search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 19:24
MENU CLOSE

«Αγώνας για τη Δημοκρατία ενάντια στις παράνομες παρακολουθήσεις»

10.08.2022 06:05
adamou_new

Η Κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα προσπαθεί συστηματικά να υποβαθμίσει την υπόθεση παρακολουθήσεων, να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη και να μη δώσει ουσιαστικές απαντήσεις. Ταυτόχρονα, επί σειρά ημερών, φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ προσπαθούσαν να ακολουθήσουν την ίδια γραμμή και να απαξιώσουν το ζήτημα.

Όλα ξεκίνησαν όταν η ειδική υπηρεσία του Ευρωκοινοβουλίου διαπίστωσε, στις 28 Ιουνίου του 2022, ότι το κινητό του Προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ και Ευρωβουλευτή, Νίκου Ανδρουλάκη, επιχειρήθηκε να παγιδευτεί μέσω ενός πολύ ισχυρού κακόβολου λογισμικού παρακολούθησης που ονομάζεται Predator. Ήταν ο μοναδικός Ευρωβουλευτήςμεταξύ διακοσίων και πλέον Ευρωβουλευτών, στον οποίο έγινε απόπειρα βαριάς κατασκοπίας.

Ωστόσο, χάρη στις τεχνικές του γνώσεις ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν πάτησε το επίμαχο link και γι αυτόν το λόγο δε μολύνθηκε το κινητό του από το βαρύ κακόβουλο λογισμικό Predator, το οποίο θα μπορούσε να καταγράφει μέσω κάμερας τα πάντα, ακόμη και εάν το κινητό είναι κλειστό.

Όταν έλαβε τη σχετική Έκθεση από το  Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ-ΚΙΝ.ΑΛ και Ευρωβουλευτής, Νίκος Ανδρουλάκης, κατέθεσε  μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων, καθώς επίσης και στην Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών. Έπειτα συνεδρίασε εκτάκτως στη Βουλή η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, στην οποία συμμετείχε και ο Παναγιώτης Κοντολέων, έως τότε διοικητής της Ε.Υ.Π.

Ωστόσο, λίγες μέρες μετά από αυτήν τη συνεδρίαση και αφού η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) ανακοίνωσε πως υπήρξε παρακολούθηση των συνομιλιών του Νίκου Ανδρουλάκη από την Ε.Υ.Π., ο Παναγιώτης Κοντολέων παραιτήθηκε από διοικητής της Ε.Υ.Π., προκαλώντας σειρά εύλογων ερωτημάτων και αντιδράσεων, όπως εξάλλου είχε συμβεί και με τον διορισμό του -απ ευθείας από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη- πριν από τρία χρόνια. Μετά από λίγες ώρες παραιτήθηκε και ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού και στενός συγγενής του, Γρηγόρης Δημητριάδης.

Η πολιτική ευθύνη της Κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη, και μάλιστα τη φέρνει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, αφού επέλεξε να ελέγχει ο ίδιος την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.), υπάγοντας την απ΄ ευθείας στον ίδιο, με τη θεσμοθέτηση του νόμου 4622/2019, σύμφωνα με τον οποίο «η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υπάγεται εφεξής στην Προεδρία της Κυβέρνησης».

Σημείωση: είναι ο πρώτος νόμος που θεσμοθέτησε η σημερινή Κυβέρνηση.

Ωστόσο, δε βλέπουμε τον Πρωθυπουργό να αναλαμβάνει καμία απολύτως ευθύνη. Τουναντίον η συγκάλυψη του θέματος και η παραπλάνηση που επιχειρήθηκε από την Κυβέρνηση, δηλώνοντας πως την παρακολούθηση αιτήθηκαν δύο ξένες χώρες, εξέθεσε τη χώρα μας διεθνώς! Οι ξένες Πρεσβείες προέβησαν σε δηλώσεις με τις οποίες ξεκαθάρισαν ότι ουδέποτε αιτήθηκαν την άρση του απορρήτου και εν συνεχεία την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Ο διεθνής διασυρμός της χώρας μας είναι καθαρά ευθύνη της κυβέρνησης, η οποία καυχιέται για τις γερές διεθνείς σχέσεις που έχει συνάψει.

Στο μεταξύ συνεχίζουν να μένουν αναπάντητα τα άκρως εύλογα ερωτήματα:

 «Ποιος αιτήθηκε την άρση του απορρήτου του Προέδρου του 3ου Κοινοβουλευτικού Κόμματος;»

«Ποιοι είναι οι λόγοι Εθνικής Ασφαλείας που επικαλέστηκε ο Πρωθυπουργός στις δηλώσεις του;»

Στις δηλώσεις του, επίσης, ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για ένα απλό «ολίσθημα» της ΕΥΠ… αλλά στην πραγματικότητα, γίνεται απ΄ όλους αντιληπτό ότι δεν πρόκειται για ένα απλό ολίσθημα της ΕΥΠ, αλλά για διολίσθηση της Κυβέρνησης σε απολυταρχικές μεθόδους!

Ο Νίκος Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ζητάει με απολύτως θεσμικό και διαφανή τρόπο να πέσει άπλετο φως στις σκοτεινές πτυχές της υπόθεσης των παρακολουθήσεων, διότι είναι θέμα δημοκρατίας και ελευθερίας και αφορά σε όλους μας. Συνεχίζουμε τον αγώνα μέχρι να λάμψει η αλήθεια.

 Το οφείλουμε στη δημοκρατία. Το οφείλουμε στη χώρα μας, το οφείλουμε στους πολίτες. 

*Η Κωνσταντίνα Αδάμου είναι βουλευτής Β΄Θεσσαλονίκης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ

Διαβάστε επίσης:

Αυτή η φωτιά πώς σβήνει; Σίγουρα όχι με αλαζονεία και «αυτοξέπλυμα»

Κρίση εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση

Με αφορμή τις πρόσφατες δολοφονίες γυναικών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 19:24