search
ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 20:18
MENU CLOSE

Παραλήρημα Milliyet: Καλεί τον Ερντογάν να ζητήσει αποζημιώσεις για τη Μικρασιατική Εκστρατεία

07.09.2022 19:53
erdogan-tourkia-13-new

Δίχως τέλος οι τουρκικές προκλήσεις, με την κυβερνητική εφημερίδα Milliyet να επιστρατεύεται αυτή τη φορά για να αναδείξει τις… δυνατότητες της Τουρκίας να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο εναντίον της Ελλάδας.

Σε νέο δημοσίευμά της η εφημερίδα ζήτησε τη γνώμη ειδικών για τα επιπλέον βήματα που θα μπορούσαν να γίνουν, ώστε να «στριμωχτεί» η Ελλάδα.

Σύμφωνα με το σκεπτικό των αναλυτών, αυτή η κίνηση θα «αποκάλυπτε το πραγματικό πρόσωπο των Ελλήνων, που κατηγορούν σήμερα την Τουρκία για επεκτατισμό και επιθετικότητα», αναφέρει το προκλητικό δημοσίευμα, τονίζοντας μάλιστα ότι οι Τούρκοι θα μπορούσαν να ζητήσουν από την Ελλάδα… αποζημιώσεις για τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο καθηγητής διεθνούς δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Yildirim Beyazit της Αγκυρας Γιουσέλ Ασέρ, υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι η Τουρκία πρέπει να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο για τον «εξοπλισμό των νησιών και την παραβίαση του εναέριου χώρου της», έστω και μονομερώς.

Παράλληλα, υποστηρίζει ότι πιθανότατα το δικαστήριο θα αποφανθεί ότι δεν έχει δικαιοδοσία να αποφασίσει ωστόσο αυτό θα μπορούσε να είναι μία καταγεγραμμένη προσπάθεια της Άγκυρας «να δείξει ότι η Ελλάδα ξεφεύγει από το νόμο». Ο ίδιος θεωρεί ότι είναι δυνατό να υποβληθεί και αίτημα για να διεκδικήσει η Τουρκία αναδρομική αποζημίωση «για την περίοδο της ελληνικής κατοχής της Ανατολίας».

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Galatasaray της Κωνσταντινούπολης και πρώην μορφωτικός ακόλουθος της Τουρκίας στη Γαλλία, Ενίλ Τουλτσά υποστηρίζει ότι η τελευταία κρίση δεν μοιάζει με άλλες περιόδους και εκτιμά ότι η διαδικασία εξομάλυνσης θα είναι πολύ πιο δύσκολη.

Ο Τουλτσά έχει υποστηρίξει ότι υπάρχουν λόγοι που δικαιολογούν αποζημίωση σε περίπτωση έναρξης δικαστικής διαδικασίας, που μπορούν να βασιστούν σε μελέτη που έχει κάνει ο ίδιος σε σχέση με τις… θηριωδίες της Ελλάδας στην Ανατολία εις βάρος των Τούρκων.

Στην έρευνα του το 1999, αναφέρει ότι «αποδεικνύεται» πως σύμφωνα με γαλλικές πηγές που επικαλείται, οι Έλληνες διέπραξαν εγκλήματα και μόνο στα αρχεία της Γαλλίας έχουν καταγραφεί ελληνικές παραβιάσεις σε 62 έγγραφα.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται και η εκτίμηση του συνταξιούχου πρέσβη Ολούτς Οζουλκέρ, σύμφωνα με τον οποίο η πίεση στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Ελλάδας είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας στην πρόσφατη ένταση.

Ο ίδιος επισήμανε επίσης ότι η συμπίεση στην εσωτερική πολιτική της Ελλάδας είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας στην πρόσφατη ένταση. Και αυτός συστήνει να δοθεί προσοχή στο ζήτημα των αποζημιώσεων, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η κατάληξη δεν είναι εγγυημένη.

Διαβάστε επίσης:

Σοκαριστικό βίντεο: 15χρονη επιτέθηκε βάναυσα σε έγκυο για να την ληστέψει (Video/Photos)

Λιζ Τρας: Τι αποκαλύπτει για τη νέα πρωθυπουργό ο λογαριασμός της στο Instagram (Photos)

ΗΠΑ: Τρίχρονο αγόρι πυροβόλησε άθελά του και τραυμάτισε βρέφος 5 μηνών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 20:15