search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 21:57
MENU CLOSE

Πώς να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας – Βασικές οδηγίες από τους ειδικούς

02.09.2022 13:05
energeia-new

Μαγείρεμα μετά τις 8 το βράδυ, πλύσιμο ρούχων νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ και φώτα κλειστά τις μέρες που δεν φυσάει αέρας…

Είναι οι βασικές οδηγίες που δίνουν ειδικοί στους Βρετανούς για να αποφύγουν τις διακοπές ρεύματος τα Χριστούγεννα, καθώς η κυβέρνηση εξετάζει διάφορα σενάρια για να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας.

Οι οδηγίες αυτές ακούγονται σαν μηνύματα από άλλες εποχές, αλλά η Κάθριν Πόρτερ, σύμβουλος ενεργειακής εταιρίας στη Βρετανία, λέει ότι «είναι πολύ πιθανό» να μπει δελτίο στην κατανάλωση ρεύματος για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Ο άγνωστος Χ στα σενάρια για να μην γίνει μπλακ άουτ

Σε όλα τα σενάρια που εξετάζονται υπάρχει ένας «άγνωστος Χ»: ο αέρας. Αν δεν υπάρξουν αρκετά ισχυροί άνεμοι για να τροφοδοτήσουν τις ανεμογεννήτριες, τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα, καθώς πολλά θερμικά και πυρηνικά εργοστάσια εξαρτώνται πλέον από τις ανανεώσιμες πηγές. «Δυστυχώς τον χειμώνα αυξάνεται ο κίνδυνος μπλακ-άουτ διότι αντικαθιστούμε τα θερμικά και πυρηνικά εργοστάσια με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτό μας κάνει ευάλωτους όταν δεν φυσάει», εξήγησε η Κάθριν Πόρτερ, μιλώντας στο BBC.

Η Λιζ Τρας, που φιλοδοξεί να πάρει το τιμόνι της Βρετανίας στα χέρια της, διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση «δελτίου» στην κατανάλωση ενέργειας. Δεν θα μπορούσε να κάνει αλλιώς, αφού είναι πολιτικός. Όμως οι ειδικοί σε θέματα ενέργειας είναι πιο … κυνικοί: Ή δελτίο, ή κίνδυνος μπλακ-άουτ.

Το εθελοντικό «δελτίο» στην ενέργεια

Έτσι πέρα από τις διαβεβαιώσεις των πολιτικών, θεωρείται πολύ πιθανό ότι εκατομμύρια Βρετανοί θα κληθούν να περιορίσουν την χρήση του δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος τον χειμώνα για να μην καταρρεύσει το σύστημα.

Πρακτικά θα ζητηθεί από τους καταναλωτές να αποφύγουν τη χρήση φυσικού αερίου και ηλεκτρικού στις ώρες αιχμής, να σβήνουν τα φώτα τις μέρες που δεν φυσούν άνεμοι για να τροφοδοτούν τις ανεμογεννήτριες και να αλλάξουν πολλές συνήθειες στην καθημερινότητά τους.

Κι αυτές οι αλλαγές στην καθημερινότητα είναι που ξενίζουν: οι καταναλωτές δεν πρέπει να χρησιμοποιούν ενεργοβόρες συσκευές στις ώρες αιχμής, να αλλάξουν την ώρα που δειπνούν, να τρώνε κρύα πιάτα για να μην χρειάζεται να ζεσταίνουν το φαγητό σε φούρνους, να αποφεύγουν την χρήση πλυντηρίων ρούχων και πιάτων και να φορτίζουν τις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε ώρες που το δίκτυο αντέχει, οπωσδήποτε πριν από τις 9 το πρωί.

«Νομίζω ότι θα είναι περισσότερο μία έκκληση προς τους πολίτες να τρώνε νωρίτερα ή αργότερα, ή να αποφεύγουν την χρήση μεγάλων ενεργοβόρων συσκευών, όπως τα πλυντήρια στις ώρες αιχμής. Νομίζω ότι θα είναι εθελοντικό και όχι υποχρεωτικό», είπε η Κάθριν Πόρτερ.

Πάντως στη Βρετανία κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι οι Βρετανοί θα παγώσουν τον χειμώνα εξαιτίας των τιμών του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού και υπόσχονται μέτρα για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Στη Γερμανία ήδη πολλοί δρόμοι βρίσκονται στο ημίφως όταν πέφτει η νύχτα, τα φανάρια στους δρόμους που δεν έχουν κίνηση τίθενται εκτός λειτουργίας, στα δημόσια κτήρια και στα μνημεία δεν υπάρχει πλέον ζεστό νερό και κεντρική θέρμανση, ούτε φωτίζονται όλη τη νύχτα.

Διαβάστε επίσης:

Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας: Πώς χτίστηκε – Οι θεωρίες, τα κρυμμένα μυστικά και τα αναπάντητα ερωτήματα (video)

Νέα Υόρκη: Νέο βίντεο από το «μπουκέτο» αστυνομικού σε 19χρονη – «Επιτέθηκε πρώτη» λέει το NYPD

NASA: Δηλώνει έτοιμη να επιστρέψει αύριο στο φέγγάρι μετά την αποτυχία της Δευτέρας (Photo)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 21:57