search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 19:52
MENU CLOSE

Η Ρωσία κόβει το φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέχρι να αρθούν οι κυρώσεις εναντίον της

05.09.2022 14:32
fysiko-aerio-gaz-1-new

Το Κρεμλίνο διεμήνυσε σήμερα (5/9) πως η ροή του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 δεν θα αποκατασταθεί, μέχρι η «συλλογική Δύση» να άρει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, κατηγόρησε την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά για την αποτυχία της Ρωσίας να παραδώσει φυσικό αέριο μέσω του βασικού αγωγού.

«Τα προβλήματα στην άντληση αερίου προέκυψαν εξαιτίας των κυρώσεων που επέβαλαν οι δυτικές χώρες εναντίον της χώρας μας και αρκετών εταιρειών», δήλωσε ο Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. «Δεν υπάρχουν άλλοι λόγοι που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αυτό το πρόβλημα άντλησης».

Τα σχόλια του Πεσκόφ είναι η πιο έντονη απαίτηση του Κρεμλίνου μέχρι σήμερα, να ανακαλέσει η ΕΕ τις κυρώσεις της με αντάλλαγμα την επανέναρξη των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην ήπειρο.

Η Gazprom δήλωσε την Παρασκευή (2/9) ότι θα σταματήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 λόγω τεχνικής βλάβης, την οποία απέδωσε σε δυσκολίες επισκευής τουρμπίνων γερμανικής κατασκευής στον Καναδά.

Η ΕΕ έχει ήδη αναστείλει ορισμένες κυρώσεις κατά της Ρωσίας ρητά για να επιτρέψει την επισκευή των τουρμπίνων. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν ότι δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει την Gazprom να προμηθεύει την ήπειρο με φυσικό αέριο και κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι «οπλοποιεί» τις ενεργειακές της εξαγωγές.

Η Ρωσία εξακολουθεί να προμηθεύει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω αγωγών της σοβιετικής εποχής μέσω της Ουκρανίας, οι οποίοι παρέμειναν ανοιχτοί παρά την εισβολή, καθώς και μέσω του αγωγού South Stream μέσω της Τουρκίας.

Παρόλα αυτά, ο Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία δεν μπορεί να συνεχίσει πλήρως τις προμήθειες μέσω του Nord Stream 1 μέχρι η Δύση να άρει τις κυρώσεις. Κατηγόρησε τις δυτικές χώρες ότι προκαλούν «αναταραχή» αρνούμενες στη Gazprom νομικές εγγυήσεις ότι οι τουρμπίνες που στάλθηκαν για επισκευή θα επιστραφούν.

«Προφανώς η ζωή γίνεται χειρότερη για τους ανθρώπους, τους επιχειρηματίες και τις εταιρείες στην Ευρώπη», δήλωσε ο Πεσκόφ. «Φυσικά, οι απλοί άνθρωποι σε αυτές τις χώρες θα έχουν όλο και περισσότερες ερωτήσεις για τους ηγέτες τους».

Διαβάστε επίσης:

Η Λιζ Τρας νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας

Εμανουέλ Μακρόν: Ο μυστικός φάκελος, οι φήμες για την ομοφυλοφιλία και οι… εραστές (Photos/Video)

Αφγανιστάν: Νεκροί και τραυματίες από επίθεση αυτοκτονίας κοντά στη ρωσική πρεσβεία (videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 19:51