search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 16:06
MENU CLOSE

Πρόγραμμα προαγωγής του αστυνομικού – δικαστικού ρεπορτάζ στις ΗΠΑ για ανάκτηση της εμπιστοσύνης του κοινού

09.08.2022 15:35
media_new

Για χρόνια, μέλη της δημοσιογραφικής κοινότητας των ΗΠΑ προβληματίζονταν με την ειδησεογραφία του αστυνομικού και του δικαστικού ρεπορτάζ.

Είχε διαπιστωθεί ότι ο τρόπος κάλυψης και παρουσίασης των συγκεκριμένων τομέων επικαιρότητας έκανε περισσότερο κακό παρά καλό στην κοινωνία και οι δημοσιογράφοι προσπαθούσαν να λύσουν το πρόβλημα.

Ο αντίκτυπος της κακής δημοσιογραφίας εξαπλώνεται και μπορεί να περάσουν χρόνια για να αποκατασταθεί το ρήγμα που έχει προκληθεί στην εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης, να αμβλυνθούν (ή και να εξαληφθούν) παγιωμένες αντιλήψεις.

Στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης- πρόκλησης έρχεται να συμβάλλει το επιμορφωτικό σχέδιο «Law & Justice Journalism Project» παρέχοντας στους δημοσιογράφους που καλύπτουν τα σχετικά ρεπορτάζ τα κατάλληλα «εργαλεία», δεξιότητες και πόρους για να βελτιώσουν την κάλυψη των τομέων ευθύνης τους (αστυνομικό/ εγκληματολογικό ρεπορτάζ, δικαστικό/ Δικαιοσύνης, Δημόσιας Ασφάλειας, Νομικό Σύστημα ΗΠΑ).

«Τα μίντια μπορούν να καλλιεργήσουν εσφαλμένες αντιλήψεις σχετικά με το Έγκλημα και την αντιμετώπιση του ή μπορεί να βοηθήσουν τους ανθρώπους να έχουν μια πιο εξελιγμένη, διαφορετική αντίληψη αυτών των θεμάτων», δήλωσε η Τζέσικα Μπράντ, ιδρύτρια του Οργανισμού Νομικών Συμβουλών Wren Collective και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του προγράμματος Δικαστικού και Νομικού Ρεπορτάζ, μιλώντας στο Nieman Lab του ομώνυμου ιδρύματος προαγωγής της δημοσιογραφίας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

«Τα ΜΜΕ παίζουν ίσως τον πιο σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση αντίληψης της κοινής γνώμης, για τα επίπεδα εγκληματικότητας, αν είναι χαμηλά ή υψηλά, αν οι κοινότητες των πολιτών πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς ή αν κινδυνεύουν και είναι επίσης σημαντικό να κατανοούν τις πιθανές αιτίες του εγκλήματος αλλά και τους τρόπους επίλυσης του προβλήματος εγκληματικότητας και απονομής Δικαιοσύνης. Ειδικά για τους δημοσιογράφους του αστυνομικού- δικαστικού- νομικού ρεπορτάζ τα πράγματα είναι δύσκολα πόσω μάλλον όταν πρέπει να καλύψουν ένα έκτακτο γεγονός».
Κύκλοι στρογγυλών τραπεζιών και υποτροφία.

Το συμβουλευτικό- επιμορφωτικό πρόγραμμα «Law & Justice Journalism Project» του ομότιτλου οργανισμού έχει δύο σκέλη. Το ένα αποτελείται από συζητήσεις- στρογγυλά τραπέζια με δημοσιογράφους, ερευνητές, ειδικούς περι τα Νομικά και μέλη της κοινωνίας τα οποία επηρεάζονται άμεσα από τον νομικό και ποινικό σύστημα των ΗΠΑ.

Σε αυτό τον κύκλο συνεδριάσεων μετέχουν επιφανή μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας των ΗΠΑ, δημοσιογράφοι- πολιτικοί αναλυτές και αρθρογράφοι από εγνωσμένης αξίας ΜΜΕ της χώρας.

Το δεύτερο σκέλος αφορά σε υποτροφία ενός έτους στο οποίο 15 νεοεισερχόμενοι στον χώρο της δημοσιογραφίας θα συνυπάρξουν με πιο έμπειρους συναδέλφους τους. Οι «μέντορες» θα παρέχουν συμβουλές στον τρόπο ανάπτυξης ρεπορτάζ, έρευνας, εντοπισμού πηγών και εν τέλει την ολοκληρωμένη παρουσίαση του θέματος σε «σφιχτό» χρονοδιάγραμμα.

Στο πρόγραμμα υποτροφίας θα προσφέρουν εμπειρίας και γνώση ακαδημαϊκοί αλλά και καταξιωμένοι δημοσιογράφοι που εργάζονται αυτή τη στιγμή σε μεγάλα ΜΜΕ των ΗΠΑ.

«Η πίεση χρόνου και οι ασφυκτικές προθεσμίες στο πλαίσιο της δουλειάς, οι περιορισμένοι οικονομικοί πόροι και η δυσκολία αξιόπιστων πηγών πληροφόρησης σε σύντομο χρόνο, είναι οι σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επαγγελματίες της ενημέρωσης», υπογράμμισε η Μπραντ.

Την ίδια στιγμή τα θέματα που αφορούν στην εγκληματικότητα, την δημόσια ασφάλεια, είναι συνήθως περίπλοκα και είναι δύσκολη η αποτύπωση και η κάλυψη τους μέσα από τα έκτακτα δελτία ειδήσεων.

Το συμβουλευτικό πρόγραμμα εστιάζει στην υποστήριξη και βοήθεια των δημοσιογράφων να κατανοήσουν τις αιτίες και τις συνθήκες υπό τις οποίες διαπράττεται ένα έγκλημα.

Αυτό συχνά σημαίνει ότι «ο δημοσιογράφος πρέπει να αντιλαμβάνεται την απομόνωση- περιθωριοποίηση κοινοτήτων, την ανομοιογενή αστυνόμευση, το διαφυλετικό τραύμα, την ψυχική υγεία».

Το συμβουλευτικό πρόγραμμα για δημοσιογράφους υποστηρίζεται οικονομικά από το ίδρυμα «Building a Stronger Future», το οποίο προσφάτως δώρισε πέντε εκατ. δολάρια στον ανεξάρτητο μη κερδοσκοπικό διακεκριμένο ειδησεογραφικό οργανισμό ProPublica, για να μπορέσει να πραγματοποιήσει δημοσιογραφικές έρευνες για την Πανδημία του κορωνοϊού.

Διαβάστε επίσης

H Γη της Ελιάς: Η Ιουλία πιστεύει στην αθωότητα της Αθηνάς

Τηλεθέαση: Στα «χαμηλά» λόγω… διακοπών – Σκληρές οι κόντρες μεταξύ καναλιών (πίνακες)

Έρχεται ο «συντονιστής οικειότητας» σε σειρές και ταινίες – Θα… εποπτεύει τις ερωτικές σκηνές (Photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 16:04