους άλλους, πάλι, η ίδια θεωρείται ιδιότροπη και εκκεντρική, αν όχι τρελή, επειδή ακριβώς προτιμά την παρέα των ζώων παρά των ανθρώπων. Ώσπου κάποια στιγμή η γαλήνη του τόπου διαταράσσεται, γίνεται ένας φόνος. Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό. Τα πτώματα αυξάνονται και τα θύματα είναι κυνηγοί. Τι συμβαίνει; Η Γιανίνα κάτι υποψιάζεται και αναλαμβάνει να διερευνήσει την υπόθεση. Ακολουθεί όμως τα σωστά ίχνη; Η βραβευμένη με Νόμπελ Λογοτεχνίας Όλγκα Τοκάρτσουκ αφηγείται μια αντισυμβατική ιστορία μυστηρίου και αγωνίας με γρήγορο ρυθμό και παιγνιώδη διάθεση. Δημιουργεί ένα υπαρξιακό θρίλερ, με κοινωνικό και πολιτικό ορίζοντα, που προσλαμβάνει ωστόσο φιλοσοφικές και μεταφυσικές διαστάσεις. Ένα ακατάτακτο και απολαυστικό μυθιστόρημα για την αξία της ενσυναίσθησης.

Ορχάν Παμούκ
Νύχτες πανούκλας Μετάφραση: Στέλλα Βρετού Εκδόσεις: Πατάκης Σελ.: 912

Άνοιξη του 1901, στο – φανταστικό – νησί Μίνγκερ, μεταξύ Κρήτης και Κύπρου. Στο νησί ξεσπά επιδημία πανούκλας και επιβάλλεται καραντίνα. Για να αναχαιτιστεί η επιδημία, ο σουλτάνος Αμπντουλχαμίτ Β’ στέλνει στο Μίνγκερ τον αρχιεπιθεωρητή υγείας Μπονκόφσκι πασά, σύντομα όμως εκείνος δολοφονείται. Ο σουλτάνος αναθέτει τότε στον νεαρό γιατρό Νουρί το καθήκον να αναλάβει δράση. Αλλά το κακό έχει ριζώσει, η πανούκλα εξαπλώνεται ταχύτατα παρά τα αυστηρά μέτρα, δημιουργώντας επιπλέον εντάσεις ανάμεσα στους μουσουλμάνους και στους χριστιανούς κατοίκους του νησιού. Η ανικανότητα της τοπικής διοίκησης και η άρνηση του λαού να σεβαστεί τις απαγορεύσεις καταδικάζουν το εγχείρημα σε αποτυχία, ενώ κυριαρχούν ο παραλογισμός του φόβου, οι ίντριγκες και οι εθνικιστικές προκαταλήψεις. Αντιμέτωπος με τον κίνδυνο της ανεξέλεγκτης εξάπλωσης της επιδημίας, ο σουλτάνος υποκύπτει στις διεθνείς πιέσεις και αποφασίζει τον αποκλεισμό του νησιού. Οι κάτοικοι του Μίνγκερ πρέπει πια να βρουν μόνοι τους τρόπο να νικήσουν την πανούκλα…

Mariana Leky
Το όνειρο της Ζέλμα
Μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου
Εκδόσεις: Gutenberg
Σελ.: 398

Τι κάνει κανείς όταν γνωρίζει την τελευταία μέρα της ζωής του; Τρεις φορές ένα σπάνιο ζώο εμφανίστηκε στα όνειρα της Ζέλμα και κάποιος συγχωριανός της πέθανε. Τώρα που το ονειρεύτηκε ξανά, θα συμβεί πάλι το ίδιο; Η Λουίζε, η εγγονή της Ζέλμα, βλέπει τους ανθρώπους γύρω της να αλλάζουν συμπεριφορά: θαμμένα μυστικά αποκαλύπτονται και αποφάσεις επισπεύδονται. Σε κρίσιμες στιγμές της ζωής της το όνειρο της γιαγιάς θα ωθήσει και τη Λουίζε σε σημαντικές αποφάσεις.

Ρόμπερτ βαν Γκούλικ
Το κόκκινο περίπτερο
Μετάφραση: Χριστιάννα Σαμαρά
Εκδόσεις: Μίνωας
Σελ.: 260

Ο Δικαστής Τι, επίτροπος της περιοχής Που-Γιανγκ, έχει μια απροσδόκητη συνάντηση στο Κόκκινο Περίπτερο με την πιο ισχυρή και διάσημη εταίρα στο Νησί του Παραδείσου, τη Φθινοπωρινή Σελήνη. Λίγες ώρες αργότερα, ανακαλύπτει το πτώμα της στον ίδιο χώρο όπου δύο μέρες πριν είχε βρεθεί νεκρός ο νεαρός κρατικός αξιωματούχος που είχε περάσει την τελευταία του εβδομάδα μαζί της. Ο Δικαστής Τι, μαζί με τον έμπιστο βοηθό του Μα Γιουνγκ, καλείται να επιλύσει το μυστήριο των δύο θανάτων, αλλά ζει και τον εφιάλτη ενός παλιού αποτροπιαστικού εγκλήματος που διαπράχθηκε τριάντα χρόνια πριν. Στην προσπάθειά του να φέρει εις πέρας την αποστολή του, παρασύρεται στον κόσμο των ιερόδουλων της Αυτοκρατορικής Κίνας, έναν κόσμο υφασμένο από ψέματα και θλιβερές ιστορίες. Θα καταφέρει ο γενειοφόρος δικαστής της αρχαίας Κίνας να φέρει στο φως το εκπληκτικό μυστικό που κρύβεται στο περιβόητο διαμέρισμα της ακολασίας;

