search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 23:50
MENU CLOSE

Στα χέρια της Ιστορίας πλέον ο Γκορμπατσόφ

01.09.2022 17:08
michael gorbatsof new

Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, που έφυγε από η ζωή στα 91 του χρόνια, είναι ο πλέον αμφιλεγόμενος Ρώσος πολιτικός για πολλές δεκαετίες.

Μια τεράστια προσωπικότητα, ένας «σπάνιος ηγέτης» για τη Δύση, αλλά προδότης για πάρα πολλούς στη χώρα του ακόμη και σήμερα. Ήταν αυτός που επιχείρησε να «ανοίξει» τη Σοβιετική Ένωση στον έξω κόσμο μέσω της περεστρόικα (ανασυγκρότηση) και της γκλάσνοστ (διαφάνεια). Στόχος του, όπως ο ίδιος περιέγραφε, ήταν να τη μεταρρυθμίσει για να αντέξει σε έναν ανταγωνισμό που ήταν πολύ βαρύς για να τον σηκώσει.

Άφησε – αντίθετα με τους προκατόχους του – τους λαούς των άλλων σοσιαλιστικών χωρών να αποφασίσουν τη μοίρα τους και, όταν τα πράγματα είχαν ωριμάσει, παρότρυνε τον ηγέτη της τότε Ανατολικής Γερμανίας Έριχ Χόνεκερ να αφήσει το Τείχος του Βερολίνου να πέσει. Προχώρησε σε συμφωνία μείωσης των πυρηνικών με τις ΗΠΑ και απέσυρε τα βαλτωμένα στρατεύματα της ΕΣΣΔ από τον βούρκο του Αφγανιστάν.

Εν τέλει το 1991, ύστερα από μία αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος από «σκληρούς» του ΚΚΣΕ που είχαν αντιτεθεί στην αποκέντρωση εξουσιών προς τις Σοβιετικές Δημοκρατίες, ο Γκορμπατσόφ συμφώνησε στη διάλυση της ΕΣΣΔ και εγκατέλειψε την εξουσία. Την άνοδο του διαδόχου του, του Μπόρις Γιέλτσιν, ακολούθησαν το πρωτοφανές ξεπούλημα της εθνικής περιουσίας, η επικράτηση των νεόκοπων «ολιγαρχών» και της μαφίας, η μαζική έξοδος ανθρώπων που έφυγαν προς τη Δύση και η κάθετη πτώση του βιοτικού επιπέδου δεκάδων εκατομμυρίων Ρώσων.

Η Ρωσία ακόμη δεν έχει συνέλθει από τα μεθεόρτια του «εκδημοκρατισμού». Όσο για τη «νίκη της δημοκρατίας», η σημερινή κατάσταση της χώρας αυτής δεν επιτρέπει πανηγυρισμούς. Σε κάθε περίπτωση θα πάρουν χρόνια ακόμη – ίσως και δεκαετίες – η αποτίμηση των συνεπειών της πολιτικής του Γκορμπατσόφ, αλλά και η απάντηση στο ερώτημα: Η τότε ΕΣΣΔ ήταν σε θέση να επιβιώσει ή η μοίρα της ήταν απλώς προδιαγεγραμμένη και ο Γκορμπατσόφ έκανε αυτό που ήταν απλώς αναπόφευκτο;

Διαβάστε επίσης:

Παραδίδεται το Embraer στην Κύπρο

Μπάχαλο και με τις παρακολουθήσεις της εποχής Σαμαρά

Συναυλία – αφιέρωμα στη μνήμη του Μίκη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 23:50