search
ΣΑΒΒΑΤΟ 08.06.2024 19:45
MENU CLOSE

«Καμπανάκι» από τη Shell: «Δεν έρχεται μόνο ένας δύσκολος χειμώνας – Εξοικονόμηση, δελτίο και εναλλακτικές πηγές τώρα»

30.08.2022 17:40
fysiko-aerio-gaz-12-new

Σε προειδοποίηση προχώρησε ο ισχυρός άνδρας της Shell, Βen van Beurden για την ενεργειακή κρίση, κάνοντας λόγο για «φαντασίωση» αν νομίζουμε ότι θα είναι μόνο ένας δύσκολος χειμώνας και μετά θα τελειώσει η κρίση.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Νορβηγία δήλωσε ότι ενδεχομένως να ζήσουμε αρκετούς δύσκολους χειμώνες, ενώ για τις λύσεις στην κρίση επισήμανε πως θα πρέπει να βρεθούν μέσω εξοικονόμησης ενέργειας, επιβολής δελτίου και δημιουργίας εναλλακτικών πηγών σύντομα.

Οι δηλώσεις έρχονται την ώρα που οι τιμές στην ενέργεια οδηγούν σε απόγνωση πολίτες και κυβερνήσεις, οι οποίες επιζητούν την ανάγκη ριζικών αλλαγών σε επίπεδο Ε.Ε. στην αγορά ηλεκτρικής ενέργεια βάζοντας στο τραπέζι λύσεις που μέχρι πρότινος απέρριπτε ως μη αναγκαίες.

Με το Κρεμλίνο να μειώνει τις παραδόσεις φυσικού αερίου και  τις διακοπές λειτουργίας των μονάδων παραγωγής ενέργειας  να εντείνουν τη στενότητα εφοδιασμού, η Ευρώπη δεν έχει άλλη επιλογή από το να περιορίσει τη ζήτηση.

Κι ενώ ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, όπου σχεδόν τα μισά σπίτια βασίζονται στο φυσικό αέριο για θέρμανση, είναι περισσότερο εκτεθειμένες από άλλες, η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να συσπειρωθεί.

Τα κράτη-μέλη του μπλοκ στοχεύουν να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου κατά 15% μέχρι τον φετινό χειμώνα εάν η Ρωσία -η οποία ιστορικά κάλυπτε περίπου το 40% της ζήτησης της ΕΕ για το καύσιμο αυτό- κλείσει τη στρόφιγγα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει “έκτακτη παρέμβαση και μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας” της οποίας η λειτουργία επικρίνεται έντονα από ένα μέρος των χωρών μελών της ΕΕ απέναντι στη δραματική αύξηση των τιμών, ανακοίνωσε χθες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η δραματική αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας δείχνει ξεκάθαρα τα όρια της υφιστάμενης λειτουργίας της αγοράς. Αυτή σχεδιάστηκε σε μια πολύ διαφορετική συγκυρία“, εξήγησε η πρόεδρος της Κομισιόν κατά τη διάρκεια διάσκεψης στο Μπλεντ της Σλοβενίας, πριν από μια έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που οργανώνεται στην Πράγα στις 9 Σεπτεμβρίου.

Η έκτακτη σύνοδος θα εξετάσει προτάσεις όπως πλαφόν στην τιμή του αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρισμού ή παρεμβάσεις για να αποτραπούν δυσλειτουργίες στην αγορά.

Την ίδια ώρα στη Βρετανία, σε πολλές περιοχές σκέφτονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα να δημιουργήσουν ζεστούς χώρους σε βιβλιοθήκες, γκαλερί. Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου τα τοπικά συμβούλια του Μπέρμιγχαμ, του Μπρίστολ, του Νταντί, της Γλασκώβης και του Αμπερντίν εξετάζουν το ενδεχόμενο χρήσης δημόσιων χώρων από ανθρώπους που πλήττονται άμεσα από την ενεργειακή κρίση.

Πάντως οι τιμές ενέργειας στο Χρηματιστήριο της Γερμανίας υποχωρούν στα περίπου 600 ευρώ/MWh κατά 26%, μετα την άνευ προηγουμένου εκτίναξη άνω των 1000 ευρώ/MWh χθες, ενώ τα ολλανδικά συμβόλαια υποχωρούν κατά 11%, με τη δήλωση της Ούρσουλας φον Ντερ Λάιεν να ηρεμεί την αγορά.

Διαβάστε επίσης:

Φορολοταρία Αυγούστου: Ολοκληρώθηκε η κλήρωση – Δείτε αν κερδίσατε από 1.000 έως 50.000 ευρώ

Σε τρομακτικά επίπεδα η τιμή της μεγαβατώρας στην Ελλάδα – Η ανώτατη έφθασε τα 936,33 ευρώ

Η Gazprom «κόβει» φυσικό αέριο στη Γαλλία – Αγώνας δρόμου από την Κομισιόν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 08.06.2024 19:43