Συλλογικό έργο
Ελληνικά εγκλήματα 6
Αστυνομικές ιστορίες

Επιμέλεια: Δημήτρης Ποσάντζης
Εκδόσεις: Καστανιώτης noir
Σελ.: 364

Ο Δώρος Αντωνιάδης εισέρχεται στο δαιδαλώδες μυαλό μιας γυναίκας προσπαθώντας να εξιχνιάσει ένα έγκλημα που όλα δείχνουν ότι προκλήθηκε από δική της διάδραση σε ταινία. Ο Ανδρέας Αποστολίδης αποκαλύπτει το πολιτικό παρασκήνιο της επίσκεψης του Ίαν Φλέμινγκ στην Αθήνα. Ο Νεοκλής Γαλανόπουλος μας συστήνει έναν άντρα «μαλθακό μέχρι απελπισίας», που τολμά να ορμήσει προς το άγνωστο. Ο Σέργιος Γκάκας μας παρασύρει στον μοιραίο έρωτα ενός ιδιοκτήτη ψησταριάς για μια Ελληνοϊταλίδα ξεναγό. Η Τιτίνα Δανέλλη παρουσιάζει την ιστορία ενός «τραγικά γελοίου ανθρώπου». Ο Βασίλης Δανέλλης ανασύρει από τον «βυθό ενός υπόγειου ωκεανού» το χρονικό καταστροφής μιας οικογένειας. Η Άννα Δάρδα-Ιορδανίδου διερευνά ένα πολύ περίεργο δυστύχημα στον Λευκό Πύργο. Ο Κώστας Θ. Καλφόπουλος ξετυλίγει την ιστορία του ανεκπλήρωτου έρωτα ενός Έλληνα μετανάστη στο Αμβούργο. Ο Ιερώνυμος Λύκαρης ανατέμνει τα αίτια του θεαματικού φόνου ενός τραπεζίτη στο Ηρώδειο από κάποιον μεγαλέμπορο ναρκωτικών. Ο Τεύκρος Μιχαηλίδης συνοδεύει έναν Γάλλο συγγραφέα αστυνομικής λογοτεχνίας σε «πάρτι μετά φόνου». Ο Κώστας Μουζουράκης παρακολουθεί δυο «τελειωμένους» τύπους στην Όθρυ, στη δυστοπία της Covid-24. Η Ιωάννα Μπουραζοπούλου με τον «Κατοπτρισμό της Μέδουσας» επιχειρεί να ανιχνεύσει μια υπόθεση πιθανού φόνου. Η Χίλντα Παπαδημητρίου φέρνει στο φως το έγκλημα που διαπράχθηκε στο παλιό εργοστάσιο της Columbia. Η Μαρλένα Πολιτοπούλου έρχεται αντιμέτωπη με δυο πρωτοφανή εγκλήματα στο Χαλάνδρι που μοιάζουν να συνδέονται. Ο Γιάννης Ράγκος αφηγείται την ιστορία της εκτέλεσης ενός εστέτ επιχειρηματία από κάποιον μεταμφιεσμένο σε Κοκκινοσκουφίτσα. Ο Φίλιππος Φιλίππου αναζητεί τον δολοφόνο της Γαβριέλλας, της περιβόητης Ρωσίδας ιερόδουλης.
Ιστορίες που καθηλώνουν και κορυφώνουν την αγωνία, περιπλανήσεις σε λαβυρίνθους όπου καραδοκεί το απρόβλεπτο.

Ηλίας Μαγκλίνης
Το μόνο της ζωής τους ταξίδι
Μικρά Ασία – Οδοιπορικό σε πόλεμο και σε ειρήνη
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Σελ.: 374

Νίκος Κουρμουλής
Άπνοια
Εκδόσεις: Κείμενα
Σελ.: 224

Στη μητρόπολη του άμεσου μέλλοντος, που θα μπορούσε να είναι η Αθήνα, οι δρόμοι δεν έχουν όνομα. Η παρατεταμένη άπνοια κυριαρχεί. Οκτώ καθημερινοί χαρακτήρες προσπαθούν να βρουν κομμάτια του εαυτού τους που αγνοούνται. Ένα αιφνίδιο γεγονός, μια παράλειψη ή μια αλλαγή στη ρουτίνα τους ανατρέπουν τα πάντα και δίνουν το έναυσμα για να ανακαλύψουν μέσα στη θάλασσα των απωλειών τους κάτι που τους περιέχει. Μία σολίστ, ένας σεκιούριτι, ένας βουλευτής, ένας συλλέκτης, μία ταμίας, μία μάνατζερ, ένας διαχειριστής πολυκατοικίας και μία χάκερ, συνθέτουν ένα υπαρξιακό παζλ με σκοπό να βρεθούν πιο κοντά στο άγνωστο είναι τους. Μια συλλογή διηγημάτων που ρίχνει φως στις διαφορετικές όψεις της ψυχικής μας διάστασης. Ιστορίες που μιλούν για την εσωτερική εξορία, την απογύμνωση, την αμνησία, την καταγωγή, τον έρωτα, τη μνήμη, τις εκδοχές μας. Σ’ έναν σύγχρονο κόσμο όπου όλα είναι ρευστά, οι πρωταγωνιστές των διηγημάτων απαιτούν να αντικρίσουν την αλήθεια τους όσο σκληρή κι αν είναι.

Διαβάστε επίσης:

Τέλος παραστάσεων στο Φεστιβάλ Αθηνών

Χάντερ Μπάιντεν: Ο άσωτος γιος του προέδρου της Αμερικής (Photos/Videos)

Βιβλίο: Το Ρίφι

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 11:05