search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 11:20
MENU CLOSE

Τουρκία-Ουκρανία: Μνημόνιο συνεργασίας για την κοινή ανοικοδόμηση υποδομών – «Δεν θέλουμε ένα νέο Τσερνόμπιλ», είπε ο Ερντογάν

18.08.2022 20:26
erdogan_new

Συνάντηση στην Ουκρανία είχαν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε συμφωνία με την Ουκρανία για να βοηθήσει στην ανακατασκευή των υποδομών που καταστράφηκαν από τη ρωσική εισβολή.

Η συμφωνία υπεγράφη από τον Τούρκο υπουργό Εμπορίου Μεχμέτ Μους και τον Ουκρανό υπουργό Υποδομών, Ολεξάντρ Κουμπράκοφ, στην ουκρανική πόλη Λβιβ, μετά από διμερείς συνομιλίες μεταξύ του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Η συμφωνία προβλέπει τη συμμετοχή της τουρκικής πλευράς στη διαδικασία ανοικοδόμησης της Ουκρανίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ουκρανικό υπουργείο Υποδομών.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι συζήτησε πιθανούς τρόπους τερματισμού του πολέμου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας σε μια τριμερή συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και τον επικεφαλής του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση στο Λβιβ της Ουκρανίας, ο Ερντογάν είπε ότι συζήτησαν για την αξιοποίηση της θετικής ατμόσφαιρας που δημιουργήθηκε από μια συμφωνία εξαγωγής σιτηρών με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ για την εδραίωση διαρκούς ειρήνης.

Είπε, επίσης, ότι συζήτησαν για την ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και ότι αργότερα θα θέσει το θέμα στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Δίνουμε μεγάλη σημασία σε αυτό το θέμα… του τι συνέβη με την ανταλλαγή αυτών των αιχμαλώτων», είπε ο Ερντογάν.

«Ανησυχώ. Δεν θέλουμε άλλο Τσερνόμπιλ», τόνισε ο Ερντογάν.

Με τη σειρά του ο Ουκρανός υπουργός Υποδομών δήλωσε: «Είμαστε ευγνώμονες στους Τούρκους εταίρους μας για τις προθέσεις τους να συνεργαστούν για την ανοικοδόμηση των υποδομών που καταστράφηκαν από τη Ρωσία. Αυτό διευκολύνεται επίσης από την εκτεταμένη εμπειρία της τουρκικής επιχειρηματικής συμμετοχής στην κατασκευή δρόμων και γεφυρών, ιδίως για τα μεγάλα έργα μας – τις γέφυρες Ζαπορίζια και Κρεμεντσούκ. Αναγνωρίζουμε τις τουρκικές επιχειρήσεις ως αξιόπιστο εταίρο, επομένως αναμένουμε ότι πολύ σύντομα θα επιτύχουμε συγκεκριμένα πρακτικά αποτελέσματα κοινής ανασυγκρότησης».

Διαβάστε επίσης:

Ιταλία: Δύο νεκροί από το κύμα κακοκαιρίας που σαρώνει τη χώρα (Video)

Ευρωζώνη: Εκτοξεύθηκε στο 8,9% ο πληθωρισμός – Στο 11,3% η Ελλάδα τον Ιούλιο

Στην αντεπίθεση η Σάνα Μαρίν για το βίντεο από το πάρτι: «Υπάρχουν απλοί άνθρωποι σε αυτές τις θέσεις» (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 11:20